Τα αστυνομικά του ιπποδρόμου και ο τζόκεϋ-ντετέκτιβ
Εκτός από τους κλασσικούς αστυνομικούς επιθεωρητές, ιδιωτικούς ντετέκτιβ, εισαγγελείς, δικηγόρους και δημοσιογράφους, υπάρχει μια σειρά από αντισυμβατικούς χαρακτήρες, που έχουν πρωταγωνιστήσει στα αστυνομικά μυθιστορήματα ορισμένων συγγραφέων και έχουν σχέση με κάποιο δικό τους παράλληλο επάγγελμα ή με αυτό που έκαναν πριν αρχίσουν να γράφουν. Ένας τέτοιος χαρακτήρας είναι ο τζόκεϋ Sid Halley του Dick Francis (1920 – 2010). O Σιντ Χάλεϋ έγινε ιδιωτικός ντετέκτιβ μετά από ένα σοβαρότατο τραυματισμό του στις κούρσες.
Χαρακτηριστικό του Ντικ Φράνσις είναι ότι όλα του τα μυθιστορήματα έχουν ένα αφηγητή που μιλάει σε πρώτο πρόσωπο και εκτός από τον Χάλεϋ, που εμφανίζεται σε τέσσερα βιβλία (Odds Against, Whip Hand, Come to Grief, Under Orders), κάθε φορά ο κεντρικός του ήρωας είναι διαφορετικός. Κοινός, όμως, παρονομαστής όλων των υποθέσεων είναι ο ιππόδρομος. Παρελαύνουν αφηγητές σε ρόλο ντετέκτιβ που είναι ιδιοκτήτες, προπονητές, σταβλίτες, μπουκμέηκερς ή ένας ιδιωτικός ερευνητής του Τζόκεϋ Κλαμπ, ένας πιλότος, ένας έμπορος κρασιών και πάει λέγοντας.
O Nτικ Φράνσις υπηρέτησε στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο στη RAF και με τη λήξη του έγινε ένας πολύ επιτυχημένος τζόκεϋ. Μάλιστα από το 1953 έως το 1957 ήταν ο τζόκεϋ των αλόγων της Βασιλομήτορος. Εγκατέλειψε τις ιπποδρομίες ύστερα από απανωτούς επώδυνους τραυματισμούς .
Ξεκίνησε να εκδίδει τα βιβλία του το 1962 και για τριάντα οκτώ χρόνια εξέδιδε από ένα μυθιστόρημα το χρόνο.
Η ρουτίνα του ήταν: ξεκινούσε το γράψιμο κάθε Γενάρη και παρέδιδε αρχές καλοκαιριού το χειρόγραφο στον εκδότη. Στη συνέχεια έκανε διακοπές και μετά έρευνα για το επόμενο βιβλίο. Μεγάλη ήταν η συμβολή της γυναίκας του Μαίρης στην προετοιμασία της θεματολογίας του.
Όταν ο Ντικ ξεκινούσε τον Γενάρη να γράφει, η γυναίκα του ετοίμαζε το καινούργιο της χόμπυ ή την καινούργια ασχολία της, η οποία θα σχετίζονταν με τις πλοκές του Ντικ. Για παράδειγμα στο Rat Race ο πρωταγωνιστής διευθύνει μια υπηρεσία αεροταξί που μεταφέρει τζόκεϋ, προπονητές και ιδιοκτήτες σε απόμακρες ιπποδρομίες. Πριν βγει το βιβλίο το 1970 η Μαίρη Φράνσις είχε βγάλει άδεια πιλότου για αεροταξί και είχε οργανώσει μια δική της εταιρεία. Σ΄ένα επόμενο μυθιστόρημα, το Reflex, η πλοκή παίζει με τη φωτογραφία, και στο μεταξύ η Μαίρη Φράνσις είχε φροντίσει να εξοικειωθεί με τις κάμερες και τον σκοτεινό θάλαμο. Στο Reflex πρωταγωνιστής είναι ένας μέτριος τζόκεϋ στο τέλος της καριέρας του. Τα βιβλία του Φράνσις αρχίζουν να έχουν ένα έντονο στοιχείο ενδοσκόπησης. Την έρευνα πάντως για τα μυθιστορήματά τα έκανε κατά κανόνα η Μαίρη και ο Φράνσις ήθελε να προσθέσει και το όνομάτι της στους τίτλους. Αλλά καθώς τον ίδιο τον φώναζαν Ρίτσαρντ, το «Ντικ Φράνσις», το θεωρούσε το κοινό τους συγγραφικό όνομα. Είχαν δύο γιούς, ο μεγαλύτερος έγινε προπονητής αλόγων κούρσας, ενώ ο μικρότερος, ο Φέλιξ (1953), έγινε μάνατζερ του πατέρα του και στο τέλος έγραψαν μαζί τέσσερα μυθιστορήματα. Αφότου πέθανε ο πατέρας του το 2010, επανέφερε τον Σίντ Χάλεϋ, τον τζόκεϋ, στο Dick Francis's Refusal το 2013.
Και σ’ εμάς υπάρχουν διαβόητες υποθέσεις δολοφονιών σχετικές με τον ιππόδρομο, όπως αυτή του επιχειρηματία Πιτ (Παναγιώτη) Παπαδάκου το 1995 στο παρκινγκ του ιπποδρόμου στο Δέλτα του Φαλήρου. Πίσω από τον ιππόδρομο δολοφονήθηκε το 2002 και ο ιδιοκτήτης αλόγων Δημήτρης Μιχαηλίδης. Το 2020 εκτελέστηκε με τη σειρά του ο Βαγγέλης Πάλλης («Απάτσι») που είχε κατηγορηθεί για τις δύο προηγούμενες δολοφονίες!