Εκδηλώσεις ΕΛΣΑΛ: Αστυνομική λογοτεχνία και πόλεμος

Συντάχθηκε στις .

Από τον Γιάννη Μαρή έως τους σύγχρονους Έλληνες αστυνομικούς συγγραφείς και από τον Γκράχαμ Γκρην έως τον Φίλιπ Κερρ και τον τηλεοπτικό «Πόλεμο του Φόιλ», η αστυνομική αφήγηση συχνά συνδιαλέγεται με το τραύμα του πολέμου. Το (ηθικό) ερώτημα παραμένει δραστικό: Τι νόημα έχει η (μυθοπλαστική) αναζήτηση του ενόχου ενός μεμονωμένου εγκλήματος, όταν η ανθρώπινη μοίρα διασχίζει το σφαγείο του πολέμου με χιλιάδες ή και εκατομμύρια θύματα;

Αυτό και άλλα παρόμοια θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο του α΄ κύκλου των εκδηλώσεων της ΕΛΣΑΛ με θέμα «Αστυνομική λογοτεχνία και πόλεμος», που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο σε Χανιά, Ρέθυμνο και Θεσσαλονίκη, με αφορμή τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

• Χανιά, Κυριακή 3 Ιουλίου, ώρα 19:00, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Παλιό Λιμάνι)

Μιλούν οι συγγραφείς-μέλη της ΕΛΣΑΛ Βασίλης Δανέλλης και Νίνα Κουλετάκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χανίων.

• Ρέθυμνο, Τετάρτη 6 Ιουλίου, ώρα 19:00, Σπίτι του Πολιτισμού
(
Βερνάρδου Εμμανουήλ 12, Παλιά Πόλη)

Μιλούν οι συγγραφείς-μέλη της ΕΛΣΑΛ Ανδρέας Αποστολίδης και Νίνα Κουλετάκη.

Ο Ανδρέας Αποστολίδης και η Νίνα Κουλετάκη συζητούν για την απεικόνιση του πολέμου και της κρίσης στην αστυνομική λογοτεχνία, ελληνική και ξένη. Θα περιγραφεί ο τρόπος με τον οποίο, οι συγγραφείς της  αστυνομικής λογοτεχνίας και των υποειδών της, έχουν διαχειριστεί το θέμα του πολέμου και των συνεπειών του. Θα γίνουν αναφορές στα κλασικά έργα του είδους, θα διερευνηθεί ή σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή, θα εξεταστεί ο χρόνος συγγραφής καθώς και η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού. Επίσης θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Αποστολίδη «Latin Noir», ένα σοβαρό σχόλιο πάνω στο συγκεκριμένο είδος με το σημαίνον λογοτεχνικό βάθος και εύρος.  Το μυθιστόρημα που δημιουργήθηκε νότια του Ρίο Γκράντε, στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, είναι γεννημένο μέσα σε κρίση καθολική (οικονομική, πολιτική, αξιων, δικαιοσύνης, νομιμότητας κλπ), κάτι που το καθιστά ποιοτικά διαφορετικό από εκείνο της Ευρώπης.

Αν δεχθούμε ότι η αστυνομική λογοτεχνία αποτελεί το σύγχρονο κοινωνικό μυθιστόρημα, η συγκεκριμένη εκδήλωση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον,  μια και -δυστυχώς- το θέμα του πολέμου είναι και πάλι επίκαιρο κι αυτό της κρίσης δεν έφυγε ποτέ από το προσκήνιο. Άλλωστε, όπως σημειώνει και ο Ίαν Ράνκιν «αν θες να μάθεις το παρελθόν ενός λαού, διάβασε την ιστορία του και αν θες να μάθεις το παρόν του, διάβασε την αστυνομική λογοτεχνία του».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου, τη Λέσχη Ανάγνωσης του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

• Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 8 Ιουλίου, ώρα 20:45, Παραλία Λευκού Πύργου

Μιλούν οι συγγραφείς-μέλη της ΕΛΣΑΛ Απόστολος Λυκεσάς και Τεύκρος Μιχαηλίδης, μαζί με τη συντονίστρια Λεσχών Ανάγνωσης Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χαριλάου, Αγγελική Φατίση.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 41ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Ο β΄ κύκλος των εκδηλώσεων με το ίδιο θέμα προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο σε Σάμο και Βόλο. 

Ετικέτες: Ανδρέας Αποστολίδης, Βασίλης Δανέλλης, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Νίνα Κουλετάκη, Απόστολος Λυκεσάς

Εκτύπωση