Ενα μυστήριο, 26 συγγραφείς

Συντάχθηκε στις .

Του Μανώλη Πιμπλή

Είκοσι έξι μπεστ-σελε-ρίστες έγραψαν ένα αστυνομικό μυθιστόρημα από... κοινού. Το αποτέλεσμα; «Ενα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα», λένε οι ειδικοί. Σαν το αντίστοιχο ελληνικό εγχείρημα – δις – αλλά με σύμπραξη τεσσάρων

«No rest for the dead» («Ο νεκρός δεν γνωρίζει ανάπαυση»). Αυτός είναι ο τίτλος ενός βρετανικού αστυνομικού θρίλερ που έχει μια μοναδικότητα: ότι το έχουν γράψει 26 συγγραφείς μαζί! Συγγραφείς που αν αθροίσεις τις πωλήσεις των βιβλίων τους, αυτές αντιστοιχούν σε δεκάδες εκατομμύρια αντίτυπα.

 

Η ιδέα ανήκει στον Αντριου Γκάλι, εκδότη του περιοδικού «Strand Magazine» που ειδικεύεται στο αστυνομικό μυθιστόρημα και τα διηγήματα μυστηρίου. «Είχα μια ιδέα για μια γυναίκα που εκτελέστηκε για ένα έγκλημα που δεν είχε κάνει», λέει. «Εγραψα λοιπόν έναν πρόλογο και τον πέρασα στον πρώτο συγγραφέα».

Στην αρχή, ο Γκάλι προσκάλεσε δώδεκα συγγραφείς για τη δημιουργία του βιβλίου, που θα έκαναν ο καθένας από ένα κεφάλαιο. Το αποτέλεσμα όμως ήταν ένα ημιτελές μυθιστόρημα οπότε προσκάλεσε επιπλέον συγγραφείς καταλήγοντας τελικά στον αριθμό 26. Ανάμεσά τους ο Τζέφρι Ντίβερ, που πρόσφατα ολοκλήρωσε την νέα περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ, ο Αλεξάντερ ΜακΚολ Σμιθ και η Κάθι Ράικς.

«Δεν έχει ξανασυμβεί, στην ιστορία του βιβλίου να συμμετέχουν από κοινού τόσο πολλοί συγγραφείς στη δημιουργία ενός θρίλερ», είπε ο Γκάλι στο Reuters. Το «No Rest For the Dead» έχει πρωταγωνιστή τον Τζον Ναν, έναν αστυνομικό που συνέβαλε στην καταδίκη μιας γυναίκας για τον φόνο του συζύγου της, ενός επιμελητή σε μουσείο του Σαν Φρανσίσκο.

Δέκα χρόνια αργότερα ο Ναν πείθεται ότι τότε συνέλαβε τη λάθος γυναίκα, αν και είναι αργά για να τη φέρει πίσω - η Ρόσμαρι έχει εκτελεστεί. Σχεδιάζει να μαζέψει όλους όσοι ήταν παρόντες εκεί τη νύχτα που πέθανε ο Κρίστοφερ Τόμας και να ανακαλύψει τι στ' αλήθεια συνέβη, εξετάζοντας κάθε ύποπτο χωριστά.

«Δεν πρόκειται για μια άλλη Αγκαθα Κρίστι και τον Ηρακλή Πουαρό της, όπου μαζευόταν το γκρουπ των υπόπτων και ο ντετέκτιβ έλεγε τις λεπτομέρειες της υπόθεσης δείχνοντας στο τέλος τον ένοχο», λέει ο Γκάλι. «Υπάρχουν φλας μπακ και η ζωή ενός αστυνομικού που έχει καταστραφεί. Είναι η ιστορία μιας λύτρωσης ύστερα από ένα τεράστιο λάθος και αυτό αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα», καταλήγει.

Η συγγραφή κράτησε τέσσερα χρόνια. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ότι έπρεπε οι συγγραφείς να πεισθούν να γράψουν με ενιαίο ύφος, αλλά και να εισπράξουν μόνο μια συγκεκριμένη αμοιβή χωρίς άλλα δικαιώματα από την κυκλοφορία του βιβλίου. Ο λόγος είναι ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούν στην Εταιρεία Λευχαιμίας και Λεμφωμάτων, καθώς ο Αντριου Γκάλι έχασε το 1997 τη μητέρα του από λευχαιμία.

Οσο για το τελικό αποτέλεσμα... «Νομίζω ότι είναι πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα», λέει ο Γκάλι. Οταν το ξαναδιαβάσαμε σκεφτήκαμε ότι έχει μέσα τους καλύτερους δυνατούς συγγραφικούς κόσμους, στους οποίους μπορείς να διακρίνεις και τις ανεπαίσθητες υφολογικές διαφορές».

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ», 1/8/2011

Εκτύπωση