Μασσαβέτας Γιώργης : «Η κόκκινη δράκαινα», Ηλέκτρα 2008
►Γιώργης Μασσαβέτας: «Η κόκκινη δράκαινα», Ηλέκτρα 2008
Βιογραφικό O Γιώργης Μασσαβέτας γεννήθηκε στον Πειραιά, το 1944, και μεγάλωσε στην Κοκκινιά. Το 1958 άρχισε να γράφει σε τοπικές εφημερίδες. Υπήρξε πολιτικός συντάκτης, αρθρογράφος και αρχισυντάκτης σε πολλές εφημερίδες, ξεχώρισε όμως κυρίως για τα μαχητικά χρονογραφήματά του, τα οποία κυκλοφόρησαν σε πέντε βιβλία:
Στη μάχη για την Αλλαγή, Καλημέρα, κ. Πρόεδρε, Καληνύχτα, Κ. Πρόεδρε, Καλημέρα, Πολίτη και Η κληρονομιά του Ανδρέα. Το 1996 εξέδωσε το πολιτικό χρονικό Ανατρέψατε Μητσοτάκη, που πέρασε στα Best Sellers της χρονιάς.
Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1975, με την ποιητική συλλογή Φιλήσυχοι Πολίτες και, δέκα χρόνια αργότερα, με τη συλλογή Κατάθεση Ψυχής. Έχει εκδώσει επίσης ένα παιδικό βιβλίο με τον τίτλο Των Οσπρίων η Γιορτή και τη συλλογή διηγημάτων Γυναικείες Ιστορίες. Η στήλη του "Καλημέρα κ. Πρόεδρε", για την οποία έχει τιμηθεί με το Βραβείο Δημοσιογραφίας, δημοσιεύεται τώρα σε 18 περιφερειακές εφημερίδες καθημερινά και σε τρεις εβδομαδιαίες.
Περίληψη βιβλίου Όλα τα ευρήματα, οδηγούσαν με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι δράστης ήταν μια γυναίκα με φυσικό μαύρο σγουρό μαλλί, προφανώς αρκετά νέα, καθώς οι τρίχες που είχαν βρεθεί -και ήταν και τα μόνα ευρήματα- έδειχναν ότι δεν είχαν μπει σε διαδικασία βαφών και δεν ήταν καθόλου εξασθενισμένες. Το μόνο άλλο σίγουρο -και αρκετά αποκαλυπτικό- "εύρημα" ήταν η φορά των τομών από το «νήσσον όργανον» που διέγραφαν μια πορεία από τα δεξιά προς τα αριστερά, «εις ικανόν βάθος, ώστε να επιφέρουν θανάσιμους τομάς εις ζωτικά όργανα», πράγμα που οδηγούσε επίσης στη βεβαιότητα ότι επρόκειτο για κάποια αριστερόχειρα. Δακτυλικά αποτυπώματα δεν υπήρχαν αρκετά. Αλλά η εξέταση και αυτών που είχαν βρεθεί, δεν έβγαζε πουθενά. Δεν αντιστοιχούσαν σε καμία από τις γυναίκες που ήταν σεσημασμένες για παραβάσεις του ποινικού δικαίου, και κυρίως προς τις "επαγγελματίες του ελεύθερου έρωτα".
Ο Γ. Μασσαβέτας ξεδιπλώνει μυθιστορηματικά ένα αστυνομικό θρίλερ, με πρωταγωνιστή τον δαιμόνιο αστυνομικό Καλλιανό, που ρίχνεται στα ίχνη ενός αινιγματικού «Δράκου», για να βρεθεί μπροστά σε μια γυναίκα, η οποία παγιδεύει με τα κάλλη της τα θύματα της και τα δολοφονεί σε απομονωμένες περιοχές μέσα στα αυτοκίνητα τους. Μεταξύ ψυχογραφήματος, ηθογραφίας, δημοσιογραφικής έρευνας και μυθοπλασίας, η αφήγηση παρακολουθεί τη μετάλλαξη της Χαρούλας, που μεγαλώνει στις φτωχογειτονιές της μεταπολεμικής Αθήνας, σε "Δράκαινα", ενώ γύρω οι πολιτικές έριδες συγκλονίζουν την Ελλάδα της δεκαετίας του 1960.
Για αναλυτικότερες πληροφορίες, κάντε κλικ εδώ.