Ένας χρόνος Ε.Λ.Σ.Α.Λ.!
Η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας συμπλήρωσε, ήδη ένα χρόνο ζωής, και στις 29/1/2011 πραγματοποίησε την ετήσια Γενική της Συνέλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας αποδέχτηκε την ένταξη οκτώ νέων μελών. Πρόκειται για τους Αργύρη Κάλμπαρη, Σεραφείμ Βάγια, Δημήτρη Κεραμέα - Ντουμπουρίδη, Άννα Δάρδα - Ιορδανίδου, Κώστα Μουζουράκη, Παναγιώτη Γιαννουλέα, Μιμή Φιλιππίδη - Θεοχάρη και Αναστασία Μπαξεβάνη. Τους καλωσορίζουμε και τους ευχόμαστε καλή δύναμη!
Μέσα στον χρόνο που πέρασε:
-συζητήσαμε, με συμφωνίες και διαφωνίες, καταναλώνοντας ικανές ποσοτήτες καφέ, τσαγιού, σοκολάτας και βουτημάτων!
-συντάχτηκε το Καταστατικό και ο Εσωτερικός Κανονισμός της Λέσχης, από τον Νεοκλή Γαλανόπουλο. Τά κείμενα συζητήθηκαν στην διάρκεια πολλών συνεδριάσεων και τέλος εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια. Κάθε μέλος της Λέσχης πρέπει να τα έχει διαβάσει και δέχεται να τα τηρεί πάντοτε.
-δημιουργήθηκε το blog της Λέσχης, από την Νίνα Κουλετάκη και τον Ανδρέα Μιχαηλίδη και εμπλουτίστηκε με κείμενα (λογοτεχνικά και θεωρίας) των μελών της Ε.Λ.Σ.Α.Λ. Αθηνάς Κακούρη, Κρίτωνα Σαλπιγκτή, Φιλίππου Δρακονταειδή, Τιτίνας Δανέλλη, Ανδρέα Αποστολίδη, Νίνας Κουλετάκη, Κώστα Καλφόπουλου, Φιλίππου Φιλίππου, Πέτρου Μαρτινίδη, Αντώνη Γκόλτσου, Αργύρη Παυλιώτη, Δημήτρη Μαμαλούκα, Τεύκρου Μιχαηλίδη, Νεοκλή Γαλανόπουλου, Γιάννη Ράγκου, Βασίλη Δανέλλη, Ανδρέα Μιχαηλίδη, Κώστα Κυριακόπουλου, αλλά και άλλων (Henri Tonnet, Σήφη Καμπανάκη, Βαγγέλη Χεκίμογλου, Χρύσας Σπυροπούλου). Η Νίνα Κουλετάκη συντήρησε καιί συντηρεί ζωντανό τό blog της ΕΛΣΑΛ, παρακολουθώντας και καταγράφοντας την ελληνική βιβλιογραφία του 2010 και 2011, δημιουργώντας την σελίδα της μεταφρασμένης αστυνομικής λογοτεχνίας (έχει καταχωριστεί όλο το 2010 και ξεκίνησε το 2011), αποδελτιώνοντας τα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό βιβλιοφιλικό χώρο, σχετικά με τις όποιες αναφορές στην ΕΛΣΑΛ, αλλά και σε εκδηλώσεις γύρω από την αστυνομική λογοτεχνία. Για να είναι το blog ενημερωμένο, απαιτείται πολύς χρόνος και προσπάθεια. Κάθε μέλος της Λέσχης που μπορεί, καλείται να βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση.
-καταχωρήθηκε η ελληνική βιβλιογραφία αστυνομικού βιβλίου (από το 1980 μέχρι το 2009), από τους Φίλιππο Φιλίππου και Γιάννη Ράγκο.
- στις 13/10/2010 διενεργήθηκαν οι πρώτες αρχαιρεσίες, και εξελέγη η πενταμελής Γραμματεία, αποτελούμενη από τους Ανδρέα Αποστολίδη, Νεοκλή Γαλανόπουλο, Τιτίνα Δανέλλη, Νίνα Κουλετάκη και Φίλιππο Φιλίππου, με αναπληρωματικά μέλη τους Αθηνά Κακούρη και Αντώνη Γκόλτσο. Η θητεία της Γραμματείας είναι τριετής και τις συνεδριάσεις της παρακολουθούν και τα αναπληρωματικά μέλη. Η Γραμματεία αποφάσισε να προτείνει την Αθηνά Κακούρη ως επίτιμο πρόεδρο της Λέσχης. Η πρόταση έγινε δεκτή από την Ολομέλεια.
-έγιναν εκδηλώσεις, οι οποίες μας άφησαν ικανοποιημένους με την ανταπόκριση του κοινού. Συγκεκριμένα:
- · 11.09.2010: Πρώτη επίσημη εμφάνιση της Ε.Λ.Σ.Α.Λ., στο39ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο. Θέμα της συζήτησης «Η αστυνομική λογοτεχνία στην Ελλάδα σήμερα», με ομιλητές τα μέλη μας Τιτίνα Δανέλλη, Δημήτρη Μαμαλούκα, Τεύκρο Μιχαηλίδη και Γιάννη Ράγκο και συντονιστή τον δημοσιογράφο Μανώλη Πιμπλή, επίσης μέλος της Λέσχης.
