Αποστολίδης Ανδρέας : «Το φάντασμα του μετρό», Άγρα 1996
►Ανδρέας Αποστολίδης: «Το φάντασμα του μετρό», Άγρα 1996
Βιογραφικό Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής. Έχει γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα. Έχει μεταφράσει 47 αστυνομικά μυθιστορήματα κι έχει εκδώσει τη συλλογή δοκιμίων.Τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος.
Περίληψη βιβλίου Οι εργασίες στα σπλάχνα της πόλης είχαν γίνει έμμονη ιδέα για τους Αθηναίους, καθώς κυκλοφορούσαν απελπισμένοι στην επιφάνειά της. Την ίδια ώρα, εν αγνοία τους, ένα διαφορετικό είδος εργασιών ξεδιπλωνόταν στις μεγάλες υπόγειες στοές που σχηματίζονταν κάτω από την πόλη: μια σπείρα ετοίμαζε τη ληστεία του αιώνα.
Ιδιωτικοί ντετέκτιβς, αστυνομικοί, κυρίες της καλής κοινωνίας και υπόκοσμος παρελαύνουν κινηματογραφικά στο φόντο της έρευνας, καθώς οι διωκτικές αρχές είναι παγιδευμένες στην παραπειστική τακτική και τις "κλασικές" ανακριτικές μεθόδους που σφραγίζουν το φιλοχρήματο Σώμα.
Απόσπασμα
«Ο δημοσιογράφος Μακρής με την ταυτότητά του στο χέρι έσπασε τον κλοιό των περίεργων. Σ' ένα βαγονάκι κειτόταν ένα δύσοσμο πτώμα. Η πρώτη ιατρική γνωμάτευση έλεγε ότι ο άτυχος είχε πεθάνει, δολοφονηθεί για την ακρίβεια, πριν ένα μήνα περίπου. Ο Μακρής κατευθύνθηκε τρέχοντας από το νεκροτομείο στην εφημερίδα του. Και εδραίωσε ταχύτατα τη θέση του γράφοντας ένα άρθρο με τίτλο 'Το Φάντασμα του μετρό'… Ο επιτυχημένος τίτλος γνώρισε καινούργια αίγλη όταν διέρρευσε στον Τύπο ότι η είσοδος του συνεργείου των ληστών που τρύπησαν από κάτω το μπετόν στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας 'Επενδυτική Πρόνοια' έγινε από αποχετευτικόαγωγό στον οποίο είχαν πρόσβαση από τα πλευρά της σήραγγας αρ. 21 του Μετρό».
«Ο αστυνόμος Ηλίας Σούλης δεν μπορούσε να φανταστεί ποτέ την απελπιστική κατάσταση στην οποία επρόκειτο να περιέλθει· αξύριστος, με φριχτό πονοκέφαλο από φτηνό ουίσκυ, αισθανόταν το κατάξερο στόμα του να καίει, σαν κάποιος να τον έχει αρπάξει με μια τανάλια από το λαιμό και να τον σφίγγει όλο και περισσότερο».