«BalkaNoir»: Ένας πρωτότυπος τόμος για τη βαλκανική αστυνομική λογοτεχνία

Συντάχθηκε στις .

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Καστανιώτη (στη σειρά Καστανιώτης noir) ο συλλογικός τόμος «BalkaNoir», που συντόνισαν και επιμελήθηκαν ο Βασίλης Δανέλλης και o Γιάννης Ράγκος.

Είκοσι ένα πρωτότυπα διηγήματα σημαντικών σύγχρονων συγγραφέων της αστυνομικής λογοτεχνίας από επτά βαλκανικές χώρες –Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία– συγκεντρώνονται για πρώτη φορά στα διεθνή εκδοτικά χρονικά σε μια συλλογή, η οποία αναδεικνύει την ποικιλομορφία και το δυναμισμό του βαλκανικού αστυνομικού αφηγήματος, προσφέροντας ταυτόχρονα ένα αποκαλυπτικό πανόραμα της σημερινής πραγματικότητας στα Βαλκάνια, με τον τρόπο που μόνο η νουάρ λογοτεχνία μπορεί να πετύχει.

Ένας παράφρων αξιωματικός της αστυνομίας οργανώνει μυστικά σχέδια για ακραία καταστολή στα Εξάρχεια που φλέγονται, την ώρα που ο άγγελος και ο διάβολος τσακώνονται στις λεωφόρους και στα ρημαγμένα μπλοκ των εργατικών πολυκατοικιών της Σόφιας για την ψυχή ενός πληρωμένου δολοφόνου. Μαφιόζοι, εγκληματίες πολέμου και πρόσφυγες συνωστίζονται σ’ ένα ημιπαράνομο καζίνο στο Ζάγκρεμπ, ενώ ένας ερωτευμένος άντρας βρίσκει το σύζυγο της ερωμένης του δολοφονημένο στο σπίτι του στο Μάριμπορ. Ένας μπάτσος, εξαντλημένος από τη νυχτερινή του δουλειά ως πορτιέρη σε κλαμπ, κυνηγάει φαντάσματα στις πιάτσες των εξαθλιωμένων μεταναστών στο Βελιγράδι, τα φαινομενικώς ειδυλλιακά πάρκα του Βουκουρεστίου μετατρέπονται σε τόπους άγριων εγκλημάτων και στις ακτές του Βοσπόρου άστεγοι και πρεζάκια στρατολογούνται ως μελλοντικοί τζιχαντιστές.

Ο τόμος περιλαμβάνει, ακόμα, πρόλογο των δύο επιμελητών, στον οποίο αναλύουν τα πρωτοβάθμια συμπεράσματά τους για το αν συγκροτείται διακριτή σχολή ή λογοτεχνικό ρεύμα που θα μπορούσε να αποκληθεί βαλκανικό νουάρ ή balkanoir, καθώς και εισαγωγικά κείμενα -γραμμένα από συγγραφείς, κριτικούς λογοτεχνίας, μεταφραστές και πανεπιστημιακούς καθηγητές- όπου παρουσιάζονται η ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας σε κάθε συμμετέχουσα χώρα έως σήμερα, οι κυρίαρχες επιρροές των συγγραφέων, τα υποείδη που προτιμούν, αλλά και η στάση των αναγνωστών, της κριτικής και των εκδοτών απέναντι στο είδος αυτό.

Από ελληνικής πλευράς, στον τόμο συμμετέχουν με διηγήματά τους οι Ανδρέας Αποστολίδης, Βασίλης Δανέλλης και Γιάννης Ράγκος, ενώ το εισαγωγικό κείμενο για την Ελλάδα έχει γράψει ο Φίλιππος Φιλίππου.

Περισσότερες πληροφορίες για το «BalkaNoir», μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.

Εκτύπωση