Patrick Radden Keefe: Μην πεις λέξη

Συντάχθηκε στις .

«Μην πεις λέξη -Βία και προδοσία στη Βόρεια Ιρλανδία, η κρυφή ιστορία του ΙRΑ» του Patrick Radden Keefe (εκδ. Μεταίχμιο, μφρ. Κ. Πανσέληνος). Πρόκειται για βιβλίο δημοσιογραφικής έρευνας στα χνάρια ενός non fiction αστυνομικού μυθιστορήματος. Ένα εξαιρετικό βιβλίο εξαντλητικής έρευνας, που μετά τις πρώτες εκατό σελίδες απογειώνεται. Ή πιο σωστά βυθίζεται εντελώς στο δαίδαλο της έκνομης δράσης του ΙRΑ και της νόμιμης επιχείρησης καταστολής του.

Βάση του υλικού αποτελούν οι μαγνητοφωνημένες καταθέσεις των αρχηγών του στρατιωτικού και εκτελεστικού ΙRΑ που φυλάσσονταν στη βιβλιοθήκη Τζων Μπερνς στην πανεπιστημιούπολη του Κολεγίου της Βοστώνης. Ήταν μέρος ενός μεγάλου μακρόπνοου ερευνητικού  προγράμματος. Τα στελέχη του ΙRΑ θα αποκάλυπταν πολλά απόκρυφα στοιχεία της δράσης τους με τον όρο ότι οι καταθέσεις τους θα δημοσιοποιούνταν κάποια χρόνια μετά το θάνατό τους. Όμως μια καινούργια έρευνα του Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος στην Αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας στο Μπέλφαστ, για ανοιχτή υπόθεση ανθρωποκτονίας, έπεσε πάνω σε μια πληροφορία για την ύπαρξη των μυστικών καταθέσεων και κατάφερε να αποσπάσει την άδεια των αμερικανικών αρχών ώστε δύο ερευνητές της να παραβιάσουν το άβατο του θησαυροφυλακίου της βιβλιοθήκης.

Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει ένα νέο κουβάρι καταθέσεων, αποκαλύψεων και διαψεύσεων, το οποίο θ’ αρχίσει να ξεμπερδεύει αριστοτεχνικά ο Πάτρικ Ράντεν Κιφ.

Μέσα από τα σκοτάδια της παρανομίας ζωντανεύουν μπροστά μας οι θρύλοι και οι εφιάλτες του ΙRΑ: η Ντολόρς και η Μάριαν Πράις, ο Μπρένταν Χιούζ κι ο Τζέρι Άνταμς. Και πίσω τους η δίωξη, ο αξιωματικός του βρετανικού στρατού Φρανκ Κίτσον και η ομάδα του, που ενορχήστρωσε την απόπειρα εξάρθρωσης των εκτελεστών του ΙRΑ και την τακτική αντιμετώπισης των απεργιών πείνας όσων συλλαμβάνονταν.

Η εικοσαετία των «Ταραχών» ξαναζωντανεύει. Αλλά η ματιά αυτή τη φορά είναι από τα μέσα!

Εκτύπωση