Ευρωπαϊκές αφηγήσεις του εγκλήματος: Οι τροπικότητες της αστυνομικής λογοτεχνίας
Είκοσι κείμενα Ελλήνων και ξένων ερευνητών από διάφορα επιστημονικά πεδία, οι οποίοι διερευνούν ζητήματα συγκρότησης και μετασχηματισμού της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από ποικίλες ευρωπαϊκές αφηγήσεις του εγκλήματος σε όλες τις δημοφιλείς και καλλιτεχνικές εκφράσεις, περιλαμβάνει ο συλλογικός τόμος «Ευρωπαϊκές αφηγήσεις του εγκλήματος» που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Η έκδοση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διεπιστημονικού ευρωπαϊκού προγράμματος DETECt (Detecting Transcultural Identity in European Popular Crime Narratives), το οποίο εξετάζει τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας ως μια συνεχή διαδικασία μετασχηματισμού που ενισχύεται από την κινητικότητα ανθρώπων και πολιτισμικών προϊόντων, ειδικά της δημοφιλούς κουλτούρας, σε ολόκληρη την ήπειρο. Λόγω της εξαιρετικής κινητικότητας και εμπορικής επιτυχίας των προϊόντων της, η δημοφιλής κουλτούρα διαδραμάτισε και διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στην κυκλοφορία αναπαραστάσεων που αποτελούν κοινό πολιτιστικό αγαθό για μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Το αστυνομικό είδος στις πολυποίκιλες εκφράσεις του (λογοτεχνία, κινηματογράφος, τηλεοπτικές σειρές) αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας δημοφιλούς κουλτούρας με μεγάλη εμβέλεια και αποδοχή.
Τον τόμο έχουν επιμεληθεί ο καθηγητής Ανθρωπολογίας της Τέχνης, Πολιτισμικών και Κινηματογραφικών Σπουδών στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο φιλόλογος Νίκος Φιλιππαίος που εκπονεί διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο επίκουρος καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Λάμπρος Φλιτούρης.
Μεταξύ των συγγραφέων περιλαμβάνονται τα μέλη της ΕΛΣΑΛ Βασίλης Δανέλλης και Γιάννης Ράγκος με τη μελέτη τους «Αστυνομική λογοτεχνία στα Βαλκάνια ή βαλκανική αστυνομική λογοτεχνία;» (σσ. 169-201).
Ο τόμος διανέμεται με τη μορφή open book και μπορείτε να τον διαβάσετε ή/και να τον κατεβάσετε, εδώ.
Tags: Γιάννης Ράγκος, Βασίλης Δανέλλης