Rocco Schiavone: Δολοφονίες στην Κατάψυξη

Συντάχθηκε στις . Καταχωρήθηκε στο Από το Χαρτί στην Οθόνη

Πιστοί στο παγωμένο πνεύμα των ημερών, μεταφερόμαστε στο χειμερινό θέρετρο της Aosta, στις Ιταλικές Άλπεις. Ο επιθεωρήτής Rocco Schiavone έχει πάρει δυσμενή μετάθεση στη μικρή πόλη, μετά τη θητεία του στη Ρώμη. Παρακολουθούμε την προσπάθεια προσαρμογής του στην ψυχρή, αλλά γκλαμουράτη επαρχία καθώς και τις δυσκολίες συνεργασίας με τους ντόπιους αστυνομικούς. Ο Schiavone είναι ένας ανορθόδοξος και ιδιόρρυθμος μπάτσος που έρχεται σε σύγκρουση με τους ανώτερους του, καπνίζει χόρτο για να ηρεμήσει και δε διστάζει να βγάλει μαύρα χρήματα κάνοντας κομπίνες. Ταυτόχρονα, είναι ο ικανότερος ντετέκτιβ ανθρωποκτονιών στην Aosta και όλοι καταλήγουν να κρέμονται πάνω του όταν εμφανίζεται κάποιο πτώμα χωρίς ταυτότητα στα σαλέ και τις πίστες του σκι.

Οι σειρά που προβλήθηκε αρχικά στην RAI βασίζεται στα βιβλία του Antonio Manzini, με πρωταγωνιστή τον περιθωριακό επιθεωρητή Schiavone. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για μια μεταφορά του Montalbano από την Vigata στο παγωμένο Πεδεμόντιο, όμως όσο τα επεισόδια εξελίσσονται γίνεται φανερό ότι ο Rocco Schiavone έχει αυτόνομο χαρακτήρα και υπόσταση.

Ο νεοφερμένος επιθεωρητής κουβαλάει άσχημη φήμη και αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τους συναδέλφους του. Όσο οι ιστορίες τρέχουν, φανερώνει τον πραγματικό του χαρακτήρα που είναι αμφιλεγόμενος και πολιτικά μη ορθός, αλλά καθόλου αδιάφορος. Οι υποθέσεις είναι κλασικά whodunit, όπου ο θεατής ψάχνει να βρει τον ένοχο μέσα από μια σειρά εμφανιζόμενων, ταυτόχρονα όμως αρκετός χρόνος αφιερώνεται στο ταξίδι του πρωταγωνιστή και τα ψυχολογικά του σκαμπανεβάσματα. Ο Marco Giallini στο ρόλο του επιθεωρητή Schiavone είναι υπέροχος. Αν πέσετε πάνω στη συγκεκριμένη σειρά, μην την προσπεράσετε καθώς αποτελεί κάτι παραπάνω από “Camillieri στα χιόνια”.

Εκτύπωση