Κυκλοφορεί το 3ο τεύχος του περιοδικού CLM με αφιέρωμα στον Ζ. Σιμενόν
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με ένα εκτενές και πρωτότυπο αφιέρωμα στον Ζωρζ Σιμενόν, το «μεγάλο αφεντικό» της αστυνομικής λογοτεχνίας (και όχι μόνο), κυκλοφόρησε τις μέρες των εορτών το 3ο τεύχος της «επιθεώρησης αστυνομικής λογοτεχνίας» The Crimes and Letters Magazine (CLM).
Για πρώτη φορά στα ελληνικά εκδοτικά χρονικά παρουσιάζεται ένα πορτραίτο του μεγάλου Βέλγου συγγραφέα, σε συνεργασία με Γάλλους μελετητές του έργου του, όπως ο βιογράφος του Πιέρ Ασσουλίν, με αποκλειστική του συνέντευξη προς το περιοδικό, οι ερευνητές και συγγραφείς Πιερ Αλαβουάν («Ο Μαιγκρέ στην οθόνη») και Λοΐκ Μαρκού («Ο Μαιγκρέ στην Ελλάδα»), ο Λωράν Ντεμουλέν, διευθυντής του «Κέντρου Ερευνών Ζωρζ Σιμενόν» που εδρεύει στη Λιέγη και στεγάζει το Αρχείο του συγγραφέα, ενώ, ο γιος του, Τζων Σιμενόν, γράφει το δικό του «Γράμμα στον πατέρα», απευθυνόμενος προς το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, όπως αντίστοιχα έκανε ο πατέρας του, τη δεκαετία του ’70, χαιρετίζοντας τις ελληνικές εκδόσεις των βιβλίων του από την εφημερίδα «Βραδυνή».
Παράλληλα, ο Βασίλης Βασιλικός, ανιχνεύει την «Ήπειρο Σιμενόν», ο σκηνοθέτης Δημήτρης Παναγιωτάτος καταγράφει την κινηματογραφική μεταφορά των έργων του συγγραφέα και ο Σταύρος Πετσόπουλος αναφέρεται στις επιλογές της «Άγρας», που ανανέωσαν σημαντικά, σε εκδοτικό και μεταφραστικό επίπεδο, το ρεπερτόριο του έργου του στα ελληνικά.
Τέλος, παρουσιάζεται ένα ευσύνοπτο εργοβιογραφικό και βιβλιογραφικό συμπλήρωμα, που βοηθά τον αναγνώστη να αποκομίσει μία πρώτη εικόνα ενός σημαντικού συγγραφέα και του ογκώδους έργου, του οποίου μικρό μόνο μέρος του έχει γίνει γνωστό στην Ελλάδα, από το 1938, όταν για πρώτη φορά μεταφράζεται διήγημα του Ζ. Σιμενόν, στο περιοδικό «Μπουκέττο», όπως αναφέρει ο Λ. Μαρκού στο σχετικό άρθρο του.
Η πρωτοτυπία του αφιερώματος δεν έγκειται μόνο στην ελληνο-γαλλική συνεργασία, με κείμενα που γράφτηκαν ειδικά για το περιοδικό, αλλά και στο γαλλικό ένθετο, στο πλαίσιο της francophonie, ώστε να προσεγγιστεί και το γαλλόφωνο κοινό.
Όλες αυτές οι καινοτόμες παρεμβάσεις, είχαν την ηθική και ουσιαστική στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου και της Γαλλικής Πρεσβείας.
Στο ίδιο τεύχος, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, παρουσιάζεται επίσης ένα αφιέρωμα στον Ίαν Ράνκιν, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την εμφάνιση του Επιθεωρητή Ρέμπους, στο οποίο ο Σκωτσέζος συγγραφέας γράφει ένα κείμενο ειδικά για το περιοδικό, ενώ συνομιλεί επίσης με τον Θανάση Μήνα σε μία πρωτότυπη συνέντευξη, και η Χίλντα Παπαδημητρίου με τον Στράτο Μυρογιάννη εισδύουν στον κόσμο των ηρώων του συγγραφέα και του tartan noir.
