Η διεθνής διασπορά αστυνομικού μυθιστορήματος - A΄

Συντάχθηκε στις . Καταχωρήθηκε στο Μικρές Ιστορίες για Συγγραφείς και Βιβλία

«Following the Detectives», 2010, New Holland Publishers. Editor Maxim Jacubowski

Το βιβλίο κλείνει με το κεφάλαιο «Διεθνές έγκλημα: μια ανασκόπηση». Και έχει πολύ ενδιαφέρον. Ο συντάκτης του επιλέγει συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο, που έχουν κάποιον σταθερό πρωταγωνιστή, κάνει μια σύντομη περίληψη του εκάστοτε ήρωα, και προτείνει από ένα βιβλίο του για ανάγνωση. Πρόκειται για μια αρκετά χαρακτηριστική καταγραφή της γεωγραφικής διασποράς του αστυνομικού βιβλίου με ορισμένα παλαιότερα παραδείγματα, αλλά κυρίως σύγχρονα, του 21ου αιώνα.

Ενδεικτικά:

Κιού Zιάολινγκ (1953-), με τον επιθεωρητή Τσεν, Σανγκάι . «Ο Τσεν Τσάο διευθύνει τη Μονάδα Ειδικών Υποθέσεων υπεύθυνη για πολιτικά εγκλήματα, αλλά στον ελεύθερο χρόνο του μεταφράζει αγγλόφωνα αστυνομικά στα κινέζικα. Οι δύο πλευρές της ζωής του αντικατοπτρίζονται στην ομιλία του, ποιητική από τη μια και κοινότοπα κομμουνιστική από την άλλη» («Ένας πιστός χορευτής, 2002)

Νταϊάν Γουέι Λιάνγκ (1966 -) , η σειρά με την ντετέκτιβ Μέι Ουάνγκ . («Ηρωίδα αηδιασμένη με την κινεζική γραφειοκρατία και από δημόσιος υπάλληλος γίνεται ιδιωτική ντετέκτιβ. Επάγγελμα όμως παράνομο για το κομμουνιστικό καθεστώς και έτσι δηλώνει σύμβουλος πληροφοριών. Από δίπλα της ένας νεαρός που κρατάει το ημερολόγιό της και κυνηγάει τους κακοπληρωτές της»(«Το μάτι του νεφρίτη», 2007)

Να σημειώσουμε εμείς πως ο Ζιάολινγκ και η Γουέι Λανγκ, γεννημένοι στην Κίνα, ζούνε στις ΗΠΑ και τη Μ.Βρετανία αντίστοιχα, από τότε που άρχισαν να εκδίδουν «αστυνομικά».

Χ.Ρ.Φ. Κήτινγκ (1926-2011), επιθεωρητής Γκότε, Μουμπάι, Ινδία. «Ο Γκότε πολεμάει το συχνά διεφθαρμένο Ινδικό σύστημα δικαιοσύνης, ενώ προσπαθεί ταυτόχρονα να κατανοήσει τους εγκληματίες».

Σαμίνι Φλιντ (1969-). Έδρα της η Σιγκαπούρη, με τον επιθεωρητής Σινγκ, Μαλαισία. «Στρουμπουλός ντετέκτιβ της Σιγκαπούρης, καλείτε στην Κουάλα Λουμπούρ, στο Μπαλί και άλλα μέρη των Ανατολικών Ινδιών για να ερευνήσει σοβαρά εγκλήματα. Αντιπαθής στους συναδέλφους του, αγαπητός στους αναγνώστες με τη ζεστασιά, την εκκεντρικότητα και τις ιατροδικαστικές ικανότητές του». («Ένας πολύ περίεργος Μαλαισιανός φόνος», 2009)

Σέικο Ματσουμότο (1909-1992), με τον επιθεωρητή Ιμανίσι, Ιαπωνία. «Ένας πνευματώδης ντετέκτιβ που αγαπάει την κηπουρική και τα χαϊκού, εξιχνιάζει εγκλήματα που τον φέρνουν σε στενή επαφή με όλα τα στρώματα της ιαπωνικής κοινωνίας, από τα πιο παραδοσιακά έως τα πλέον δυτικοποιημένα». («Ο επιθεωρητής Ιμανίσι ερευνά», 1989).

Ουίλλιαμ Μάρσαλ (1944-2003, Αυστραλός),  η σειρά με τον οδό Γιέλοθρεντ, στο Χονγκ Κονγκ. «Οι αστυνομικοί αυτής της σειράς αντιμετωπίζουν περίεργα εγκλήματα που φαίνονται συχνά εντελώς ακατανόητα ∙ τα σχετικά μυθιστορήματα αποτελούν μια αριστοτεχνική σύνθεση βίας, σασπένς και χιούμορ». («Ανεξήγητα», 1977).

Φίλιπ Κερ, η σειρά με τον Μπέρνυ Γκούντερ στο Βερολίνο. «Ο Γκούντερ είναι βετεράνος του Α Π.Π. και γίνεται ιδιωτικός ντετέκτιβ στο καθεστώς της Βαϊμάρης.  Ειδικεύεται στην ανεύρεση εξαφανισμένων ατόμων, που ο αριθμός τους αυξάνεται με την άνοδο του Χίτλερ. Μετά τον Β Π.Π. συνεχίζει τη δουλειά του στη Βιέννη». («Γερμανικό ρέκβιεμ», 1991).

Μάρεκ Κραγιέφσκυ (1966-) , η σειρά με τον αστυνόμο  Έμπερνχαρντ Μοκ στο προπολεμικό Βρότσλαβ. «Ο Μοκ έχει μια προβληματική προσωπική ζωή, καθώς η νεαρή γυναίκα του είναι ερωτικά αχαλίνωτη και ο ανιψιός του ασχολείται άνεργος με την ποίηση. Συχνά ο Μοκ βάζει τους υφισταμένους του να παρακολουθούν τους συγγενείς του και να του αναφέρουν τα καμώματά τους». («Θάνατος στο Μπρέσλαου», 2008).

Μπoρίς Ακούνιν (1956-), στη σειρά με τους Εράστ Φαντόριν και την Αδελφή Πέλντζια, στη Ρωσία. «Ο Εράστ Φαντόριν είναι ένας πολύγλωσσος ντετέκτιβ του 19ου αιώνα που κερδίζει όλα τα στοιχήματα που βάζει. Η αδελφή Πελαγία είναι μια μοναχή που εξιχνιάζει εγκλήματα στις αρχές του 20ου αιώνα («Η Πέλντζια και το λευκό μπουλντόγκ», 2006).

Εκτύπωση