O Otto Pentzler, το βιβλιοπωλείο, οι συλλογές του και τα «Βιβλιομυστήρια»

Συντάχθηκε στις . Καταχωρήθηκε στο Μικρές Ιστορίες για Συγγραφείς και Βιβλία

Οι συλλογές αστυνομικών διηγημάτων και οι ανθολογίες αποτελούν ένα ξεχωριστό εκδοτικό είδος της αστυνομικής φιλολογίας. Και τα εξειδικευμένα βιβλιοπωλεία ένα επίσης συναρπαστικό κεφάλαιο για το φανατικό κοινό των διάφορων βιβλιόφιλων ή κινηματογραφόφιλων. Ειδικά όσων έχουν συνδυάσει τα ταξίδια α λα Χάισμιθ με αναζήτηση πηγών μυθοπλασίας. Θυμάμαι τη δεκαετία του 1970 σε μια πάροδο της Charing Cross το μικρό βιβλιοπωλείο που είχε όλες τις σπάνιες αλλά και σύγχρονες εκδόσεις που αφορούσαν το σινεμά και έχει πλέον κλείσει. Και αγορές σε διάφορες πόλεις βιβλίων με ενδείξεις (του αγοραστή) στο δεύτερο εσώφυλλο, όπως Άπαντα Σέρλοκ Χολμς «Άμστερνταμ 1982» ή Elements of Semiology (Roland Barthes), κλεμμένο από τους Foyles, «Λονδίνο 1972». Στην Savignyplatz του Δ. Βερολίνου το βιβλιοπωλείο με τα καλύτερα σπάνια coffee table βιβλία όλων των ειδών, όπως ήταν σ’ εμάς στην Αθήνα σε μικρογραφία ο Kauffmann.

Στη Νέα Υόρκη, όμως, στο κέντρο του Μανχάτταν υπήρχε το καλύτερο όλων επί είκοσι επτά χρόνια. Μετακόμισε και βρίσκεται τώρα στη συνοικία Tribeca. Είναι του Όττο Πέντζλερ. Το θρυλικόThe Mysterious Bookshop, το παλαιότερο και μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο αστυνομικών μυθιστορημάτων στον κόσμο.

Ο Όττο γεννημένος το 1942, γερμανικής καταγωγής, ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο The Mysterious Press το 1975 και εξέδωσε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ έργα των Άμπλερ, Τσάντλερ, Γούλριτζ, Τσάρυν, Χάισμιθ, Ελλρόυ, Ουέστλεηκ και πολλών άλλων. Τη δεκαετία του 80 έβγαζε πάνω από εκατό τίτλους το χρόνο. Θυμάται ότι η πιο δύστροπη συνεργασία του ήταν με την Πάτυ Χάισμιθ.

Έχει επιμεληθεί περισσότερες από πενήντα ανθολογίες. Συχνά οι ανθολογίες είναι πρόχειρες και «εύκολες», όσες όμως έχουν την επιμέλεια του Όττο Πέντζλερ διαθέτουν πάντα ένα πρόσημο ποιότητας. Κατάφερε να συνεργαστεί και με τον Τζέημς Ελρόυ και να επιμεληθούν μαζί τη συλλογή διηγημάτων: The Best American Noir of the Century. Σε αυτήν έχει συμπεριλάβει το διήγημα του Έλμορ Λέοναρντ Όταν οι γυναίκες βγαίνουν έξω να χορέψουν, που μεταφράσαμε στην Άγρα. Εντυπωσιακές σε όγκο είναι οι  συλλογές The Big Book of Sherlock Holms Stories και Τhe Big Book of Christmas Mysteries, την δεύτερη την βλέπω να φιγουράρει στο Λονδίνο μόνο στα ράφια των Foyles στην Charing Cross.

Μια από τις τελευταίες του δουλειές ήταν όχι μόνο να επιμεληθεί, αλλά και να παραγγείλει και να οργανώσει τη συγγραφή των Βιβλιομυστήριων. Συμμετείχα στη μετάφρασή τους μαζί με τον Αλέξη Καλοφωλιά, σε μια κοινή έκδοση Public/Άγρα. Το πιο ωραίο εκτενές διήγημα βρίσκεται στο δεύτερο τόμο της συλλογής: Η βιβλιοθήκη (του Nelson DeMille): Ο φόνος ενός βιβλιοπώλη που καταπλακώνεται από τη βιβλιοθήκη του, γεμάτη βαριά πανόδετα βιβλία, αφού έχει ροκανίσει επιδέξια τη βάση της ο συγγραφέας εραστής της συζύγου του!

Εκτύπωση