• THE HISTORY OF GREEK CRIME FICTION
  • THE GREEK CLUB OF CRIME WRITERS (ELSAL)
  • KEY REFERENCE BOOKS
  • CONTACT
  • Ελληνικά (Ελλάδα)
  • English (UK)
 

Ο Γιάννης Μαρής, ο Ντάσιελ Χάμετ και ο Ρέιμοντ Τσάντλερ*

Written on 12 June 2020. Posted in Γιάννης Μαρής

του Γιάννη Τσιμπουκίδη**

Όταν διαπράττεται ένα κακούργημα (που τις περισσότερες φορές στο αστυνομικό μυθιστόρημα είναι η ανθρωποκτονία ή όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται ο φόνος) κινείται η «νόμιμη διαδικασία». Το κράτος μέσω του αστυνομικού, του ανακριτή, του εισαγγελέα και του δικαστηρίου «επιλαμβάνεται της υποθέσεως». Κάποιες φορές, όμως, ο κρατικός μηχανισμός, που πρέπει να είναι ο άγρυπνος φύλακας του δικαίου και της ηθικής, καταπατά βάναυσα τα δικαιώματα των πολιτών επειδή είναι υποχείριο των οικονομικά ισχυρών και των μεγάλων συμφερόντων. Αυτήν ακριβώς την ανάγκη έρχεται να καλύψει ο ντετέκτιβ: Είναι η αντίσταση, κατά κάποιο τρόπο, του αδύναμου πολίτη απέναντι σε όλους αυτούς τους μηχανισμούς που τον ταλαιπωρούν χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεχόμαστε πως ο ιδιωτικός ντετέκτιβ δρα ως «μασκοφόρος εκδικητής των φτωχών και αδυνάτων» ή ως «Ρομπέν των δασών».

Continue Reading

Print Email

Οι εβραίοι της Θεσσαλονίκης στον Γιάννη Μαρή

Written on 19 April 2018. Posted in Γιάννης Μαρής

Continue Reading

Print Email

"18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή" (video)

Written on 15 November 2016. Posted in Γιάννης Μαρής

Στις 14 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο cafe του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ της Αθήνας η παρουσίαση του συλλογικού αφιερωματικού τόμου "18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή". Μίλησαν ο συγγραφέας και κριτικός Δημοσθένης Κούρτοβικ, ο σκηνοθέτης, παραγωγός και κριτικός κινηματογράφου Δημήτρης Παναγιωτάτος, ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης, καθώς και ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και επιμελητής του τόμου Κώστας Καλφόπουλος. Σύντομη παρέμβαση έκανε ο γιος του Γιάννη Μαρή, Άγγελος Τσιριμώκος, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Θάλεια Καραμολέγκου. 

Δείτε όλο το βίντεο της εκδήλωσης, εδώ.

 

Print Email

18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή

Written on 25 June 2016. Posted in Γιάννης Μαρής

Ένας σημαντικός αφιερωματικός τόμος,
με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του

O Γιάννης Μαρής υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από «πατριάρχης της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας»: μαχητικός δημοσιογράφος στα χρόνια του αντικομμουνισμού και της λογοκρισίας, σημαντικός παράγων στα εκδοτικά και δημοσιογραφικά πράγματα της χώρας για 25 χρόνια και ταυτόχρονα υποδειγματικός «αφηγητής» αλλά και προικισμένος συγγραφέας, που μπορούσε να πλάθει πειστικούς χαρακτήρες, με προεξάρχοντα τον αντι-ήρωα πρωταγωνιστή των αστυνομικών του ιστοριών, αστυνόμο Γιώργη Μπέκα. Ο Μαρής ήξερε να σκηνοθετεί χωροχρονικά έναν ατμοσφαιρικό μυθιστορηματικό κόσμο στην καρδιά ή στα προάστια της πρωτεύουσας, στα κοσμοπολίτικα ελληνικά νησιά του ’50 και του ’60, στη Θεσσαλία των μεγαλοκτηματιών και των ληστών ή, ακόμα, στην Αθήνα των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων. 

Continue Reading

Print Email

Γ. Μαρής-Τσιριμώκος, η αιωνιότητα ενός πατριάρχη

Written on 16 May 2016. Posted in Γιάννης Μαρής

του Κώστα Καλφόπουλου 

Ο συγγραφέας με τη σύζυγό του Αθηνά (το γένος Ζαφειρίου) στο σπίτι τους το 1963.
Οικογενειακό Αρχείο του Αγγελου Τσιριμώκου σε προδημοσίευση από βιβλίο που ετοιμάζεται στις εκδόσεις Πατάκη.

Με τον Γιάννη Μαρή-Τσιριμώκο (1916-1979) συμβαίνουν πολλά φαινομενικά «παράδοξα». Καθώς εφέτος «επιστρέφει αιώνια», ανακύπτουν κάποια ουσιαστικά ερωτήματα σχετικά με την εργοβιογραφία του, πέραν όσων τέθηκαν τα τελευταία χρόνια. Κατ’ αρχάς, «από το πουθενά», ένας μαχητικός δημοσιογράφος, με αριστερό παρελθόν και βεβαρημένο «ποιόν» («φάκελο» το έλεγαν στα χρόνια της αστυνομοκρατίας) διεμβολίζει το λογοτεχνικό στερέωμα της χώρας, που κυριαρχείται από τη «Γενιά του Τριάντα», με ένα άγνωστο μέχρι εκείνα τα χρόνια είδος, το «αστυνομικό», προσφιλές μόνο στους φανατικούς αναγνώστες της «Μάσκας», του Απόστολου Μαγγανάρη, και του «Μυστηρίου».

Continue Reading

Print Email

More Articles ...

  • Ψηφίστε το καλύτερο βιβλίο του Γιάννη Μαρή
  • Ο πολιτικός Γιάννης Τσιριμώκος
  • Φιλμογραφία - Τηλεοπτικές σειρές Γιάννη Μαρή
  • "Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα" (εκδόσεις Καστανιώτη, 2012)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • THE HISTORY OF GREEK CRIME FICTION
  • THE GREEK CLUB OF CRIME WRITERS (ELSAL)
  • KEY REFERENCE BOOKS
  • CONTACT