Έρνεστ Μπράμα: Ο τυφλός ντετέκτιβ
Ο τυφλός ντετέκτιβ Μαξ Κάραντος του Έρνεστ Μπράμα (1868-1942). Τον μνημονεύουν ο Μπόρχες και ο Όργουελ. Ο Μαξ Κάραντος, κατά Μπόρχες, «κουβαλάει μαζί του όπου κι αν πάει το φορητό κελί της τυφλότητάς του».
Σαράντα δύο διηγήματα, ένα μυθιστόρημα. Στο μυθιστόρημα «The Bravo of London» (1934), που επανεκδόθηκε το 2018, ο Μαξ Κάραντος έρχεται αντιμέτωπος με τον τερατώδη παραχαράκτη Τζούλιαν Τζούλμπυ.
Σε εμάς ο Κάραντος ήρθε μακάβρια στην επικαιρότητα: «Το πρόβλημα των σημάτων στο Νάιτ’ς Κρος» ∙ εκεί αποφασίζει να λύσει το μυστήριο της πρώτης σύγκρουσης που έγινε στην Αγγλία μεταξύ μιας ατμομηχανής κι ενός ηλεκτρικού τρένου: «Ένα κανονικό επιβατικό τρένο της γραμμής Σέντραλ εντ Σαμπέρμπαν, που δεν είχε στάση στο Νάιτ’ς Κρος, αγνόησε το σήμα κι έπεσε πάνω σ’ ένα ηλεκτρικό τρένο γεμάτο επιβάτες, που μόλις ξεκινούσε. Ήταν σαν να περνάει μια μηχανή που κουρεύει το γρασίδι πάνω από μια σειρά φωτάκια του δρόμου. Δυο βαγόνια του ηλεκτρικού τρένου ισοπεδώθηκαν ∙ τα δύο επόμενα διαλύθηκαν. Για πρώτη φορά στην ιστορία των αγγλικών σιδηροδρόμων, μια ατμομηχανή συγκρούστηκε εν κινήσει με ένα συρμό ελαφρών βαγονιών. Είκοσι επτά νεκροί, σαράντα τραυματίες, οκτώ υπέκυψαν».
Εμφανίστηκε στη συλλογή οκτώ διηγημάτων με τίτλο «Μαξ Κάραντος» το 1914. Κι εδώ σε μια από τις καλύτερες συλλογές αστυνομικών διηγημάτων που έχουν εκδοθεί («Έγκλημα στο τραίνο», ανθολογία του Πήτερ Χέηνινγκ, 1996, εκδ.Μπελλ, 1998, σε μετάφραση Νατάσσας Ανδρίτσου και Παλμύρας Ισμυρίδου).
Ένας τρόπος να αιφνιδιάζει ο Μαξ Κάραντος τους υπόπτους είναι να τους ανακοινώνει ξαφνικά πως είναι τυφλός, κάτι το οποίο φροντίζει έως τότε να μη φαίνεται. Στο συγκεκριμένο διήγημα ο σηματωρός δηλώνει πως το σήμα ήταν κόκκινο και απαγόρευε την διέλευση της αμαξοστοιχίας, ο μηχανοδηγός είδε το σήμα πράσινο και πέρασε. Είχαν και οι δύο δίκιο, όπως απέδειξε ο Κάραντος. Ένοχος του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος αποδείχθηκε ένας φανατικός αντιαποικιοκράτης Ινδός, με μίσος προς το Κατεστημένο, αλλά με αγάπη προς τον αγγλικό ποδόγυρο και τις χρηματιστηριακές απάτες, τον οποίο πείθει τελικά ο Μαξ Κάραντος να αυτοκτονήσει.