Ο Αντώνης Γκόλτσος προσφέρει έναν... "Οδηγό φόνων"

Συντάχθηκε στις .

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο το δεύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα του Αντώνη Γκόλτσου «Οδηγός φόνων», ένα αστικό νουάρ όπου ο ίδιος ο ήρωας δημιουργεί τον λαβύρινθο στον οποίο έχει παγιδευτεί. 


Συγγραφέας είναι κάποιος που έχει μια ιστορία να πει. Μια νουάρ ιστορία, για παράδειγμα. Όμως, πώς είναι όταν ο συγγραφέας γράφει για να διαβαστεί από τον… δολοφόνο; Πώς είναι όταν προτείνει ένα Εγχειρίδιο φόνων; Έναν Οδηγό φόνων; Όπου δείχνει στον δολοφόνο το πότε και το πού και το πώς; «Έχει κάθε μυθιστοριογράφος μια ηθική ευθύνη για τις πιθανές επιπτώσεις των όσων γράφει;», κατά πώς αναρωτιέται η P. D. James;

Συνεργεί σε φόνο ο Αλκιβιάδης Πικρός, ο τριανταεξάχρονος αστυνομικός συγγραφέας, όταν, στα πρόθυρα ψυχολογικής και οικονομικής χρεοκοπίας, αναλαμβάνει να γράψει, κατά παραγγελία ενός «ενθουσιώδους» όσο και ανώνυμου «αναγνώστη» του, ένα μυθιστόρημα-ρεπλίκα μιας ιστορίας εγκλήματος; Εγκλήματος που παραμένει για μήνες ανεξιχνίαστο;

Και ο δολοφόνος θα χτυπήσει πατώντας στον Οδηγό φόνων του Πικρού! Που, κατ’ απαίτηση της αστυνομίας, θα συνεργαστεί με τη Δίωξη στο κυνήγι του «ενθουσιώδους αναγνώστη» του. Ο «Οδηγός φόνων» είναι η ιστορία ενός κυνηγητού. Όχι ακριβώς του ποντικιού από τη γάτα. Περισσότερο της ύαινας από τους διώκτες της με τον Πικρό, σε ατέρμονα παιχνίδια του μυαλού, να σκηνοθετεί παγίδες ενορχηστρωμένες από τη Δίωξη, και την τελευταία –συστηματικά– ένα βήμα και δύο πτώματα πίσω.

Κάποιοι κερδίζουν, κάποιοι χάνουν. Δεν παίζει το ρήμα. Παίζει το πόσο.

ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

• Την Τετάρτη 19 Ιουνίου και ώρα 19:00, ο «Οδηγός φόνων» θα παρουσιαστεί στο βιβλιοπωλείο Monogram (Υμηττού 17, Χολαργός), στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η συγγραφέας-μέλος της ΕΛΣΑΛ Κωνσταντίνα Μόσχου και ο κριτικός λογοτεχνίας Αριστοτέλης Σαίνης. Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο, θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου.

• Εξάλλου, το βιβλίο θα παρουσιαστεί και την Τετάρτη 26 Ιουνίου και ώρα 20:30 στο Polis Art Café (Αίθριο Στοάς Βιβλίου, Πεσματζόγλου 5). Θα μιλήσουν η συγγραφέας Πολύμνια Κοσσόρα και ο δικηγόρος και συγγραφέας-μέλος της ΕΛΣΑΛ Νεοκλής Γαλανόπουλος. Η ηθοποιός Γιούλικα Σκαφιδά θα διαβάσει αποσπάσματα του βιβλίου, ενώ ο Αντ. Γκόλτσος θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου.

Εκτύπωση