Έγκλημα στο Κολωνάκι / Περιπέτεια: Δύο τηλεοπτικά σενάρια του Γιάννη Μαρή

Συντάχθηκε στις .

Σε πρώτη, αποκλειστική έκδοση, οι εκδόσεις dolce και η σειρά πολάρ παρουσιάζουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό μία άγνωστη, όμως εξ ίσου σημαντική, πτυχή στο πολυσχιδές έργο του Γιάννη Μαρή, εκδίδοντας δύο τηλεοπτικά σενάρια του συγγραφέα. Πρόκειται για τη διασκευή του πολύκροτου Έγκλημα στο Κολωνάκι και της Περιπέτειας, που συμπεριλαμβάνονται σε έναν μεγάλο αριθμό έργων, τα οποία γράφτηκαν ή διασκευάστηκαν ειδικά για την τηλεόραση, χωρίς όμως κανένα από αυτά τα σενάρια να βρει τον δρόμο για τα τηλεοπτικά στούντιο, το πιθανότερο λόγω του πρόωρου θανάτου του συγγραφέα, το 1979.

Για το πρώτο, η σκηνοθεσία είχε ανατεθεί στον Ντίμη Δαδήρα, ενώ στο δεύτερο θα αναλάμβανε ο Παύλος Φιλίππου. Και τα δύο θα ήταν παραγωγή του Σούλη Γεωργιάδη (Telecolor).

Τα σενάρια που εντοπίστηκαν στο αρχείο του συγγραφέα, αποδεικνύουν ότι οι τηλεοπτικές διασκευές των έργων του συγγραφέα δεν ήταν απλώς «πάρεργο», αλλά προγραμματισμένη δουλειά για ένα Μέσο που ήδη άλλαζε τους συσχετισμούς στη δημόσια σφαίρα της χώρας, αναδεικνύοντας ένα καινούργιο κοινό, το τηλεοπτικό, και μια νέα μορφή λαϊκής ψυχαγωγίας.

Ο Γιάννης Μαρής είχε κατανοήσει έγκαιρα τη δυναμική της τηλεόρασης και, όπως φαίνεται από τα κατάλοιπα του συγγραφέα, που διαφυλάσσει ο γιος του, Άγγελος Τσιριμώκος, ο οποίος ευγενικά παραχώρησε στις εκδόσεις dolce τα δικαιώματα αναπαραγωγής και έκδοσης των δύο έργων, είχε προετοιμαστεί έγκαιρα για αυτή τη «στροφή».

Η έκδοση συνοδεύεται από μία Εισαγωγή της Ορσαλίας Κασσαβέτη, που ειδικεύεται στο πεδίο του «οπτικού πολιτισμού» (visual culture), και ένα Επίμετρο του σκηνοθέτη Δημήτρη Κοτσέλη.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης, διευθυντής, συγγραφέας πρωτίστως αστυνομικών μυθιστορημάτων, κριτικός κινηματογράφου (στα πρώτα του βήματα), σεναριογράφος, αλλά και εκδότης (των βραχύβιων εκδόσεων «Περγαμηνή»), ο Γιάννης Μαρής (1916-1979) όχι μόνο θα εγκαθιδρύσει την αστυνομική λογοτεχνία στην Ελλάδα, αλλά θα αφήσει και έντονο το αποτύπωμά του στα εκδοτικά και λογοτεχνικά πράγματα της χώρας, όπως και στο κινηματογραφικό τοπίο, για 25 χρόνια, από την πρώτη δημοσίευση σε συνέχειες του μυθιστορήματός του Έγκλημα στο Κολωνάκι, το 1953, και την κινηματογραφική μεταφορά του 6 χρόνια αργότερα, από τον Τζανή Αλιφέρη.

Στα 25 χρόνια της αδιάλειπτης δημοσιογραφικής και συγγραφικής του δραστηριότητας, ο Γιάννης Μαρής θα εκδώσει γύρω στα 50 μυθιστορήματα (αστυνομικά, κοινωνικά, ιστορικά), θα δει αρκετά έργα του να μεταφέρονται στη μεγάλη οθόνη (Ο άνθρωπος του τραίνου, Έγκλημα στο Κολωνάκι, Έγκλημα στα παρασκήνια, Η Αθήνα τη νύχτα, Μωρό μου, Αμφιβολίες κ.ά.), θα γράψει σενάρια για τον κινηματογράφο (Η Αθήνα τη νύχτα Η Λίζα το ’σκασε κ.ά.), ενώ θα υπογράψει και σημαντικές δημοσιογραφικές έρευνες (Μακρόνησος, υπόθεση Πολκ, υπόθεση Λαμπράκη, Μακάριος, πολιτικοί πρόσφυγες στις Ανατολικές χώρες).

Τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Ατλαντίς-Αφοί Πεχλιβανίδη» και τις εκδόσεις «Άγρα».

Εκτύπωση