Γιάννης Πανούσης: Majority report?
Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας
δήλωσε ότι η μάχη άρχισε
όταν η συμμορία των ληστών,
που ήταν μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς
επιτέθηκαν σε ομάδα αστυνομικών,
που ήταν μεταμφιεσμένοι σε ληστές
Κ. Καλαπανίδας, Αστυνομικό δελτίο
Ο εγκληματολόγος Φάνης Κρέμος έμαθε ότι ο παιδικός του φίλος Άρης Δάντης είχε εξαφανιστεί κι ότι η οικογένειά του υποπτευόταν ότι είχε συλληφθεί, χωρίς κάποιος να μπορούσε να πει το πώς, το πότε και το γιατί. Αποφάσισε ν’ αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης και να ενημερώσει τη σύζυγο και τα παιδιά τους.
Ψάχνοντας όλα τα ενδεχόμενα, νεκροταφεία, νοσοκομεία, άσυλα, φυλακές και άλλα ιδρύματα, όπου θα ήταν δυνατόν να έχει, για κάποιο λόγο, εγκλεισθεί ο φίλος του, διαπίστωσε ότι υπήρχε μία φυλακή, με το χαρακτηριστικό όνομα «Ghost Prison», για την οποία τα στοιχεία ήσαν από ελλιπή ως ανύπαρκτα.
Έτσι το GPS δεν μπορούσε ν’ ανιχνεύσει την τοποθεσία της, οι τοίχοι της φυλακής έμοιαζαν στην απεικόνισή τους στο Google σχεδόν αόρατοι κι όταν αναζητούσες κάποιον κρατούμενο εμφανιζόταν ένα ολόγραμμα με τα αρχικά του.
Επειδή, σύμφωνα με τις νέες τεχνολογίες του δικαστικού χώρου, οι διώξεις και οι καταδικαστικές αποφάσεις κοινοποιούντο μόνο σε κλειστό on line κύκλωμα στον Κυβερνήτη, ουδείς πολίτης γνώριζε πού, για πόσο χρόνο και γιατί είχε φυλακισθεί κάποιος
Απ’ ό,τι έμαθε από τις πηγές του ο Φάνης Κρέμος, στη φυλακή αυτή οι συγγενείς των κρατουμένων είχαν τη δυνατότητα ν’ απευθύνονται μέσω skype, μία φορά το χρόνο, στους δικούς τους, χωρίς όμως αυτοί να έχουν το δικαίωμα ν’ απαντήσουν. Απλώς προβαλλόταν μία, προ του εγκλεισμού τους, φωτογραφία, με την ένδειξη «Παρών». Αν είχε στο ενδιάμεσο προκύψει θάνατος φυσικός, ατύχημα ή εγκληματική πράξη, η φωτογραφία θα είχε τη λεζάντα «Απών».
Επειδή ουδείς κρατηθείς σε αυτή τη φυλακή είχε ποτέ ξαναεμφανιστεί ή -ίσως- δεν κυκλοφορούσαν στην ίδια χώρα, αφού δεν είχαν πλέον το ίδιο όνομα και προφανώς τους είχε χορηγηθεί ecstasoamnisia, χάπι που ελέγχει μνήμη, νου και συνείδηση, ο Φάνης Κρέμος υπέθεσε ότι όχι μόνον οι συγγενείς δεν γνώριζαν τίποτα,αλλά και οι συγκρατούμενοι δεν θα γνωρίζονταν μεταξύ τους ή ότι αν κάποιος δραπέτευε [πράγμα απίθανο] θα είχαν διαγραφεί από τη μνήμη του όλες οι σχετικές πληροφορίες .Ακόμα κι αν οι συγκρατούμενοι είχαν κάποια οπτική επαφή, στην ουσία θα επρόκειτο για μία εικονική κοινότητα εκτοπισμένων κι εξόριστων στο «κενό της ύπαρξής τους».
