Γιάννης Πανούσης: Φάσεις από ένα «συγγραφικό έγκλημα»
Σε άφησαν να υπάρχεις,
όπως οι οιωνοί,
σαν η χειρότερη ιστορία του κόσμου.
Σταύρος Σταυρόπουλος, Θα σε δω ξανά στο άδοξο τέλος
Ο αστυνομικός συγγραφέας Γ.Π. έγραψε ένα εξ-αιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα, όπου το θύμα -αλλοδαπή γυναίκα, άσχημη και χοντρή, ερωτομανής και χρήστρια ουσιών- βιάστηκε και δολοφονήθηκε από έναν όμορφο και φημισμένο νέο επιστήμονα. Ο αστυνομικός που επελήφθη της υπόθεσης ήταν πολύ «φιλικός» με τον δράστη [μάλλον πολιτικός του φίλος], ενώ ο δικαστής και οι ένορκοι που του αναγνώρισαν το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και τον έριξαν «στα μαλακά», ήσαν όλοι άντρες λευκοί.
Ο αστυνομικός συγγραφέας έστειλε το βιβλίο στον εκδότη του Γ.Χ., βέβαιος για την εκδοτική επιτυχία.
***
Ο εκδότης Γ.Χ., αν και αριστερών πεποιθήσεων και υπερασπιστής της ελευθερίας της έκφρασης, μύρισε ότι «κάτι περίεργο» συνέβαινε με το story και το έδωσε για έλεγχο μη-διακρίσεων και προκαταλήψεων στους sensitivity readers του εκδοτικού οίκου.
***
Οι εν λόγω ευαίσθητοι αναγνώστες ξεψάχνισαν το βιβλίο, ανέτρεξαν στις πιο πρόσφατες μελέτες περί Πολιτικής Ορθότητας κι έκριναν ότι έπρεπε ο συγγραφέας να προβεί σε ορισμένες διορθώσεις, όπως η γυναίκα να μην είναι «και άσχημη και χοντρή», ο δράστης να μην είναι «και όμορφος και φημισμένος», οι διωκτικές και δικαστικές αρχές να μην αποτελούνται «μόνον από λευκούς άντρες».
***
Ο εκδότης Γ.Χ. κοινοποίησε την πρόταση των sensitivity readers στον Γ.Π. και του ζήτησε ευγενικά να τις λάβει υπόψη.
***
Ο Γ.Π. υποχρεώθηκε εκών/άκων σε παραλείψεις και παρεμβάσεις στο κείμενο, όμως λόγω ταχύτητας ξέχασε να διαγράψει το «άσχημη».
***
Κάποια social media εντόπισαν το «άσχημη» κι έκραξαν τον συγγραφέα «ως μισογύνη και φασίστα», καλώντας τους φίλους της ιστοσελίδας να τον «συμμορφώσουν».
***
Κάποιοι ακτιβιστές έγραψαν με κόκκινη μπογιά στον τοίχο του σπιτιού του συγγραφέα: «Εδώ μένει ένας φασίστας».
***
Ένας δικηγόρος, μόνιμος θαμώνας των νυχτερινών τηλεδικών, με ύφος πολλών νομομαθών, δήλωσε ότι θα καταθέσει μηνύσεις και αγωγές για την παραβίαση δεκάδων διατάξεων της σύγχρονης ανθρωπιστικής νομοθεσίας.
***
Φεμινιστικά κινήματα και οργανώσεις δικαιωμάτων εξέδωσαν καταδικαστικά ψηφίσματα για το ποιόν του συγγραφέα, ζητώντας να μην αγοράσει κανείς το βιβλίο.
***
Οι κριτικοί, φοβούμενοι ότι θα υποστούν τα ίδια, κατηγόρησαν τον Γ.Π. ότι δεν διαθέτει ενσυναίσθηση και πρόθεση συμπερίληψης, γι’ αυτό και το βιβλίο του ήταν αναχρονιστικό και άχρηστο.
***
Η Ένωση Ελλήνων Συγγραφέων καταδίκασε, κατά πλειοψηφία, το βιβλίο και το κατέταξε στον index librorum prohibitorum.
***
Το θέμα έφερε στη Βουλή ένας βουλευτής ανάμεικτων πολιτικών φρονημάτων, αλλά τα υπόλοιπα κόμματα κράτησαν διφορούμενη στάση, λόγω ενδεχόμενου πολιτικού κόστους.
***
Ο εκδότης Γ.Χ. αναγκάστηκε, κάτω από την επιθετικότητα των ομάδων πίεσης, ν’ αποσύρει το βιβλίο από την κυκλοφορία, επιβαρυνθείς με οικονομικό κόστος.
***
Ο συγγραφέας Γ.Π. δεν ξανάγραψε αστυνομικό μυθιστόρημα. Προτίμησε ν’ανοίξει μπαράκι και να μιλάει σιγανά με τους φίλους του για ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ.
ΥΓ: Τα αρχικά του συγγραφέα [Γ.Π.] και του εκδότη [Γ.Χ.] είναι ενδεικτικά και δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένα υπαρκτά πρόσωπα.
Tags: Γιάννης Πανούσης