Καμπανάκης Ιωσήφ: "Ο θησαυρός που δεν ήταν άνθρακες!"
Ο Αστυνόμος Μανούσος στρούφηξε για άλλη μια φορά με μανία το μουστάκι του. Η μεγάλη επιτυχία της ομάδας του αντικατοπτριζόταν καθαρά στο πρόσωπό του. Μπροστά του στο δωμάτιο της ανάκρισης ήταν δεμένος γερά με χειροπέδες ο Μανόλης, μέλος της περιβόητης ομάδας «Οι Ασυνεννόητοι». Ποιος θα το περίμενε ότι ο δαιμόνιος αστυνόμος Μανούσος με μία ματ κίνηση κατά την κορύφωση του κυνηγιού του θησαυρού, θα έπεφτε πάνω σε πραγματικό θησαυρό!
Ο Σταυρός του Αγίου Κωνσταντίνου, ο οποίος δια χειρός του Γερμανού Συνταγματάρχη Hans Beranekstglrizetenken κλάπηκε από το Άγιο Όρος, μεταφέρθηκε στην Κρήτη και θάφτηκε στα περίχωρα του Ρεθύμνου την 29η Μαΐου 1941, ήταν ήδη στα χέρια των διωκτικών αρχών, έτοιμος να γυρίσει εκεί που ανήκει.
Ο Μανόλης δεν πίστευε στα μάτια του, όταν ευρισκόμενος ήδη στο 8ο σημείο του θησαυρού, οδηγήθηκε μετά από πόρισμα σύσκεψης του think tank της ομάδας του και κατόπιν έγκρισης του αρχηγού κίνησης και εξωτερικών συνεργείων, σε μικρή σπηλιά, πάνω από τη περιοχή 3 και 1/4 κεφάλια, μέσα στην οποία οι εικόνες των αγίων από το μικρό εκκλησάκι έδιναν μάχη με τα αιγοπρόβατα για την απόκτηση της κυριότητας. Η φαεινή ιδέα του να σκάψει σε «ύποπτο» σημείο 77 εκατοστά βάθος τον έκανε να δει ότι δεν είχε δει άλλος για 58 χρόνια. Όταν άνοιξε την ξύλινη σκαλιστή θήκη και είδε τον αστραφτερό και πολύτιμο Σταυρό, έτρεξε έξω γεμάτος χαρά, σίγουρος ότι «Οι Ασυνεννόητοι», το φαβορί, είχαν κερδίσει το παιγνίδι του θησαυρού. Δεν λογάριασε όμως το καλοστημένο μπλόκο του Αστυνόμου Μανούσου, που του έκοψε το δρόμο προς το αρχηγείο, και μάλιστα πριν να προλάβει να ειδοποιήσει το αρχηγείο του με το κινητό, αφού σκόπευε λέει να τους κάνει έκπληξη.
Την έκπληξη όμως την ένιωσε καλά ο ίδιος, αφού τώρα διαπιστώνει ότι όλα αυτά δεν είναι πλάκα, όπως αρχικά νόμιζε. Και πως να είναι πλάκα όταν αλυσοδεμένος στη στενή έχεις μπροστά σου τον αστυνόμο να σου λέει, ότι φέρθηκες έξυπνα να μεταφέρεις το «εμπόρευμα» την ημέρα που όλοι στο Ρέθυμνο τρέχουν σαν τρελοί πάνω κάτω και είναι η καλύτερη περίπτωση να περάσεις το «παράνομο φορτίο» χωρίς να κινδυνεύεις από την αστυνομία! Αλλά το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται.
Άντε τώρα να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας!
* Γράφτηκε για τις ανάγκες του Ρεθυμνιώτικου κυνηγιού θησαυρού
και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καρνάβαλος» του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού,
11-2-1999, τ.3, σελ. 3.