Noir και Τουρισμός

Συντάχθηκε στις .

H σειρά Noir του εκδοτικού οίκοι Akashic Βοοks, εγκαινιάστηκε το 2004 με τη συλλογή διηγημάτων Brooklyn Noir. Έκτοτε στην «Akashic Noir Collections» έχουν εκδοθεί πάνω από εκατόν τριάντα τίτλοι παρόμοιας λογικής.

Με θέμα πόλεις ή περιοχές των ΗΠΑ έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα εξήντα μια συλλογές. Μερικές διπλές, όπως για το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες, το Μανχάταν και τη Ουάσιγκτον. Υπάρχουν και λίγες με θεματικό περιεχόμενο, όπως «Οι φυλακές».

Για την Ευρώπη έχουν εκδοθεί οι παρακάτω συλλογές διηγημάτων συνοδευόμενες από τον τίτλο νουάρ δίπλα στο όνομα της πόλης:

Λονδίνο νουάρ, Βερολίνο, Παρίσι και Παρίσι (Προάστεια), Μασσαλία,  Ρώμη, Βενετία, Άμστερνταμ, Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη, Ελσίνκι, Μόσχα, Πετρούπολη, Πράγα, Βελιγράδι, Ζάγκρεμπ, Βαρκελώνη, Δουβλίνο, Μπέλφαστ, Βρυξέλλες, Ιστανμπούλ.

Επιπλέον οι «Akashic Noir Collections» αγκαλιάζουν ολόκληρο τον πλανήτη με πόλεις όπως οι παρακάτω:

Τορόντο, Βανκούβερ και  Μόντρεαλ (Καναδάς). Σίντνεϊ (Αυστραλία).

Τεχεράνη, Βαγδάτη, Βηρυτός, Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ (Ανατολική), Ιερουσαλήμ (Δυτική).

Δελχί και Μουμπάι (Ινδία), Μανίλα (Φιλιππίνες), Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Πνομ Πενχ (Καμπότζη).

Κίνγκστον (Τζαμάικα), Αϊτή, Αβάνα (Κούβα), Τρινιντάντ και Τρινιντάντ (κλασικά).

Πόλη του Μεξικού, Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), Μπογκοτά (Κολομβία), Ρίο και Σάο Πάολο (Βραζιλία), Σαν Χουάν (Πουέρτο Ρίκο).

Ναϊρόμπι (Κένυα), Άκρα (Γκάνα), Αντίς Αμπέμπα (Αιθιοπία), Λάγκος (Νιγηρία) , Μαρρακές (Μαρόκο).

Η σειρά μοιάζει με τους οδηγούς του Lonely Planet, του Explorer ή του Moon.

Κάθε συλλογή περιλαμβάνει μια εισαγωγή. Πολλές φορές η εισαγωγή είναι πιο ενδιαφέρουσα από τα ίδια τα διηγήματα. Αυτά μοιάζουν συχνά να είναι βεβιασμένα, κάπως γραμμένα με το «ζόρι» και επί τούτου και όχι αποτέλεσμα μιας ανθολόγησης των πιο αξιόλογων κάθε φορά. Φυσικά το όλο εγχείρημα παραμένει ελκυστικό και ένας φίλος της αστυνομικής αφήγησης που ταξιδεύει επιδιώκει να έχει μαζί του (πλάι στον τουριστικό οδηγό) την αντίστοιχη συλλογή. Μόνο που δεν ανταμείβεται πάντα.

Εκτύπωση