Βιρτζίνια Κεντ Κάθεργουντ - Κάρολ και Μις Μπλάντις
Γεννήθηκε το 1915, κόρη του πλούσιου εφευρέτη και κατασκευαστή ραδιοφώνων Άτγουώτερ Κεντ από τη Φιλαδέλφεια. Η νεαρή Βιρτζίνια σπούδασε σε γενικό Λύκειο και μετά γλυπτική στο Παρίσι. Το 1933 έγινε δεκτή στη βρετανική Αυλή από τον Γεώργιο τον 5ο Ε και τη βασίλισσα Μαίρη. Η χοροεσπερίδα για το κοινωνικό της ντεμπούτο, στα τέλη Δεκεμβρίου του 1933, έμεινε στα χρονικά ως η πιο σπάταλη που ακολούθησαν τη Μεγάλη Ύφεση. Ο πατέρας της μεταξύ των άλλων είχε προσλάβει μια εξηκονταμελή ορχήστρα για να παίξει στο πολυτελέστερο ξενοδοχείο της Φιλαδέλφειας.
Η Βιρτζίνια ήταν η αγαπημένη των κοσμικών κύκλων και το 1935 κυκλοφόρησε η φήμη ότι συνδέθηκε με τον Φρανκλίνο Ρούζβελτ τον νεότερο, όμως τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε τον πλούσιο τραπεζίτη Κάμις Κάθεργουντ. Στο γάμο της φορούσε ένα αστραφτερό σατέν φόρεμα με τεράστια ουρά και κρατούσε στα χέρια της ένα μπουκέτο λευκές ορχιδέες και κρίνους.
Θυμίζει το γενέθλιο πάρτι στο «Όχι ορχιδέες για τη Μις Μπλάντις»: «Η ορχήστρα σταμάτησε ξαφνικά το πρόγραμμά της και ξεκίνησε να παίζει θριαμβευτικά το Happy Birthday σε ρυθμό τζαζ. Όλοι στράφηκαν προς την είσοδο. Οι φωτορεπόρτερ άρχισαν τις αγκωνιές για να πάρουν καλύτερες θέσεις. Ένας θεατρικός προβολέας άναψε ξαφνικά, καθώς έκανε την εμφάνισή της η Μις Μπλάντις».
Η Μις Μπλάντις δεν θα προλάβει να παντρευτεί, γιατί μετά το γενέθλιο πάρτυ της θα απαχθεί. Η Βιρτζίνια από την άλλη μετά το γάμος της θα μείνει σε μια έπαυλη με είκοσι δωμάτια, κηπουρό, γκαράζ και τέσσερα αυτοκίνητα. Όμως τον Απρίλιο του 1941 το ζεύγος Κάθεργουντ θα πάρει διαζύγιο, όταν ο τραπεζίτης ανακαλύπτει πως η γυναίκα του είναι λεσβία.
Η Βιρτζίνια (Τζίνυ) Κεντ Κάθεργουντ, το 1946, θα γίνει ερωμένη της Πατρίτσια Χάισμιθ, η οποία είχε ξεχωριστή αδυναμία κι επιτυχία στις πολύ πλούσιες, τολμηρές και ωραίες γυναίκες.
Η Βιρτζίνια Κεντ θα χάσει την κηδεμονία του παιδιού της μετά τη μαγνητοφώνησή της από έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ σε δωμάτιο ξενοδοχείου και την κατάθεση των αποδεικτικών στοιχείων στο δικαστήριο. Όλα αυτά θα περιληφθούν στην πλοκή της Τιμής του αλατιού (1952), αργότερα Κάρολ και χρόνια μετά στην ομώνυμη υπέροχη ταινία του Τοντ Χέηνς (2016).
Η Βιρτζίνια καταλαμβάνει τιμητική θέση στη λογοτεχνική φαντασία της Πατ. «Πού είναι η Τζίνυ», έγραφε στο ημερολόγιό της το 1968, δύο χρόνια μετά το θάνατό της. «Χωρίς αυτήν Η τιμή του αλατιού δεν θα είχε γραφτεί ποτέ».
Μια επιλογή από τα ημερολόγια της Χάισμιθ εκδόθηκε το 2022. Τα μεταφράζουμε στην Άγρα (Μετά τη Μις Μπλάντις και την Κραυγή της κουκουβάγιας).