Yojimbo

Συντάχθηκε στις . Καταχωρήθηκε στο Από το Χαρτί στην Οθόνη

Ένας Ronin (περιπλανώμενος Samurai που έχει χάσει τον αφέντη του) φτάνει σε μια πόλη ταραγμένη από τον ανελέητο πόλεμο δύο αντίπαλων συμμοριών. Μοναχικός, με συντρόφους το κοφτερό του ξίφος και το ακόμα πιο κοφτερό μυαλό του, πουλάει τις υπηρεσίες του ταυτόχρονα και στους δύο ανταγωνιστές, καταφέρνοντας να τους υπονομεύσει.

Το Yojimbo (ο σωματοφύλακας στην ιαπωνική γλώσσα) φιγουράρει στις περισσότερες λίστες με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών και θεωρείται μια από την κορυφαίες στιγμές του Akira Kurosawa. Δεν είναι η πρώτη ταινία που έρχεται στο μυαλό όταν αναφερόμαστε σε crime fiction, μέχρι να εντοπίσει κανείς τις τρομακτικές ομοιότητες με τον Κόκκινο Θερισμό του Dashiell Hammett, επίσης μια κορυφαία στιγμή της παγκόσμιας αστυνομικής λογοτεχνίας. Ο ίδιος ο Kurosawa είπε ότι βασική πηγή έμπνευσης για το Yojimbo ήταν η ταινία Το Γυάλινο Κλειδί του 1942 (βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Χάμετ), αλλά οι ομοιότητες της αφήγησης του Continental Op να καθαρίζει την Poisonville, με τον μοναχικό Ronin που ξεβρωμίζει την πόλη στην Ιαπωνία του 1860 βγάζουν μάτι.

Ο Sergio Leone μετέφερε ακριβώς την ίδια κεντρική ιδέα στην Άγρια Δύση λίγα χρόνια αργότερα, στο Για Μια Χούφτα Δολάρια, ενώ ο Walter Hill στα 90s’ έδωσε τη δική του εκδοχή με το The Last Man Standing, όντας κοντά τόσο στην εποχή και στην ατμόσφαιρα του βιβλίο του Hammett. Οι super stars Clint Eastwood και Bruce Willis ανέλαβαν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους (ουσιαστικά του Continental Op σε διαφορετικές περιόδους), δίνοντας δυναμικές και μπαρουτοκαπνισμένες ερμηνείες.

Παρόλα αυτά, η ταινία του Kurosawa είναι η πλέον κλασική και φημισμένη, με τον αποφασισμένο και ικανό Toshiro Mifune να δίνει μαθήματα με το ακονισμένο του Katana σε παράνομους και διπρόσωπους. Το Yojimbo δεν είναι μονάχα ένα κινηματογραφικό επίτευγμα που εντυπωσιάζει εξήντα χρόνια μετά την παρθενική του προβολή, αλλά και μια εξαιρετική ευκαιρία για τους νεότερους να ανακαλύψουν την κορυφαία (μάλλον) και πιο ωμή δουλειά του πατέρα του Hard Boiled. 

Εκτύπωση