Σεμινάριο Παντείου Πανεπιστημίου – ΕΛΣΑΛ [2]: Η Αθήνα στον Μαρή και τον Μάρκαρη
Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021, ώρα 19.00-21.00, αίθουσα Β5
Με θέμα εισήγησης «Η Αθήνα στο έργο του Γιάννη Μαρή και του Πέτρου Μάρκαρη - "Αλλαγή παραδείγματος" και επιδράσεις στους νεότερους αστυνομικούς συγγραφείς (Φ. Φιλίππου, Ανδρ. Αποστολίδης κ.ά.)» από τον Κώστα Θ. Καλφόπουλο συνεχίζεται την Τρίτη 23 Νοεμβρίου ο Ι' Κύκλος του Σεμιναρίου «Έγκλημα και Κινηματογράφος» με τίτλο «Παράγοντες Εγκληματογένεσης», που διοργανώνει το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας (ΕΑστΕ) του Παντείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Επιστήμης Δεδομένων του Πανεπιστημίου Πατρών και την ΕΛΣΑΛ.
Στο ίδιο σεμινάριο, σχετική εισήγηση θα πραγματοποιήσει και η καθηγήτρια Χριστίνα Ζαραφωνίτου, διευθύντρια του ΕΑστΕ.
Η πόλη αποτελεί το κεντρικό "σκηνικό" στην αστυνομική αφήγηση ήδη από τα πρώτα αστυνομικά διηγήματα του Έ. Ά. Πόε. Η Αθήνα, ως πρωτεύουσα, κατέχει κυρίαρχη θέση στη μεταπολεμική, νεοελληνική αστυνομική λογοτεχνία, αρχής γενομένης από τον Γιάννη Μαρή. Τη σκυτάλη θα πάρει ο Πέτρος Μάρκαρης, σε μια Αθήνα που έχει χάσει προ πολλού τη νοσταλγική-vintage, αλλά και εν μέρει νουάρ όψη της δεκαετίας του 60, όπως αποτυπώνεται στο έργο του "πατριάρχη" της ελλ. αστυνομικής λογοτεχνίας, ενώ και νεότεροι συγγραφείς, όπως ο Φ. Φιλίππου, ο Ανδρ. Αποστολίδης και άλλοι στη συνέχεια, εντάσσουν την πρωτεύουσα στο αφηγηματικό τους υλικό.
Το αστεακό "σκηνικό" μπορεί να αναδειχθεί μόνο μέσα σε ένα χρονοτοπικό αφηγηματικό πλαίσιο, καθώς η πόλη αποτελεί τη "μήτρα" του σύγχρονου εγκλήματος, ήδη από τα χρόνια του Ντίκενς, αλλά και, αργότερα, στο έργο του Ζ. Σιμενόν, αναφορικά με τον επιθεωρητή Μαιγκρέ στις παρισινές του υποθέσεις, του Λεό Μαλέ κ.ά.
Εδώ, επιχειρείται μια "περιπλάνηση" στην πόλη και μια παράλληλη ανάγνωση αντίστοιχων έργων, στην Ελλάδα και εν μέρει στο εξωτερικό.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, θα προβληθούν μεταξύ άλλων αποσπάσματα από:
- την ταινία «Έγκλημα στο Κολωνάκι» (1959), σε σκηνοθεσία Τζανή Αλιφέρη, και
- βίντεο με τις πολεοδομικές προτάσεις του αρχιτέκτονα Κ. Οικονόμου για το πρόβλημα της Αθήνας, με μουσική υπόκρουση από το Έγκλημα στο Κολωνάκι (μουσ.: Κ. Καπνίσης, βίντεο: Γ. Γρηγοριάδης)
Το σεμινάριο πραγματοποιείται στην αίθουσα Β5 από τις 19.00 έως τις 21.00, ενώ οι συμμετέχοντες καλούνται να προσέρχονται με την αστυνομική τους ταυτότητα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.