Τα βιβλία του Detection Club

Συντάχθηκε στις .

Το Detection Club  (H Λέσχη αστυνομικών συγγραφέων του Λονδίνου) ιδρύθηκε το 1930 με πρωτοβουλία του Anthony Berkeley και υπάρχει μέχρι σήμερα. Πρόεδροι της Λέσχης υπήρξαν οι G. K. Chesterton (1930–1936), E. C. Bentley (1936–1949), Dorothy L. Sayers (1949–1957), Agatha Christie (1957–1976), Lord Gorell (1957–1963), Julian Symons (1976–1985), H. R. F. Keating (1985–2000), Simon Brett (2000–2015) και Martin Edwards (2015–).

Τη δεκαετία του 1930, το Detection Club  εξέδωσε απανωτά μερικά βιβλία γραμμένα συλλογικά και άλλα που αποτελούσαν ιδιότυπες συλλογές με ατομικές συμμετοχές.

H πρώτη πάντως συλλογική δουλειά αφορούσε το ραδιόφωνο: δύο σειρές διηγημάτων (έξι και δώδεκα αντίστοιχα) για το BBC, διάρκειας δεκαπέντε λεπτών και ώρα μετάδοσης στις 9:25 το βράδυ. Μια βδομάδα μετά δημοσιεύονταν στο περιοδικό The Listener. Σε βιβλίο εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1983, The Scoop & Behind the Screen.  

Το πιο διάσημο από τα συλλογικά βιβλία (τα λεγόμενα «round – robin») ήταν το The Floating Admiral (O πλωτός ναύαρχος, εκδ. Άγρα, 1989, μτφρ. Α.Α.) Έλαβαν μέρος δώδεκα συγγραφείς, ανάμεσά τους η Άγκαθα Κρίστυ, ο Τζ.Κ.Τσέστερτον και η Ντόροθυ Σέγιερς. Τη λύση έδωσε ο Άντονυ Μπέρκλεϋ.

Τα λιγότερα γνωστά βιβλία είναι: Six Against the Yard, The Anatomy of Murder, Ask a Policeman. Το τελευταίο είναι μια συλλογική παρωδία έξη συγγραφέων, John Rhode, Helen Simpson, Gladys Mitchell, Άντονυ Μπέρκλεϋ, Ντόροθυ Σέγιερς, Milward Kennedy, με εισαγωγή της Άγκαθα Κρίστυ. Όλα επανεκδόθηκαν το 2013 /14με εισαγωγές του Μάρτιν Έντουαρντς, προέδρου της Λέσχης από το 2015.

Στην εισαγωγή του The Anatomy of Murder (Ανατομίας του φόνου), ο Μάρτιν Έντουαρντς γράφει. «Ο Άντονυ Μπέρκλεϋ ήταν συνεπαρμένος από την εγκληματολογία, όπως πολλοί από τους συναδέλφους του, και συζητούσαν για πραγματικά εγκλήματα στις συναντήσεις της Λέσχης. Τους άρεσε ιδιαίτερα να αναζητούν καινούργιες προσεγγίσεις για διάσημα εγκλήματα, ανεξάρτητα από την «επίσημη» λύση τους […] και ήταν σχεδόν αναπόφευκτο να καταλήξουν να εκδώσουν τις αναφορές τους πάνω σε περίπλοκες υποθέσεις. Το άκρως επιτυχημένο εγχείρημα ήταν το The Anatomy of Murder που εκδόθηκε το 1936». Έλαβαν μέρος η Helen Simpson, ο Τζων Ρόουντ, η Margaret Cole, η Ντόροθυ Σέγιερς, ο  E.R. Punshon, ο Frances Iles (ψευδώνυμο του Μπέρκλεϋ) και ο Freeman Wills Croft.

Τέλος στο Six Against the Yard (1936), έξι συγγραφείς (η Margery Allingham, ο Άντονυ Μπέρκλεϋ, η Ντόρθυ Σέγιερς, ο Φρήμαν Ουίλς Κροφτς, ο πατήρ Ronald Knox και ο Russell Thorndike) επινόησαν από μια ιστορία ανεξιχνίαστου φόνου την οποία καλείται να λύσει ο πρώην αστυνομικός επιθεωρητής Κόρνις, (Superintendent Cornish, CID - Criminal Investigation Department). Στο επίμετρο υπάρχει και μια δημοσίευση της Κρίστυ του 1929 πάνω σε μια πραγματική υπόθεση.

Το 2016 η Λέσχη εξέδωσε το The Sinking Admiral (Ο βυθισμένος ναύαρχος), ένα round – robin παιχνίδι, ανάλογο του Πλωτού ναυάρχου, στο οποίο πήραν μέρος δεκατέσσερα μέλη της με επιμέλεια του Σάιμον Μπρετ τότε προέδρους τους. Ο Σάιμον Μπρετ έχει ειδικευθεί στα αστυνομικά με πλοκή το θέατρο.

Εκτύπωση