Διάλεξη του Τ. Μιχαηλίδη: «Το μαθηματικό-αστυνομικό αφήγημα»
Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Δημιουργικής Γραφής «…Noir Νύχτες στο Μουσείο», που πραγματοποιείται στο Μουσείο Ηρακλειδών, ο μαθηματικός – συγγραφέας Τεύκρος Μιχαηλίδης θα κάνει μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία τόσο της μαθηματικής, όσο και της αστυνομικής λογοτεχνίας και θα επιχειρήσει να αναλύσει τη γόνιμη αλληλεπίδρασή τους που εμπλουτίζει και τις δυο προς όφελος και τέρψη του αναγνώστη.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 18.30, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο – στάση μετρό: «Θησείο»).
Όπως σημειώνει ο ίδιος ο Τ. Μιχαηλίδης «παρόλο που τα ίχνη της προϊστορίας της χάνονται στα βάθη των αιώνων, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι η αστυνομική μυθοπλασία (cime fiction – μυθοπλασία του εγκλήματος κατά τους Αγγλοσάξωνες) γεννιέται τον δέκατο ένατο αιώνα με το έργο του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Τόσο ο ίδιος ο Πόε όσο και οι συνεχιστές του όπως ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, επικαλούνται σποραδικά τα μαθηματικά ως τεκμήριο εγκυρότητας, μεθοδικότητας, αντικειμενικότητας και ευταξίας – αρετών δηλαδή που καθιστούν μια απόπειρα εξιχνίασης αξιόπιστη. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η σχέση μαθηματικών και λογοτεχνίας μυστηρίου περιορίζεται εκεί. Με την άνθηση ωστόσο της λεγόμενης «μαθηματικής λογοτεχνίας» η συνάντηση αυτών των δύο αφηγηματικών ειδών αποκτά μια νέα πολύ πιο ενδιαφέρουσα διάσταση. Στην ομιλία μου, ύστερα από μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία τόσο της μαθηματικής όσο και της αστυνομικής λογοτεχνίας, θα επιχειρήσω να αναλύσω τη γόνιμη αλληλεπίδρασή τους, που κατά τη γνώμη μου εμπλουτίζει και τις δύο προς όφελος και τέρψη του αναγνώστη».