Τα πιο επιδραστικά αστυνομικά του 20ου αιώνα
Στα εκατό πιο επιδραστικά βιβλία του 20ου αιώνα (μυθιστορήματα, δοκίμια, ψυχαναλυτικά κλπ) σε μεγάλη έρευνα μεταξύ των αναγνωστών της αλυσίδας βιβλιοπωλείων Fnac και της εφημερίδας Le Monde, που διεξήχθη στη στροφή του προηγούμενου αιώνα, συμπεριλαμβάνονται και τέσσερα αστυνομικά – Ποιος σκότωσε τον Ρότζερ Άκρουντ της Άγκαθα Κρίστυ, Πιέτρ ο Λετονός του Ζωρζ Σιμενόν, Ο μεγάλος ύπνος του Ρέημοντ Τσάντλερ και το Όχι ορχιδέες για τη Μις Μπλάντις του Τζέημς Τσέης.
Παρεμφερείς αμερικανικές έρευνες ανέδειξαν η μια τον Κόκκινο θερισμό και η άλλη το Γεράκι της Μάλτας του Ντάσιελ Χάμμετ.
Υπάρχει πάντα το ερώτημα σε τέτοιες έρευνες ή απόψεις : «πιο επιδραστικά μυθιστορήματα για ποιόν;» - σε ποια ήπειρο, σε ποια γλώσσα, σε ποια χώρα;
Αναλογιζόμενος πάντως επιρροές που ξεπερνούνε σύνορα και γλώσσες θα συμπλήρωνα ίσως τον Ταλαντούχο κύριο Ρίπλεϋ της Πατρίτσια Χάισμιθ και πιο διστακτικά τη Μαύρη ντάλια του Τζέημς Ελλρόυ.
Κατά τ’ άλλα, ναι, ασφαλώς η Κρίστυ, ο Σιμενόν και ο Τσάντλερ επηρέασαν την αναγνωστική κουλτούρα του Δυτικού κόσμου και ο καθένας μπορεί να επιλέξει συμβολικά από ένα μυθιστόρημά τους.
Τον 21ο αιώνα, στο πρώτο του τέταρτο που διανύουμε, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς το αστυνομικό μυθιστόρημα επαναλαμβάνεται σαν αφηγηματικό είδος και ανθεί ή πρωτοτυπεί (θεματολογικά, σκηνογραφικά) σε τοπικό, εθνικό επίπεδο, οπότε η συνολικότερη επίδρασή του είναι περιορισμένη.
Η μεγάλη αλλαγή τον 21ο αιώνα στον τομέα της «αστυνομικής» αφήγησης έγινε στην καλωδιακή τηλεόραση με τις πολυετείς σειρές όπως οι Sopranos, το Wire και το Breaking Bad, πίσω από τα σενάρια των οποίων κρύβεται η γενιά των Αμερικάνων συγγραφέων των δεκαετιών 1980 και 1990.