Υπό την αιγίδα της ΕΛΣΑΛ το φεστιβάλ «Crime Fiction Stories» στα Ιωάννινα

Συντάχθηκε στις .

Υπό την αιγίδα της ΕΛΣΑΛ και με τη συμμετοχή των μελών της Ανδρέα Αποστολίδη, Βασίλη Δανέλλη, Γιάννη Ράγκου και Βαγγέλη Γιαννίση πραγματοποιείται στα Ιωάννινα από τις 12 έως τις 24 Σεπτεμβρίου το 1ο Φεστιβάλ Αστυνομικού Μυθιστορήματος «Crime Fiction Stories».

Το φεστιβάλ οργανώνει το think tank πολιτισμού «Υποβρύχιο», μια ομάδα ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην πόλη και σκοπό έχουν να οργανώσουν θεσμούς σε αυτήν. Η ομάδα, που αποτελείται από καθηγητές πανεπιστημίου, δημοσιογράφους, θεατρικές ομάδες, αρχιτέκτονες και γενικότερα ανήσυχα πνεύματα, λειτουργεί στο art café «Θυμωμένο Πορτραίτο» με ενεργή συμμετοχή και σημαντική παρέμβαση στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης εδώ και 20 χρόνια.

Υπεύθυνος του φεστιβάλ, που οργανώνεται με την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, είναι ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λάμπρος Φλιτούρης.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει προβολές, παρουσιάσεις, σεμινάρια, live, έκθεση κόμικ και αναγνώσεις.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Ανάλυση της φράσης «I think everyone enjoys a nice murder provided he is not the victim» από τη Χαρά Σπέγγου και προβολή της ταινίας «Ο μεγάλος ύπνος» (1946, 106’) του Χάουαρντ Χωκς. Παρουσίαση, ανάλυση: Λ. Φλιτούρης.

Προβολή ταινίας «Δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο» (1967, 98΄) του Ζαν-Πιέρ Μελβίλ, Παρουσίαση, ανάλυση: Γ. Παπαδημητρίου.

Προβολή ντοκιμαντέρ του Α. Αποστολίδη «Latin noir» και ένα πάνελ για το ελληνικό νουάρ με τίτλο «Το ελληνικό νουάρ από την δεκαετία του ’50 ως σήμερα», σε συνεργασία με την ΕΛΣΑΛ. Συμμετέχουν οι Λ. Φλιτούρης, Β. Δανέλλης, Α. Αποστολίδης και Γ. Παπαδημητρίου.

Παρουσίαση του graphic novel «Ληστές» και ένα πάνελ για κόμικς και αστυνομικό μυθιστόρημα, σε συνεργασία με ΕΛΣΑΛ. Συμμετέχουν οι Φ. Καραμήτσος, Γ. Ράγκος, Γ. Γούσης και Β. Τζούκας.

Σεμινάριο δημιουργικής γραφής αστυνομικού μυθιστορήματος – Εργαστήρι δημιουργικής γραφής Altostratus Κική Σαραντέα – Π.Μ.Σ. Δημιουργικής Γραφής.

Η Θεατρική ομάδα Α.Ν. διαβάζει ιστορίες μυστηρίου.

Crime Dinner. O σκηνοθέτης βγάζει το συνεργείο του για φαγητό. Οι μπύρες έρχονται, τα hotdogs καταβροχθίζονται, ο σκηνοθέτης βρίσκεται νεκρός, οι δέκα συμμετέχοντες πρέπει να βρουν τον δολοφόνο.

Με αφορμή το μυθιστόρημα «Βρεγμένο Ψάρι» οργανώνεται μια παρουσίαση – συζήτηση για τη δημοκρατία της Βαϊμάρης και την ιστορία του μεσοπολέμου.

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Β. Γιαννίση «Ίνκουμπους». Παρεμβαίνουν ο καθηγητής Ανθρωπολογίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χ. Δερμεντζόπουλος και ο φιλόλογος, υποψήφιος δρ. Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ν. Φιλιππαίος. Συντονίζει ο Λ. Φλιτούρης.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται η παρουσίαση παιχνιδιών μυστηρίου από την Κάισσα, podcast σε συνεργασία με τη Second Tree, τα μέλη της οποίας διαβάζουν αστυνομικές ιστορίες στη γλώσσα τους, και κυνήγι χαμένου θησαυρού. Τέλος, θα γίνει ένας διαγωνισμός αφίσας με το μότο του φεστιβάλ «I think everyone enjoys a nice murder provided he is not the victim».

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Ετικέτες: Ανδρέας Αποστολίδης, Γιάννης Ράγκος, Βασίλης Δανέλλης, Βαγγέλης Γιαννίσης

Εκτύπωση