Ιστορίες φυσικών και αφύσικων καταστροφών

Συντάχθηκε στις .

To 1987 η Πατρίτσια Χάισμιθ εξέδωσε μια από τις θρυλικές συλλογές διηγημάτων της, τις «Ιστορίες φυσικών και αφύσικων καταστροφών». Οι προηγούμενες ήταν «Ο άνθρωπος που παρακολουθούσε τα σαλιγκάρια και άλλες ιστορίες», «Αργά, αργά στον άνεμο», «Μικρές ιστορίες μισογυνισμού» και «Το εγχειρίδιο του κτηνώδους φόνου για ζωόφιλους».

Οι «Φυσικές και αφύσικες καταστροφές» αποτελούν μια συλλογή διηγημάτων αγωνίας και σαρκασμού γύρω από σειρά φαινομένων της «σύγχρονης» ζωής προς τα τέλη του 20ου αιώνα που με εξαιρετικά δεικτικό και τολμηρό τρόπο εντοπίζει η Χάισμιθ.

Ραδιενεργά απόβλητα που δημιουργούν σ’ ένα μικρό νεκροταφείο απόκοσμα εκβλαστήματα και το μετατρέπουν σταδιακά σε τουριστικό αξιοθέατο (θυμίζοντας το σημερινό Τσερνομπίλ). Ηλικιωμένη γυναίκα φυτό που δεν πεθαίνει με τίποτα (και μας κάνει να αναλογιστούμε τον παραλογισμό στον οποίο μπορεί να οδηγήσει η αλόγιστη επιμήκυνση της ζωής), ο Λευκός Οίκος πολιορκείται από ειρηνόφιλους διαδηλωτές με την αστυνομία να επεμβαίνει μετά από σωρεία παρεξηγήσεων και με κατάληξη εκατοντάδες νεκρούς (σενάριο που σήμερα δεν ακούγεται παράλογο), στην Αφρική το αντιαποικιακό «φανταστικό» Ντεμπουτί υποδέχεται μια επιτροπή του ΟΗΕ που έρχεται για να το νομιμοποιήσει και την εξολοθρεύει, ο Πάπας Σίξτος ο ΣΤ επισκέπτεται τη Λατινική Αμερική και καταλήγει στην Πόλη του Μεξικού, όπου μετά από μια σειρά αυθαίρετων ερμηνειών των τελετουργικών χειρονομιών του (συν ένα τραύμα στο πόδι του που κοκκίνισε τη λευκή παντόφλα του στέλνοντας αμφιλεγόμενα μηνύματα στη φτωχολογιά της Νότιας Αμερικής) προκαλεί άθελά του εξεγέρσεις, πογκρόμ, δυστυχία και χάος. Το διήγημα «“Νοίκιασε μια μήτρα” εναντίον κραταιάς Δεξιάς» δίνει πρόωρα μια εικόνα των ΗΠΑ, που την αναγνωρίζουμε την τελευταία δεκαετία. Και τέλος «Ο Πρόεδρος Μπακ Τζόουνς ανασυντάσσεται και ανεμίζει τη σημαία» μας θυμίζει τον Ντόναλντ Τραμπ σε μια πιο μαύρη εκδοχή του, καθώς οδηγεί τον κόσμο από βλακεία σε πυρηνικό ολοκαύτωμα!

Η Χάισμιθ εδώ καταφέρνει να προηγείται κατά μισό τουλάχιστον αιώνα των αναγνωστών της με τα αγωνιώδη διηγήματά της πολιτικής και κοινωνικής φαντασίας. Αν μάλιστα είχε την τύχη να προβλέψει και την καταστροφή της Συρίας ή τη ρωσική εισβολή στη Γεωργία, θα είχαμε το πληρέστερο σύγχρονο γεωπολιτικό παζλ μαύρης κωμωδίας!

Εκτύπωση