Σάββατο μυστηρίου στον Βόλο

Συντάχθηκε στις .


Πολυχώρος Τέχνης Ωδείου Φουντούλη, Βόλος Πολυχώρος Τέχνης Ωδείου Φουντούλη, Βόλος

Η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας συναντά το αναγνωστικό κοινό του Βόλου, το Σάββατο στις 13 Απριλίου στον πολυχώρο Φουντούλη

 

Τρία χρόνια μετά από την ίδρυσή της και έπειτα από μία σειρά εκδηλώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) άρχισε τα ταξίδια της και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, προκειμένου να γνωριστεί με τους φίλους του αστυνομικού βιβλίου.

Μέλη της Λέσχης είναι οι περισσότεροι Έλληνες αστυνομικοί συγγραφείς που, ψάχνοντας ένα κοινό σημείο αναφοράς, προχώρησαν στην δημιουργία της.

Το Σάββατο 13 Απριλίου, ώρα 17:30, στον πολυχώρο του Ωδείου Φουντούλη, τρεις εκπρόσωποι του σύγχρονου αστυνομικού, o Σέργιος Γκάκας, η Νίνα Κουλετάκη και η βολιώτισσα Αθηνά Μπασιούκα θα μας συστήσουν την ΕΛΣΑΛ, θα μας μιλήσουν για την αστυνομική λογοτεχνία και θα παρουσιάσουν τα δύο βιβλία που έχουν συγγράψει μέλη της Λέσχης: πρόκειται για την "Είσοδο Κινδύνου" που κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και για την "Επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα" που κυκλοφόρησε το 2012 από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

 COVER_EISODOS KINDYNOY.inddΗ "Είσοδος Κινδύνου" αποτελεί το πρώτο συγγραφικό εγχείρημα της ΕΛΣΑΛ στο οποίο συμμετέχουν 16 από τα μέλη της. Οι συγγραφείς, κλήθηκαν να γράψουν από ένα διήγημα, ακολουθώντας κάποιες προδιαγραφές που ήταν κοινές για όλους. Ίδιοι ήρωες, ηλικίες, ιδιότητες και σχέσεις μεταξύ τους, κοινός τόπος και χρόνος, υποχρεωτική η ύπαρξη μιας δολοφονίας στην πλοκή, καθώς επίσης υποχρεωτική και μία εξαφάνιση.  Και ενώ είχαν εκφραστεί ανησυχίες για συγγραφή πανομοιώτυπων ιστοριών από τους αστυνομικούς συγγραφείς, οι οποίοι έγραφαν τις ιστορίες τους εντελώς ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, εν τέλει το αποτέλεσμα αποδείχθηκε εντυπωσιακά ανομοιογενές. "Πατώντας" πάνω σε απολύτως ίδιες προϋποθέσεις, τα μέλη της Λέσχης έγραψαν απολύτως διαφορετικές ιστορίες, δείχνοντας για μία ακόμη φορά ότι η φαντασία δεν γνωρίζει περιορισμούς και στεγανά.

Η "Επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα" ήταν μία επιθυμία της ΕΛΣΑΛ που πήρε σάρκα και οστά και προέκυψε από την ανάγκη των μελών της να αποτείσουν φόρο τιμής στον πατριάρχη του ελληνικού αστυνομικού, τον Γιάννη Μάρή. Ο Γιάννης Μαρής, είναι ο δημιουργός του περίφημου έλληνα ήρωα, αστυνόμου Μπέκα, τον οποίο σύστησε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό το 1953, μέσα από το δημοφιλές "Έγκλημα στο Κολωνάκι". Οι 15 συγγραφείς που συμμετέχουν με διηγήματά τους στο βιβλίο κλήθηκαν να γράψουν στο κλίμα της εποχής που έδρασε ο Μπέκας (1953-1979) αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία που χρησιμοποιούσε κατά κόρον ο συγγραφέας στο πρωτότυπο έργο: κοσμοπολίτικα σπίτια της καλής κοινωνίας, εφοπλιστές και βιομήχανοι, πλούσιες κυρίες που μοιχεύουν, πεταλουδίτσες της νύχτας και παιχνίδια της τύχης που φέρνουν έναν τίμιο άνθρωπο της μεσαίας τάξης, αντιμέτωπο με το έγκλημα.

 bekasΤην ΕΛΣΑΛ αποτελούν 40 μέλη. Από αυτά, ιδρυτικά είναι οι Ανδρέας Αποστολίδης, Νεοκλής Γαλανόπουλος, Σέργιος Γκάκας, Αντώνης Γκόλτσος, Βασίλης Δανέλλης, Τιτίνα Δανέλλη, Κώστας Καλφόπουλος, Νίνα Κουλετάκη, Φώντας Λάδης, Απόστολος Λυκεσάς, Δημήτρης Μαμαλούκας, Πέτρος Μαρτινίδης, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Αθηνά Μπασιούκα, Γιάννης Πανούσης, Μάιρα Παπαθανασοπούλου, Ντορίνα Παπαλιού, Αργύρης Παυλιώτης, Μανώλης Πιμπλής, Γιάννης Ράγκος, Κρίτων Σαλπιγκτής, Φίλιππος Φιλίππου και η πρόσφάτως αποσυρθείσασα Αθηνά Κακούρη. Στα υπόλοιπα μέλη της Λέσχης συγκαταλέγονται οι Πάρις Αριστείδης, Σεραφείμ Βάγιας, Κυριακή Γεροζήση, Λευτέρης Γιαννακουδάκης, Παναγιώτης Γιανουλλέας, Άννα Δάρδα-Ιορδανίδου, Φίλιππος Δρακονταειδής, Σόνια Ζαχαράτου, Αργύρης Κάλμπαρης, Δημήτρης Κεραμεύς-Ντουμπουρίδης, Κώστας Κυριακόπουλος, Βασιλική Λεβεντάκη, Κωνσταντίνα Μόσχου, Κώστας Μουζουράκης, Αναστασία Μπαξεβάνη, Γεωργία Παπαλυμπέρη και Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη.

Πληροφορίες για την ΕΛΣΑΛ και τα μέλη της μπορείτε να βρείτε στο blog crimefictionclubgr.wordpress.com , ιστότοπος που αποτελεί πύλη για πολλούς άλλους αστυνομικούς διαδυκτυακούς χώρους, παγκοσμίως.

Εκτύπωση