Τα αστυνομικά της «Εστίας»

Συντάχθηκε στις .

Από χθες Σάββατο 20 Μαρτίου 2021 και κάθε Σάββατο, η εφημερίδα «Εστία» δημοσιεύει για πρώτη φορά στην πολύχρονη (145 ετών) εκδοτική διαδρομή της αστυνομικά διηγήματα σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων (ανάμεσα στους οποίους και πολλά μέλη της ΕΛΣΑΛ), γραμμένα αποκλειστικά για την εφημερίδα. Με τον τρόπο αυτό, η ιστορικότερη ελληνική εφημερίδα ξανασυναντά τη λογοτεχνία και ταξιδεύει τους αναγνώστες της κάθε εβδομάδα σε μαγικές ιστορίες μυστηρίου.

Στο εισαγωγικό σημείωμα της σειράς «Τα αστυνομικά της “Εστίας”», υπό τον τίτλο: «Εγένετο η αρχή», που δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο, αναφέρεται χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων:

«Είναι μακραίωνη, πολύπλοκη και αγαπητική η σχέσις των εφημερίδων με τα αναγνώσματα. Η δημοσίευσις διηγημάτων ή μυθιστορημάτων σε συνέχειες αποτελούσε, και περιστασιακά αποτελεί, συνηθισμένη τακτική. Οι λόγοι είναι πρακτικοί, όπως, λόχου χάριν, ένας αναγνωστικός περισπασμός από τις ειδήσεις και τα σχόλια προς τέρψιν του κοινού ή ακόμη η προοπτική προσελκύσεως ευρυτέρου αναγνωστικού κοινού.

Επί πλέον από θεωρητική σκοπιά η συνάντησις των εφημερίδων με τη λογοτεχνία αποτελεί προνομιακό πεδίο προβληματισμού. Επί παραδείγματι, η έντασις μεταξύ του εφήμερου και του ανθεκτικού στο χρόνο, το αίτημα στην αντικειμενικότητα και αντιστοίχως στην φαντασία, ο διαχωρισμός πραγματικότητος και μυθιστορηματικής πραγματικότητος, ειδικώς όταν οι ιστορίες ακροβατούν ανάμεσα στην μεροληψία του αστυνομικού ρεπορτάζ και την λογοτεχνική εκδοχή πραγματικών εγκλημάτων.

[…] Ανανεώνοντας αυτή την παλιά σχέση “Τα αστυνομικά της Εστίας” θα δημοσιεύονται από Σάββατο σε Σάββατο με αλφαβητική σειρά».

Εκτύπωση