Ο Φάνης Κρέμος, μελετώντας τα πλέον σύγχρονα εγχειρίδια Εγκληματολογίας και Σωφρονιστικής,προσπαθούσε να κατανοήσει πώς από τη δικτυωμένη ψηφιοποίηση των φυλακών [e-prison politics] κι από το υπερπανοπτικόν [super surveillance] είχε το Κράτος οδηγηθεί στην απροσδιόριστη χωροχρονικά φυλακή φαντασμάτων.
Πως δηλαδή ο παλαιός homo carcerus βρίσκεται τώρα σε μία ιδιότυπη εξορία, κάτι σαν stock αναλώσιμων πλασμάτων, καθώς διαβαίνοντας the doors of virtual existence καθίσταται άνθρωπος χωρίς ιστορικό/βιωματικό παρελθόν.
Πουθενά στο Ποινικό δίκαιο δεν εμφανίζεται θεωρία για ποινή χωρίς όρια, για φυλακή χωρίς «τόπο», για κρατούμενους χωρίς «πρόσωπο». Ο Φάνης Κρέμος υποπτευόταν μάλιστα ότι σ’ αυτή τη φυλακή δεν θα υπηρετούν φύλακες, αλλά όλα θα τα ρυθμίζει κάποιο mega computer, που θα λειτουργεί με βάση τις προδιαγραφές της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Μολονότι ο Φάνης Κρέμος δεν είχε πλέον καμία εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, δεδομένου ότι είχε καταργηθεί «η αθωότητα» [état d’innocence] και το συναφές τεκμήριο, πίστευε ότι θα μπορούσε να βρει τουλάχιστον γιατί ο φίλος του είχε καταδικαστεί, ποιο έγκλημα είχε τελέσει.
Χάθηκε μέσα στα deep δίκτυα αναζητήσεων, μπερδεύτηκε με τις κατασκευασμένες πληροφορίες των fake news, επιχείρησε να διασταυρώσει στοιχεία από ανώνυμες καταγγελίες και ν’ αποκωδικοποιήσει αλγόριθμους μυστικών υπηρεσιών και στο τέλος, μ’ έκπληξη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Άρης Δάντης είχε φυλακισθεί γιατί ο mega computer του Υπουργείου Majority Report είχε προβλέψει ότι σε ποσοστο 70% θα τελούσε ένα έγκλημα στην επόμενη πενταετία. Αυτή η βίαιη παρέμβαση σε κατά-σταση προεγκληματικής επικινδυνότητας [ante delictum] συνιστούσε ένα είδος «εξαγνιστικής τελετής’ εκρίζωσης δολίων προθέσεων, βιολογικών ορμών και διανοητικών φρονημάτων.
Μετά από αυτή την «οιονεί εσχατολογικού χαρακτήρα νέα Αποκάλυψη Ιωάννου», ο Φάνης Κρέμος σήκωσε τα χέρια ψηλά, συνειδητοποιώντας για πρώτη φορά ότι οι Μηχανές και η Εξουσία είχαν οριστικά κι αμετάκλητα νικήσει τον Άνθρωπο, τα Δικαιώματά του και την Ελευθερία του.
Το [ηθικό;] τετράπτυχο «[προ]πατορικό αμάρτημα – πτώση – εξιλέωση - σωτηρία» αντικαθίστατο πλέον από μία «ψυχική κάθαρση», η οποία τιμωρεί τη «δυνάμει» κακή χρήση της ελεύθερης βούλησης. Μέσω της πρόβλεψης της Τεχνητής Νοημοσύνης αντικαθίσταται από τη Γενετική Μηχανική «το λειτουργικό λάθος» στην ελευθερία επιλογών και, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού στο Καθαρτήριο, αδειάζει το επιθετικό περιεχόμενο της «κακιάς σκέψης» από τον εγκέφαλο.
Ο Νέος Άνθρωπος γεννιέται και πεθαίνει εφ’ όσον οι Υπεράνθρωποι και οι Μετάνθρωποι της Εξουσίας κρίνουν αν [και για πόσο χρόνο] είναι χρήσιμος, ακίνδυνος και συνεργάσιμος.
Ετικέτες: Γιάννης Πανούσης