Nero Wolfe - The Golden Spiders

Συντάχθηκε στις . Καταχωρήθηκε στο Από το Χαρτί στην Οθόνη

Ένα φτωχόπαιδο που καθαρίζει τζάμια αυτοκινήτων διακόπτει το γεύμα του Nero Wolfe – του ικανότερου ιδιωτικού ντετέκτιβ στον κόσμο – για να μαρτυρήσει μια απαγωγή που κατέγραψε. Την επόμενη μέρα, η μάνα του παιδιού φτάνει στο σπίτι του ντετέκτιβ, με δάκρια στα μάτια, για να του πει ότι ο γιος της παρασύρθηκε από ένα αυτοκίνητο. Πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, ο μικρός ζήτησε ο Wolfe να αναλάβει την εξιχνίαση της υπόθεσης και να δεχτεί όλες τους τις οικονομίες από τη χαμαλοδουλειά σαν αμοιβή. Ποιος απάνθρωπος βρίσκεται άραγε πίσω από τη δολοφονία ενός μικρού, αθώου αγοριού;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Παρότι ξεχασμένος σήμερα στη χώρα μας, ο ιδιόρρυθμος Nero Wolfe είναι από τους πιο επιτυχημένους και ευπώλητους λογοτεχνικούς ντετέκτιβ στην ιστορία. Πρόκειται για μια αμερικανική παραλλαγή του Sherlock Holmes, ένα μεσήλικα, πανέξυπνο άντρα 150 κιλών που λύνει υποθέσεις δολοφονίας, μυστήρια και αποτρόπαια εγκλήματα από τον καναπέ του γραφείου του, χωρίς σχεδόν ποτέ να κουνηθεί, ή έστω να βγει από το σπίτι του. Ζει μοναχικά, σε συνθήκες χλιδής και πολυτέλειας και όταν δεν καταπιάνεται με κάποια υπόθεση ασχολείται με τις ορχιδέες του και με τα εκλεκτά εδέσματα που ετοιμάζει ο Γερμανός μάγειράς του, ο Fritz. Βοηθός του Nero Wolfe και άνθρωπος που τρέχει, ψάχνει και τρώει ξύλο εκτός σπιτιού, είναι ο ικανός Archie Goodwin.

Ο ήρωας είναι δημιούργημα του Rex Stout, ενός πολυμήχανου συγγραφέα κι εφευρέτη (η ιδέα του για σύστημα καταγραφής αποταμιεύσεων υιοθετήθηκε σε περισσότερα από 400 σχολεία στις Η.Π.Α. δίνοντάς του την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψει στην Ευρώπη). Ο Stout ξεκίνησε τη λογοτεχνική του πορεία δημοσιεύοντας ποιήματα, ενώ στράφηκε στο detective fiction τη δεκαετία του 1930, σύμφωνα με τη μόδα της εποχής. Ο Nero Wolfe γεννήθηκε στο χαρτί των pulp περιοδικών και βιβλίων το 1934 και η σειρά συνέχισε – με τρομακτική επιτυχία – μέχρι το θάνατο του συγγραφέα το 1975.

O παχύσαρκος ντετέκτιβ κατέκτησε το κοινό, πουλώντας εκατομμύρια αντίτυπα, με τα βιβλία του να μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες (και στα ελληνικά). Αμέτρητες οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτική μεταφορές, με κορυφαία μάλλον αυτήν που έγινε για λογαριασμό της αμερικανικής A&E (Arts & Entertainment). Ο πληθωρικός Maury Chaykin έχει αναλάβει το ρόλο του θηριώδους Nero Wolfe, ενώ το δεξί του χέρι Archie Goodwin υποδύεται ο έμπειρος και χαρισματικός Timothy Hutton. Η παραγωγή είναι πλούσια και προσεγμένη, μεταφέροντας την ατμόσφαιρα της Νέας Υόρκης τη δεκαετίας του 1950, με τον μακαρθικό παροξυσμό και τα σύνδρομα καταδίωξης, ενώ η γλώσσα και το πνεύμα των πρωτότυπων βιβλίων έχουν αποδοθεί με επιτυχία. Το πολυτελές και με βαριά διακόσμηση σπίτι όπου εξελίσσεται το μεγαλύτερο μέρος κάθε επεισοδίου της σειρά κερδίζει τις εντυπώσεις και κάνει τον θεατή να θέλει να μπει μέσα στην οθόνη και να κάτσει στους δερμάτινους καναπέδες, παρέα με τους ήρωες.

Αν υπάρχει κάτι αρνητικό, είναι ότι στα είκοσι επεισόδια τις σειράς οι ίδιοι ηθοποιοί ανακυκλώνονται σε διαφορετικούς ρόλους. Η μητέρα του μικρού Pete του Golden Spiders, μια φτωχή Ελληνίδα πλύστρα, εμφανίζεται μετά από μερικά επεισόδια σα χήρα μεγαλοβιομήχανου. Κατά τα άλλα, το Nero Wolfe του A&E είναι εξαιρετικά καλοφτιαγμένο, ευχάριστο, ανάλαφρο και γεμάτο χιούμορ, αλλά ποτέ χαζό. Δείχνει πως πρέπει να μεταφέρονται δοξασμένες, αλλά παρωχημένες δημιουργίες του παρελθόντος στη σύγχρονη τηλεόραση. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο σκηνοθέτης του ενενηντάλεπτου πιλότου “The Golden Spiders” είναι ο Bill Duke, γνωστός από την εμφάνισή του στα Predator και Commando με τον Arnold Schwarzenegger, ο οποίος έκανε μεγάλη καριέρα ως τηλεοπτικός σκηνοθέτης σε shows όπως τα Twilight Zone, Crime Story, Matlock, A Man Called Hawk και New York Undercover. 

Εκτύπωση