Σεμινάριο Παντείου Πανεπιστημίου – ΕΛΣΑΛ [3]: Τραύμα και παιδική ηλικία στο ψυχολογικό θρίλερ

Συντάχθηκε στις .

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021, ώρα 19.00-21.00, αίθουσα Β5 (Πάντειο)

Με θέμα «Τραύμα – Παιδική ηλικία / Η λειτουργία της μνήμης ως βασικός αφηγηματικός άξονας στο ψυχολογικό θρίλερ» που θα παρουσιάσει η συγγραφέας και σεναριογράφος Βίκυ Χασάνδρα, συνεχίζεται την Τρίτη 30 Νοεμβρίου ο Ι' Κύκλος του Σεμιναρίου «Έγκλημα και Κινηματογράφος» με τίτλο «Παράγοντες Εγκληματογένεσης», που διοργανώνει το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας (ΕΑστΕ) του Παντείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Επιστήμης Δεδομένων του Πανεπιστημίου Πατρών και την ΕΛΣΑΛ.

Στο ίδιο σεμινάριο, σχετική εισήγηση θα πραγματοποιήσει και η κοινωνιολόγος-ψυχολόγος, Χαρά Βλαστάρη-Δυοβουνιώτου.

Ο φόβος για την παιδική ηλικία έχει αποτυπωθεί στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο μέσα από διαφορετικά αφηγηματικά είδη και αφηγηματικές πρακτικές. Το ψυχολογικό θρίλερ ξεχωρίζει ανάμεσά τους, αξιοποιώντας τη λειτουργία της μνήμης και της απώθησης για να καταδείξει μέσα από την αγωνία και τις ανατροπές, εμμονές, καταπιεσμένες επιθυμίες, φόβους. Το παιδί, συχνά, γίνεται καθρέφτης του ενήλικα αντανακλώντας την αδυναμία του να διαχειριστεί τραυματικές εμπειρίες ή να αποχωριστεί το πένθος του για την απώλεια ενός «χαμένου παραδείσου». Οδηγώντας τον ταυτόχρονα σε ακραίες εγκληματικές συμπεριφορές .

Στο πλαίσιο της εισήγησης, θα προβληθούν αποσπάσματα από τη μεγάλου μήκους ταινία τεκμηρίωσης «Ξένες σε Ξένη Χώρα» (σκην.: Δημήτρης Παναγιωτάτος / σενάριο: Βίκυ Χασάνδρα), με θέμα τις ελληνικές αστυνομικές ταινίες από τη δεκαετία του ’60 μέχρι τις μέρες μας. Τα αποσπάσματα που θα προβληθούν εστιάζουν σε μοντάζ ταινιών του είδους, όπως Ο Φόβος (σκην. Μανούσος Μανουσάκης), ο Εφιάλτης (σκην.: Ερρίκος Ανδρέου) κ.ά., καθώς επίσης και σε συνεντεύξεις των δημιουργών τους.

Η εισήγηση θα πλαισιωθεί, επίσης, με ανάγνωση αποσπασμάτων από το μυθιστόρημα «Άμμος στο βυθό» της Βίκυς Χασάνδρα (ψυχολογικό θρίλερ με θέμα την ταυτότητα όπως διαμορφώνεται μέσα από τον φόβο και την ενοχή).

Το σεμινάριο πραγματοποιείται στην αίθουσα Β5 του Παντείου Πανεπιστημίου από τις 19.00 έως τις 21.00 και είναι ανοικτό σε όποιον/αν ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη θεματική. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα πρέπει να προσέλθουν με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Εκτύπωση