Επίσης, ο Γιάννης Ράγκος σχολιάζει εκτενώς τα φετινά λογοτεχνικά βραβεία, που ανέδειξαν τίτλους σχετιζόμενους άμεσα με την αστυνομική λογοτεχνία, συνομιλώντας με βραβευθέντες, υποψήφιους, αλλά και κριτικούς, και, παράλληλα, συναντά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τον Ιερώνυμο Λύκαρη σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον «συγγραφέα δίχως πρόσωπο».
Στις αποκλειστικές συνεντεύξεις που παρουσιάζει το περιοδικό (Α. Κακούρη – Τ. Δανέλλη, Π. Μάρκαρης, Μ. Καρλόττο) συμπεριλαμβάνεται αυτή τη φορά ο σημαντικός Γερμανός συγγραφέας Andreas Pflüger (συνέντευξη στον Κώστα Καλφόπουλο), ενώ οι μέρες των Χριστουγέννων έχουν αυτονόητα τη δική τους τιμητική, με κείμενα των Ανδρέα Αποστολίδη, Άννας Ιορδανίδου και Φίλιππου Φιλίππου, καθώς και μ’ ένα «χριστουγεννιάτικο διήγημα», γραμμένο ειδικά για το τεύχος από τον «συνήθη ύποπτο», και πάντα διασκεδαστικά ευρηματικό Τεύκρου Μιχαηλίδη.
The Crimes and Letters Magazine, CLM#3, Δεκέμβριος 2017
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (επιλογή)
Χριστουγεννιάτικα εγκλήματα (Α. Αποστολίδης, Ά. Ιορδανίδη, Φ. Φιλίππου)
Τσ. Ντίκενς, Το αποτρόπαιο από τη σκοπιά του μεσοαστού, Ά. Ιορδανίδου
Τα Χριστούγεννα του Ζακ Λεγκρό, χριστουγεννιάτικο διήγημα του Τ. Μιχαηλίδη
Αφιέρωμα Ζωρζ Σιμενόν (δίγλωσσο), με κείμενα των Τζ. Σιμενόν, Π. Ασσουλίν (συνέντευξη), Λ. Ντεμουλέν, Μπ. Αλαβουάν, Λ. Μαρκού, Β. Βασιλικού, Α. Αποστολίδη, Δ. Παναγιωτάτου, Στ. Πετσόπουλου, Κ. Θ. Καλφόπουλου, και ένα εκτενές εργοβιογραφικό και βιβλιογραφικό συμπλήρωμα.
Φάκελλος Ίαν Ράνκιν, με ένα κείμενο του συγγραφέα, γραμμένο ειδικά για το περιοδικό, μία αποκλειστική συνέντευξη με τον Θ. Μήνα και άρθρα του Στρ. Μυρογιάννη («Ί. Ράνκιν και tartan noir») και της Χ. Παπαδημητρίου («Shioban»)
Συνεντεύξεις
Ι. Λύκαρης, «Το έγκλημα είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να αναπαραχθεί το σύστημα»
A. Pflüger, «Ήμουν πάντα ένας μοναχικός συγγραφέας»
Θέματα
Λογοτεχνικά Βραβεία 2017 (Γ. Ράγκος)
Οι «συνοδοιπόροι» του Γ. Μαρή (Φ. Φιλίππου)
Μνήμη Δ. Καπετανάκη (Εύα Καραϊτίδη, Τ. Μιχαηλίδη)
Βιβλία – Νέες εκδόσεις
Μόνιμες στήλες για τη μουσική, την αστυν. λογοτεχνία, το αυτοκίνητο (Θ. Μήνας, Δ. Κιούπης, Η. Καφάογλου)
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.