"Φόνισσες": Το νέο βιβλίο της Νίνας Κουλετάκη

Συντάχθηκε στις .

Σκοτώνουν για λόγους ερωτικούς, οικονομικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς, ρατσιστικούς.  Ενίοτε σκοτώνουν επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή. Σκοτώνουν ακόμη και χωρίς λόγο.

Δολοφονούν γονείς, συγγενείς, συζύγους, εραστές, αντιπάλους, εχθρούς, φίλους, αφεντικά, ανθρώπους που φροντίζουν. Δολοφονούν παιδιά. Τα δικά τους και άλλων.

Γίνονται φόνισσες σε όλες τις ηλικίες, από μικρά κορίτσια μέχρι ηλικιωμένες γυναίκες.

Χρησιμοποιούν δηλητήρια, μαχαίρια, τσεκούρια, σφυριά, διάφορα αντικείμενα, φάρμακα, σχοινιά, πυροβόλα όπλα, τα γυμνά τους χέρια.

Βρίσκονται σε μανία, σε υστερία, σε κατάθλιψη, σε απόλυτη ηρεμία.

Είναι θεότρελες και έχουν σώας τας φρένας.

Κατάγονται από όλες τις χώρες, ανήκουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Δυο χιλιετίες, που οι φόνισσες τις διάβηκαν αφήνοντας ματωμένα χνάρια.

Σαράντα υποθέσεις γυναικών δολοφόνων από όλες τις ηπείρους στο πέρασμα των αιώνων παρουσιάζει το νέο βιβλίο της Νίνας Κουλετάκη «Φόνισσες», που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κύφαντα.

Οι «Φόνισσες» ήταν μια ιδέα που στριφογύριζε τουλάχιστον για μια δεκαετία στο μυαλό της συγγραφέως κι απλώς ήξερε πως, κάποτε, θα την υλοποιούσε. Πέρασαν χρόνια, έγραψε άλλα βιβλία, αλλά παράλληλα έκανε την έρευνα για τις «Φόνισσες».  Μια έρευνα επίπονη και σε βάθος, με μελέτη πηγών κάθε είδους (σύγχρονα των υποθέσεων δημοσιεύματα, δικογραφίες, βιβλία, κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ, μαρτυρίες, μουσικά κομμάτια κλπ).

Έγινε προσπάθεια να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες και από τις πέντε ηπείρους, διαφορετικά είδη εγκλήματος, διαφορετικά όπλα, διαφορετική τιμωρία ενόχου.  Μετά από προβληματισμό για τη σειρά διαδοχής των κεφαλαίων του βιβλίου, αποφασίστηκε οι σαράντα υποθέσεις να μπουν με χρονολογική σειρά, ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να παρακολουθεί τόσο την εξέλιξη του είδους του εγκλήματος όσο και τις διαφοροποιήσεις στο ποινικό δίκαιο, αναφορικά με την τιμωρία των ενόχων.

Πέρα από την περιγραφή κάθε υπόθεσης -για την αξιοπιστία της οποίας κατεβλήθη κάθε δυνατή προσπάθεια, με διασταύρωση πηγών και προσωπική έρευνα-, δόθηκε έμφαση στην τοποθέτησή της στο κοινωνικό, πολιτικό και γεωγραφικό περιβάλλον, καθώς η συγγραφέας πιστεύει ότι κάθε έγκλημα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με αυτά. Η ψυχογεωγραφία, η επίδραση δηλαδή του περιβάλλοντος στα συναισθήματα και την συμπεριφορά των ατόμων, είναι πολύ σημαντική στην μελέτη ενός εγκλήματος. Τα περισσότερα εγκλήματα έγιναν στον συγκεκριμένο χώρο και χρόνο γιατί οι συνθήκες (πολιτικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές) ήταν ευνοϊκές. Στο τέλος κάθε υπόθεσης αναφέρεται η επίδρασή της στην τέχνη και στην λαϊκή κουλτούρα, εφόσον αυτό έχει συμβεί.  Αναφέρονται τα βιβλία, οι κινηματογραφικές ταινίες, τα ντοκυμαντέρ, οι τηλεοπτικές εκπομπές, τα τραγούδια, τα εικαστικά έργα κλπ, που έχουν βασιστεί στη συγκεκριμένη υπόθεση ή αυτή έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσής τους.

Ο τόμος συμπληρώνεται με ένα εισαγωγικό δοκίμιο του Γιάννη Πανούση, Ομότιμου Καθηγητή Εγκληματολογίας, σαράντα πρωτότυπα σκίτσα του Γιώργου Παπαθεοδώρου που έγιναν ειδικά για την έκδοση και εκτενέστατη βιβλιογραφία.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 18:00 στο Polis Art Café (Πεσματζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

- ο Γιάννης Πανούσης, η Ελένη Γεροντάκου και ο Γιώργος Παπαθεοδώρου («Έδρα»),

- η Ελένη Τζώρτζη («Πολιτική αγωγή»), και

- η συγγραφέας («Συνήγορος υπεράσπισης»).

Εκτύπωση