Μελέτη του Γιάννη Πανούση για την αστυνομική λογοτεχνία

Written on . Posted in Τα νέα μας

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις Εκδόσεις Παπαζήση, η νέα μελέτη του Γιάννη Πανούση για την αστυνομική λογοτεχνία με τίτλο «Δίκαιο και άδικο, αθώοι και ένοχοι, καλό και κακό στην αστυνομική μυθοπλασία», όπου ο συγγραφέας συγκεντρώνει παλιότερα και πιο πρόσφατα κείμενά του, παρουσιάζοντας μια συνολική εικόνα των ανα-στοχασμών του σχετικά με την πορεία και το μέλλον της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Όπως σημειώνει ο ίδιος «αναρωτιέμαι αν διαβάζοντας αστυνομική/εγκληματολογική λογοτεχνία γινόμαστε ηθικότεροι ταυτιζόμενοι με θετικούς ήρωες ή αν μένουμε αδιάφοροι ως προς τα κίνητρα και τις αιτιολογήσεις των εμπλεκόμενων. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει ιδεολογική ρωγμή στην αστυνομική/εγκληματολογική αφήγηση που θα μπορούσε να παρασύρει το αναγνωστικό κοινό και να διαμορφώσει όρους "χρήσιμης τέχνης".

Μπορεί το μυθιστόρημα, και μάλιστα εγκληματολογικού περιεχομένου, να διαπαιδαγωγήσει; Μπορεί η αναζήτηση των ορίων της ηθικής του Καλού και του Κακού από τον λογοτεχνικό εγκληματία, η κοινωνική κριτική στη δράση του υποκόσμου, του εγκλήματος, των ντετέκτιβ να συγκροτήσουν πλαίσιο συνειδητοποίησης και ευαισθησίας;

Αν η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού έργου αποσκοπεί στην παιδεία μέσω της αισθητικής απόλαυσης (ή και της ηθικής κάθαρσης), τούτο επιβάλλει μια ρεαλιστική και όχι παρεκβατική αποτύπωση της εγκληματικής πραγματικότητας. Δεν είναι δυνατό να διδάσκουμε εγκληματολογία μέσα από λογοτεχνικά κείμενα, αν η λογοτεχνικότητα εξαντλείται στο στυλ και δεν υπεισέρχεται στην ουσία. Τα ανθρώπινα βιώματα πρέπει ως οιονεί ντοκουμέντα να αναλύονται μέσα στο πραγματικό φυσικό και κοινωνικό πλαίσιό τους»
.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στη σειρά των εκδόσεων «Ποινική δικαιοσύνη & έγκλημα» και είναι αφιερωμένο στα μέλη της ΕΛΣΑΛ, της οποίας ο συγγραφέας είναι ιδρυτικό μέλος.

Για το βιβλίο, δείτε και εδώ.

Διαβάστε την κριτική/παρουσίαση του τόμου από τον Φίλιππο Φιλίππου, εδώ.

Print