Λίγα λόγια για την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Ε.Λ.Σ.Α.Λ.)
Η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2010, ύστερα από πρωτοβουλία που ανέλαβαν παλαιότεροι και νεώτεροι συγγραφείς, κάποιοι από τους οποίους είχαν ήδη διαγράψει μία αξιοσημείωτη πορεία στο είδος του «αστυνομικού». Στις πρώτες συναντήσεις συμμετείχαν η Χρ. Σπυροπούλου (η οποία αποχώρησε αργότερα από τη Λέσχη), η Τιτίνα Δανέλλη και η Αθηνά Κακούρη, ο Γιάννης Ράγκος, ο Ανδρέας Αποστολίδης, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης και ο Φίλιππος Φιλίππου. Ως «παιδιά του Μαρή», όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει δημοσίως ο Φίλιππος Φιλίππου, αλλά και «φίλοι του καλού ‘‘αστυνομικού’’», τα ιδρυτικά μέλη της Λέσχης κατάφεραν να συναντηθούν και να συνομιλήσουν στο πεδίο της αστυνομικής λογοτεχνίας, η οποία για αρκετά χρόνια στη χώρα μας είχε εγκλωβιστεί σε μία στείρα φιλολογική αντιπαράθεση περί «παραλογοτεχνίας».
Ως εκ τούτου, η Λέσχη ξεκίνησε περισσότερο σαν μία «φιλική συντροφιά», σύντομα όμως έλαβε και την αντίστοιχη μορφή και δομή μιας «ένωσης συγγραφέων», περισσότερο στα πρότυπα ενός «ομίλου», χωρίς καμία συνδικαλιστική «φιλοδοξία». Ο βασικός σκοπός της αφορούσε τη συστηματική ενασχόληση με το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος, καθώς με την εκδοτική έκρηξη των τελευταίων ετών, με πληθώρα διεθνών και εγχώριων τίτλων, έχει πλέον αποκατασταθεί συγγραφικά και εκδοτικά και στη χώρα μας.
Στους στόχους της Λέσχης περιλαμβάνεται η συστηματική καταγραφή της συγγραφικής, εκδοτικής και μεταφραστικής παραγωγής τίτλων αστυνομικής λογοτεχνίας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, γεγονός που αποτυπώνεται στη «Βιβλιογραφία», η οποία διαρκώς ενημερώνεται, η διοργάνωση εκδηλώσεων και συζητήσεων γύρω από βασικά θέματα, που αφορούν την ιστορία, αλλά και τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος, η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ευρύτερη προβολή της αστυνομικής λογοτεχνίας, σε συνεργασία με φορείς ή βιβλιοπωλεία, καθώς και η έκδοση συλλογικών έργων, με την υπογραφή των μελών της ΕΛΣΑΛ, που ήδη μετρά τρεις τίτλους προς αυτή την κατεύθυνση.
Παράλληλα, αναβάθμισε το αρχικό blog σε site για την βελτίωση των επικοινωνιακών αναγκών και την καλύτερη προβολή και διαχείριση των σχετικών θεμάτων.
Η Λέσχη απαρτίζεται από ιδρυτικά, τακτικά και επίτιμα μέλη, διαθέτει καταστατικό και εσωτερικό κανονισμό, συγκροτείται οργανωτικά και λειτουργεί με σχετικά χαλαρές δομές (Γραμματεία, Ολομέλεια, Συνελεύσεις), διενεργεί κάθε τρία (από το 2023) χρόνια αρχαιρεσίες, ενώ ενδιαφέρεται για τη διεύρυνσή της, με τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενδυνάμωσή της. Η ΕΛΣΑΛ δεν αποτελεί συνδικαλιστικό υποκατάστατο, είναι οικονομικά ανεξάρτητη, χάρις στις συνεισφορές των μελών της, δεν επιδιώκει καμία επιχορήγηση από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα (ειδικά σε μια περίοδο κρίσης) και, κυρίως, χαρακτηρίζεται από τη διάθεση αμοιβαίας κατανόησης και το πνεύμα συνεννόησης στη βάση της ισότιμης ανταλλαγής απόψεων και της συναίνεσης, ενώ είναι ανοιχτή στον διάλογο και τη συνεργασία με κάθε ενδιαφερόμενο, ο οποίος δεν αποσκοπεί σε εμπορικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, πέραν εκείνων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τα εκδοτικά ενδιαφέροντα (όχι συμφέροντα).
Στις μέχρι τώρα δραστηριότητές της περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία site με αναλυτικές πληροφορίες για τα μέλη και τις δραστηριότητές τους, την αστυνομική λογοτεχνία και τη θεωρία της, μία ημερίδα για «Τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος», με χάππενινγκ και κουίζ γνώσεων, με συντονιστή τον Τεύκρο Μιχαηλίδη, μία εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Γιάννη Μαρή, με τη συμμετοχή των Α. Ζέη, Π. Μάρκαρη, Δ. Παναγιωτάτου, Α. Αποστολίδη και Φ. Φιλίππου και συντονιστή τον Κ. Καλφόπουλο, παρουσία του Ά. Τσιριμώκου (γιού του Γ.Μαρή), εκδηλώσεις και συζητήσεις σε όλη την Ελλάδα σχετικές με θέματα, συγγραφείς και βιβλία, οι ετήσιες τριήμερες εκδηλώσεις «Βραδιές Αστυνομικής Μυθοπλασίας» σε συνεργασία με το βιβλιοκαφέ red n' noir, καθώς και εκδόσεις συλλογών διηγημάτων σε συνεργασία με γνωστούς εκδοτικούς οίκους («Είσοδος κινδύνου», Μεταίχμιο 2011, «Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα», Καστανιώτης 2012, «Ένας τόπος, ένα έγκλημα», Τόπος 2014, νουάρ κόμικ ιστορίες στο περιοδικό κόμικ "Μπλε Κομήτης" των Εκδόσεων Polaris, 2017-2018, «Μάνη νουάρ», Δρόμων 2022).
Στις πρώτες αρχαιρεσίες της ΕΛΣΑΛ εξελέγη στη Γραμματεία η γνωστή συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών και ιστορικών μυθιστορημάτων, καθώς και ιδρυτικό μέλος της, Αθηνά Κακούρη, η οποία ανακηρύχθηκε ταυτόχρονα επίτιμη πρόεδρός της. Η κα Κακούρη αποχώρησε από τη Λέσχη για προσωπικούς λόγους το 2013.
Πρώτος πρόεδρος της ΕΛΣΑΛ (2010-2013) διετέλεσε ο Ανδρέας Αποστολίδης. Ακολούθησαν, στη θέση αυτή, η Τιτίνα Δανέλλη (2013-2015), ο Γιάννης Ράγκος (2015-2017), ο Σέργιος Γκάκας (2017-2019), ο Νεοκλής Γαλανόπολουλος (2019-2021), ο Βασίλης Δανέλλης (2021-2023) και (σε δεύτερη θητεία) ο Σέργιος Γκάκας (2023-2024). Σήμερα, πρόεδρος είναι ο Γιάννης Μόσχος.
Για την ιστορία και τη δραστηριότητα της ΕΛΣΑΛ την περίοδο 2010-2020, δείτε και εδώ.
Δεκέμβριος 2024