T. Topin: «Λιβυκή έξοδος»
Γράφτηκε το 2013 και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2014 (εκδ. Άγρα). Πέρασε απαρατήρητο. Η υπόθεση: στη δίνη του λιβυκού εμφύλιου και τους βομβαρδισμούς των συμμαχικών αεροπλάνων της Δύσης κατά την πτώση του Καντάφι, διαδραματίζεται η φανταστική οδύσσεια μιας ομάδας φυγάδων που διασχίζουν το καμίνι της ερήμου στην προσπάθεια να φθάσουν στην Τρίπολη και την σωτηρία.
Είναι ελάχιστα τα περιπετειώδη αστυνομικά ή τα θρίλερ που μπορούν να κινηθούν με άνεση σε μια από τις επίκαιρες καυτές περιοχές του πλανήτη και τη σκηνογραφία της -απαιτείται εξωστρέφεια και προδιάθεση προς τη σοβαρή δημοσιογραφία ή το ντοκιμαντέρ έρευνας. Θα περίμενε κανείς ο συγγραφέας να είναι νεαρός. Ο Τίτο Τοπέν είναι παππούς, ετών 84. Γεννήθηκε στο Μαρόκο (Καζαμπλάνκα). Έζησε στη Βραζιλία και τη Γαλλία. Έγινε διαφημιστής, γραφίστας, σεναριογράφος για την τηλεόραση, έγραψε κόμικς και αστυνομικά μυθιστορήματα. Ο πατέρας του ήταν αστυνομικός επιθεωρητής στην Καζαμπλάνκα και το 1942 ιδιωτικός ντετέκτιβ στο Οράν. Στα κόμικς ο Τοπέν έχει συνεργαστεί με τον Λουστάλ στα περίφημα έγχρωμα νουάρ του με σκηνικό την Ταγγέρη και την Καζαμπλάνκα.
Η αφήγησή του στη Λιβυκή έξοδο είναι επίκαιρη ακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις με βηματισμό ακριβείας. Και κυρίως είναι μοντέρνα στη μορφή της. Χρησιμοποιεί τριτοπρόσωπη αφήγηση σε είκοσι ένα κεφάλαια, τα οποία διακόπτονται οκτώ φορές από την προσωπική αφήγηση οκτώ χαρακτήρων, που είναι και οι επιβάτες του Λαντ Κρούζερ της φυγής στην έρημο. Οκτώ εκμυστηρεύσεις που αλλάζουν και μετατοπίζουν το νόημα της κεντρικής αφήγησης.
Το βιβλίο έχει τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια ενός μοντερνιστή της δεκαετίας του 1960 με όλη την αντισυμβατικότητα της εποχής και αποτελεί όαση στη μορφική ομοιομορφία του λεγόμενου μεσογειακού νουάρ.