- 21.10.2010: «Αναγνώσεις στην ΕΣΤΙΑ». Ο Γιάννης Ράγκος διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του «Μυρίζει αίμα» και από άλλα βιβλία που βασίζονται σε αληθινές υποθέσεις εγκλημάτων.
- 11.11.2010: «Αναγνώσεις στην ΕΣΤΙΑ». Ο Κώστας Καλφόπουλος και ο Σπύρος Γιανναράς συνομίλησαν για το γαλλικό αστυνομικό μυθιστόρημα και διάβασαν αποσπάσματα από αγαπημένα τους βιβλία.
- 23.11.2010: «Αναγνώσεις στην ΕΣΤΙΑ». Ο Γιάννης Πανούσης διάβασε το διήγημά του «Naturae debitum reddiderunt» (από τη συλλογή «Οικοεγκλήματα») και η Χρύσα Σπυροπούλου αποσπάσματα από το εφηβικό μυθιστόρημά της «Το μυστήριο της Αίγινας».
- 28.11.2010: «Βραδιά Μυστηρίου στο Παγκράτι». Τα μέλη της Λέσχης Νεοκλής Γαλανόπουλος, Ντορίνα Παπαλιού και Αθηνά Μπασιούκα μίλησαν για τα βιβλία τους και προσπάθησαν να εξιχνιάσουν, με τους θαμώνες του Συλλαβή Καφέ, το μυστήριο της γοητείας της αστυνομικής λογοτεχνίας.
- 11.12.2010: Ημερίδα με θέμα «Τα πολλά πρόσωπα της Αστυνομικής Λογοτεχνίας», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Εισηγητές τα μέλη μας Ανδρέας Αποστολίδης («Το αστυνομικό αφήγημα, χθες και σήμερα»), Φίλιππος Φιλίππου («Ο Γιάννης Μαρής και η εποχή του»), Νίνα Κουλετάκη («Η εμφάνιση και η εξέλιξη της γυναίκας-ντετέκτιβ στην αστυνομική λογοτεχνία»), Τιτίνα Δανέλλη («Γυναίκες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας»), Κώστας Κυριακόπουλος («Αστυνομικό ρεπορτάζ και νουάρ λογοτεχνία - Πόσο κοντά είναι η ειδησεογραφία και η μυθοπλασία στην Ελλάδα;»), Γιάννης Πανούσης («Έγκλημα και τιμωρία στις ποινικές επιστήμες και το αστυνομικό μυθιστόρημα») και Πέτρος Μαρτινίδης («Τα μυστήρια στην τέχνη»). Την εκδήλωση συντόνισε μοναδικά ο Τεύκρος Μιχαηλίδης και επιμελήθηκε σκηνοθετικά (με θεατρικά δρώμενα και άλλα τινά) ο Σέργιος Γκάκας.
-μέσα σ’ όλα αυτά, τρία από τα μέλη μας είδαν τα έργα τους να κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία. Ο Φίλιππος Δρακονταειδής το μυθιστόρημα «Κρεμάστρα» από τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ, ο Γιάννης Πανούσης την μελέτη «Ένοχοι και ενοχές : Εγκληματολογικές επιστήμες και αστυνομικό μυθιστόρημα» από τις εκδόσεις ΣΑΚΟΥΛΑ και ο Ανδρέας Αποστολίδης τη μετάφραση του μυθιστορήματος του James Ellroy «Το αίμα δεν σταματάει ποτέ» από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ.
-τελευταίο, αλλά όχι έσχατο: τον Ιούνιο του 2010, ο Αντώνης Γκόλτσος με συνεργούς τους Δημήτρη Μαμαλούκα και Νεοκλή Γαλανόπουλο, έθεσαν τα (υποχρεωτικά) στοιχεία ενός κοινοπρακτικού τόμου με διηγήματα μελών της Ε.Λ.Σ.Α.Λ. Στις οδηγίες τους πειθάρχησαν οι Ανδρέας Αποστολίδης, Νεοκλής Γαλανόπουλος, Σέργιος Γκάκας, Αντώνης Γκόλτσος, Βασίλης Δανέλλης, Τιτίνα Δανέλλη, Νίνα Κουλετάκη, Απόστολος Λυκεσάς, Δημήτρης Μαμαλούκας, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Αθηνά Μπασιούκα, Μάιρα Παπαθανασοπούλου, Αργύρης Παυλιώτης, Γιάννης Ράγκος και Φίλιππος Φιλίππου που έγραψαν 16 διηγήματα. Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ανέλαβαν την έκδοση και το βιβλίο θα βρίσκεται στις προθήκες τον φετινό Μάιο.
Συνεχίζουμε δυνατά!