Έρικα Αθανασίου: «Θαμμένα λόγια» - Μια αληθινή ιστορία εγκλήματος χωρίς πτώμα

Written on . Posted in Τα νέα μας

Μια αληθινή ιστορία εγκλήματος και ένας άνισος αγώνας επιβίωσης πίσω από κλειστές πόρτες, βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου μυθιστορήματος της Έρικας Αθανασίου «Θαμμένα λόγια», που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις Εκδόσεις Bell.

Μια γυναίκα αποφασίζει να διηγηθεί την ιστορία της από τα παιδικά της χρόνια, παρατημένη από τη μητέρα της και κακοποιημένη από τον πατέρα της, μέχρι τη ζωή σε ίδρυμα και στη συνέχεια παντρεμένη με έναν άντρα που την κράτησε φυλακισμένη μέσα στο σπίτι, κακοποιώντας περισσότερο την ψυχή παρά το σώμα της.  Έγκλημα άραγε είναι μόνο όταν υπάρχει  πτώμα;

Η γνωριμία της με μία συγγραφέα θα την κινητοποιήσει να δει εάν υπάρχει για αυτήν ακόμα κάποια ευκαιρία σωτηρίας.   

Η σπαρακτική αφήγηση ενός ανθρώπου που προσπαθεί να σωθεί πριν να είναι πολύ αργά, με εικόνες που τρομάζουν σε μια ιστορία γεμάτη ανατροπές.

Κάποιες ιστορίες είναι δύσκολο να ειπωθούν. Μέχρι να γίνει η αρχή…

Απ’ όσο μπορώ να θυμηθώ, πάντα κατέστρεφα τις ευκαιρίες που μου δίνονταν. Δεν ξέρω ακόμα αν έφταιγα εγώ γι’ αυτό ή ήμουν θύμα των περιστάσεων. Ίσως, αν μπορέσω να διηγηθώ κάποτε ολόκληρη την ιστορία μου, να μπορέσω να καταλάβω τι έφταιξε. Βέβαια, θα είναι πλέον αργά. Ελάχιστα πριν από το πολύ αργά. Οι ευκαιρίες έφυγαν και δεν άφησαν τίποτα πίσω. Ίσως όμως αυτή να είναι η πραγματική ευκαιρία μου. Να γίνω ηρωίδα. Με την εξιστόρησή μου να καταφέρω να συγκινήσω ανθρώπους που δεν ξέρω. Να εκδικηθώ ανθρώπους που ξέρω. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να πω τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Να αλλάξω τόσο ανεπαίσθητα τοποθεσίες και ονόματα, που να μην αφήσω καμία αμφιβολία ως προς αυτό για το οποίο μιλάω κι εκείνους στους οποίους αναφέρομαι.

Η ιστορία μιας γυναίκας που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της απομονωμένη από όλους και όλα.

Εκεί που η πραγματικότητα συναντά τη μυθιστοριογραφία και το κοινωνικό δράμα το αληθινό, συνεχιζόμενο έγκλημα, βρίσκονται τα Θαμμένα Λόγια.

«Γραμμένο σε απλή ―επουδενί απλοϊκή― γλώσσα, δίνει την απαραίτητη ένταση και δραματικότητα στο κείμενο. Είναι τέτοια η ιστορία, το θέμα της, που θα ήταν περιττά ―ίσως και να αποδυνάμωναν το τελικό αποτέλεσμα― τα λογοτεχνικά στολίδια. Μεταφορές και παρομοιώσεις είναι μετρημένες, κατά πως πρέπει.»

Άγγελος Χαριάτης, fractalart.gr

Διαβάστε μια προδημοσίευση του βιβλίου, εδώ.

Παρουσίαση

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου, στις 7.00 μ.μ.,  στην Έπαυλη Δροσίνη της Κηφισιάς (Δ. Κυριακού και Αγ. Θεοδώρων).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Φραντζέσκα Αλεξοπούλου, συγγραφέας

Λάουρα Αλιπράντη, Δρ Κοινωνολογίας, εμπειρογνώμων σε θέματα ισότητας

Γιάννης Αγγουριδάκης, ψυχοθεραπευτής, στιχουργός

Πόλυ Μηλιώρη, δημοσιογράφος, συγγραφέας

Θα συντονίσει η συγγραφέας Έρικα Αθανασίου.

Δραματουργική παρουσίαση από την ηθοποιό Κυριακή Γάσπαρη.

Tags: Έρικα Αθανασίου

Print