Loving Highsmith: Ντοκιμαντέρ για την «άγνωστη» ζωή της Πατρίσια Χάισμιθ

Written on . Posted in Τα νέα μας

Νέο φως στη ζωή και το έργο της διάσημης συγγραφέως Πατρίσια Χάισμιθ (Patricia Highsmith) μέσα από τα γραπτά και τις αφηγήσεις για την οικογένεια και την ερωτική της ζωή, ρίχνει το ντοκιμαντέρ «Loving Highsmith» σε σκηνοθεσία Eva Vitija (83’ | 2022 | Ελβετία, Γερμανία), που παρουσιάζει το CineDoc.

Βασισμένη στα ημερολόγια και τα σημειωματάριά της, αλλά και στους στοχασμούς της για εραστές, φίλους και οικογένεια, η ταινία εστιάζει στην αναζήτηση του έρωτα και στον προβληματισμένο τρόπο σκέψης της, δημιουργώντας ένα ζωντανό, συγκινητικό πορτρέτο μιας από τις πιο συναρπαστικές γυναίκες συγγραφείς του 20ου αιώνα.

Τα περισσότερα από τα μυθιστορήματα της Χάισμιθ, ως επί το πλείστον ψυχολογικά θρίλερ, διασκευάστηκαν για τη μεγάλη οθόνη, όπως είναι τα Strangers on a Train και The Talented Mr. Ripley. Το Carol, ένα εν μέρει αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, ήταν η πρώτη λεσβιακή ιστορία με αίσιο τέλος στην Αμερική της δεκαετίας του 1950. Ωστόσο η ίδια η Χάισμιθ αναγκαζόταν να κάνει διπλή ζωή και έπρεπε να κρύβει την ερωτική της ζωή από την οικογένειά της και το κοινό. Μόνο στα ανέκδοτα γραπτά της συλλογιζόταν το πάντα παρόν για εκείνη θέμα.

Το trailer της ταινίας

Το πρόγραμμα των προβολών

Στις προβολές της Αθήνας θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα (μέλος της ΕΛΣΑΛ), σκηνοθέτη και μεταφραστή έργων της Χάισμιθ, Ανδρέα Αποστολίδη και την συγγραφέα και σεναριογράφο Κάλλια Παπαδάκη.

Οι προβολές πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, των Εκδόσεων Άγρα, της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ), του περιοδικού «πολάρ» και της Πρεσβείας της Ελβετίας.

Εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/cinema/eroteumeni-xaismith/

Tags: Ανδρέας Αποστολίδης

Print