10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΣΑΛ
Συνέντευξη της γραμματέως της Λέσχης, Βίκυς Χασάνδρα, στο περιοδικό YellowBox
Φέτος, ο κόσμος των ελληνικών Γραμμάτων γιορτάζει ένα μοναδικό γεγονός: τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ). Βέβαια, μπορεί λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, να ματαιώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις γι’ αυτό το μεγάλο γεγονός, αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να θυμηθούμε τα έργα και τις ημέρες αυτής της πρωτότυπης λογοτεχνικής λέσχης συγγραφέων και τη συνεισφορά της στον σύγχρονο πολιτισμό της χώρας μας.
Τη 10η Απριλίου του 2010 στο καφέ “Σοφία” που βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Βαλαωρίτου, 25 συγγραφείς της αστυνομικής λογοτεχνίας σύστησαν την ΕΛΣΑΛ. Σύμφωνα με το καταστατικό τους ο σκοπός της λέσχης αποσκοπούσε κυρίως στη διάδοση και τη μελέτη του συγκεκριμένου είδους και την έναρξη επαφής με τη Διεθνή Ομοσπονδία Αστυνομικών Συγγραφέων. Η ίδρυση της ΕΛΣΑΛ αποτέλεσε στην πραγματικότητα το επιστέγασμα των κόπων δεκαετιών των συγγραφέων που ασχολούνταν με το αστυνομικό μυθιστόρημα και την οριστική καθιέρωσή του ως αυτόνομο παρακλάδι στα γράμματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μανία του ελληνικού αναγνωστικού κοινού με το αστυνομικό αφήγημα, δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο, ξεκίνησε σχεδόν πριν 100 χρόνια. Το 1928, γράφτηκε “Το έγκλημα στο Ψυχικό”, η πρώτη τέτοιου είδους ιστορία από τον συγγραφέα Παύλο Νιρβάνα (1866-1937). Το συγκεκριμένο εκδοτικό γεγονός δεν αποτέλεσε έκπληξη τότε, αν κρίνουμε την ήδη μεγάλη επιτυχία που γνώριζαν οι ιστορίες των Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και Αγκάθα Κρίστι, από τον 19o αιώνα στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Στη χώρα μας η αστυνομική λογοτεχνία έγινε ευρέως γνωστή κατά την περίοδο 1950 – 1967 μέσω των περιοδικών “Μάσκα” και “Μυστήριο” και ιδιαίτερα με τις ιστορίες του δημοσιογράφου Γιάννη Μαρή. Τα τελευταία χρόνια η ΕΛΣΑΛ διευρύνθηκε, φτάνοντας τα 45 μέλη που ηλικιακά καλύπτουν το εύρος τριών γενεών.
Στα πλαίσια λοιπόν, της συμπλήρωσης των 10 χρόνων η γραμματέας της ΕΛΣΑΛ έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Γιώργο Τρίγκα.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.