«Εφονεύθη εν τη νήσω: Η Πάρος στην αστυνομική λογοτεχνία»

Συντάχθηκε στις .

Εκδήλωση της ΕΛΣΑΛ και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του νησιού στις 7 Ιουνίου

«Αν θες να μάθεις το παρελθόν ενός λαού και ενός τόπου, διάβασε την ιστορία του. Αν θες να μάθεις το παρόν του, διάβασε την αστυνομική λογοτεχνία του» έχει πει ο Σκωτσέζος συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, Ίαν Ράνκιν. 

Το αστυνομικό μυθιστόρημα αποτελεί κατ’ εξοχήν τη λογοτεχνία του αστικού (αστεακού) χώρου. Όμως από την εποχή της Άγκαθα Κρίστι μέχρι σήμερα πολλά αστυνομικά μυθιστορήματα εξελίσσονται σε περιφερειακές περιοχές -από τις απομονωμένες επαύλεις της βρετανικής εξοχής έως τους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου και από τα υψίπεδα της Νότιας Αμερικής έως τις αχανείς εκτάσεις της αφρικανικής Σαχάρας. 

Τα τελευταία χρόνια, στον κατάλογο των «σκοτεινών τόπων» της εγχώριας αστυνομικής λογοτεχνίας έχει μπει δυναμικά η Πάρος, με όλο και περισσότερους συγγραφείς να την επιλέγουν για τη σκηνογραφία των μυθιστορημάτων τους. 

Τι είναι αυτό που μετατρέπει ένα όμορφο, φωτεινό και δημοφιλές νησί σε χώρο βίας και κρυμμένων μυστικών; Μήπως η ανάπτυξη με έμφαση τον τουρισμό ελκύει στο νησί οικονομικά συμφέροντα πού συγκρούονται μεταξύ τους; Και πώς, εν τέλει, μεταφέρονται τα αστικά «ήθη» σε έναν τόπο κατά βάση γαλήνιο και ειρηνικό; 

Αυτά και άλλα θέματα θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση με τίτλο: «Εφονεύθη εν τη νήσω: Η Πάρος στην αστυνομική λογοτεχνία», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Ιουνίου και ώρα 8:00 μ.μ. στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάρου «Γιάννης Γκίκας»

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ο συγγραφέας Νικόλας Βεντουρής, η συγγραφέας και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαίρη Μαργαρίτη, και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Ράγκος. 

Τον συντονισμό θα κάνει η δημοσιογράφος, Μάρω Βούλγαρη

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου «Γιάννης Γκίκας» και την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ). 

Χορηγοί επικοινωνίας: Πολιτιστικός Σύλλογος Πάρου «Αρχίλοχος» | Free press PAROLA

Ετικέτες: Γιάννης Ράγκος, Μαίρη Μαργαρίτη

Εκτύπωση