«Προσκλητήριο ηρώων»: Το επαναστατικό συμβούλιο της λογοτεχνίας

Συντάχθηκε στις .

Το 1982 ο Πάκο Ιγκνάσιο Τάιμπο ΙΙ θα γράψει το «Προσκλητήριο ηρώων», ένα φανταστικό αφήγημα για τα γεγονότα του 1968. Σε αυτό ο Νέστορ Ρίκα, ένας δημοσιογράφος που τραυματίστηκε από την επίθεση της αστυνομίας κατά των φοιτητών, στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου της Πόλης του Μεξικού, καλεί τους ήρωες της παιδικής του ηλικίας με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος.

«Στην πολυθρόνα ο Χολμς κάπνιζε ήρεμα την πίπα του με το απόμακρο εκείνο στυλ του. Στο παράθυρο ο Ολντ Σάτερχαντ κι ο Βινετού. Κοντά στην πόρτα του μπάνιου, ακουμπώντας στον τοίχο, ο Γουάιατ Ερπ κι ο Ντοκ Χόλιντεϋ, τα πιο γρήγορα πιστόλια της Δύσης. Καθισμένος στα πόδι του κρεβατιού, καπνίζοντας και χαμογελώντας, ο Γιάνεζ ντε Γκομέρα, ο εγκέφαλος της αντιαποικιακής αντίστασης στις θάλασσες της Μαλαισίας. Δίπλα του, ο Σαντογκάν ο Τίγρης. Καθισμένοι στο πάτωμα, ο Καμαμούρι και ο Τρέμαλ Νάικ. Στον τοίχο σε τρία σκαμνιά που τους έδωσε το προσωπικό του νοσοκομείου, ο Ντικ Τέρπιν, ο διοικητής της Ελαφριάς Ταξιαρχίας και ο αρχηγός πολέμου των εξαφανισμένων Μάου Μάου. Δεν ήταν κακή ομάδα.

“Λοιπόν κύριοι, όλα έχουν να κάνουν με την ανάληψη της εξουσίας”, είπες.»

 Όλντ Σάτερχαντ, Γερμανός φίλος του Βινετού, αρχηγού φυλής των Απάτσι, υπερασπίζονταν από κοινού τη γη των Ινδιάνων (δημιούργημα του Γερμανού συγγραφέα Καρλ Μάυ στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα).

Γουάιατ Ερπ, διάσημος σερίφης της Δύσης, τρομερό δίκαιο πιστόλι μαζί με τον κολλητό του φίλο Ντοκ Χόλιντεϋ.

Γιάνεζ ντε Γκομέρα, ο εγκέφαλος της αντιαποικιακής αντίστασης στις θάλασσες της Μαλαισίας με τον Σαντογκάν, τον Τίγρη της Μαλαισίας (δημιούργημα του Ιταλού συγγραφέα Εμίλιο Σαλγκάρι με πρώτη εμφάνιση το 1883).

Καμαμούρι, μικρός Ινδός, ο καλύτερος φίλος του Σαντογκάν.

Τρέμαλ Νάικ, Ινδός πολεμιστής, μεγάλος αδελφός του Καμαμούρι.

Ντικ Τέρπιν, πανούργος άγριος Άγγλος ληστής του 18ου αιώνα.

Ο διοικητής της Ελαφριάς Ταξιαρχίας, των ηρωικών Άγγλων λογχοφόρων κατά τον Κριμαϊκό πόλεμο, που έπαιζε ο Έρολ Φλυν στην ομώνυμη ταινία του Μάικλ Κερτίζ.

Μάου Μάου, έτσι ονομάστηκε μια οκταετής εξέγερση και μια μαχητική βίαιη ομάδα της εθνότητας Κικούγιου το 1952 κατά των Βρεττανών αποικιοκρατών. Εδώ ο αρχηγός τους.

Όλους αυτούς επιβλέπει ήρεμα ο Σέρλοκ Χολμς και ο δημοσιογράφος Νέστορ Ρίκα προσβλέπει μαστουρωμένος να καταλάβουν την εξουσία.

Θα ήταν ενδεχομένως μια λύση!

Εκτύπωση