Τριανταφύλλου Σώτη : «Κινέζικα κουτιά-Τέσσερις εποχές του ντετέκτιβ Μαλόουν», Πατάκης 2006

Συντάχθηκε στις . Καταχωρήθηκε στο Βιβλιογραφία 2006

Σώτη Τριανταφύλλου: «Κινέζικα κουτιά-Τέσσερις εποχές του ντετέκτιβ Μαλόουν», Πατάκης 2006

Βιογραφικό Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε φαρμακευτική στην Αθήνα, ιστορία και πολιτισμούς στο Παρίσι, ιστορία της αμερικανικής πόλης στη Νέα Υόρκη καθώς και γαλλική φιλολογία στην Αθήνα.

Έχει γράψει τρεις συλλογές διηγημάτων ("Μέρες που έμοιαζαν με μανταρίνι", "Το εναέριο τρένο στο Στίλγουελ", "Άλφαμπετ Σίτυ"), δύο βιβλία για τον κινηματογράφο ("Κινηματογραφημένες πόλεις", "Ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου 1976-1992"), οκτώ μυθιστορήματα ("Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης", "Αύριο, μια άλλη χώρα", "Ο υπόγειος ουρανός", "Το εργοστάσιο των μολυβιών", "Φτωχή Μάργκο", "Άλμπατρος", "Κινέζικα κουτιά", "Λίγο από το αίμα σου"), που έγιναν τα περισσότερα μπεστ σέλερ, τις νουβέλες: "Γράμμα από την Αλάσκα", "Θάνατος το ξημέρωμα", "Η φυγή", "Συγχώρεση", "Πιτσιμπούργκο", καθώς και τα βιβλία για παιδιά "Η Μάριον στα ασημένια νησιά και τα κόκκινα δάση" και "Γράμμα από ένα δράκο". Μαζί με τον Ηλία Ιωακείμογλου, έγραψαν από κοινού τα βιβλία: "Αριστερή τρομοκρατία, δημοκρατία και κράτος" και "Για τη σημαία και το έθνος".

Περίληψη βιβλίου Η ιστορία που αφηγείται αυτό το βιβλίο συμβαίνει σε τρεις νεοϋρκέζικες γειτονιές: στα δρομάκια της Τσάινατάουν και στα δυτικά, στην Κουζίνα της Κόλασης και στην Κρεαταγορά, το σωτήριο έτος 1990. Οι εποχές του χρόνου και τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο, μέσα στην αποπνικτική ζέστη και κάτω απ’ τη βροχή, οι επιγραφές του νέον αναβοσβήνουν μισοχαλασμένες πάνω από σκοτεινές τζαμαρίες, πίσω από τις ίδιες τζαμαρίες συμβαίνουν εγκλήματα. Tα μυστήρια της ιστορίας δεν αποκαλύπτονται ποτέ, οι απαντήσεις στα ερωτήματα μοιάζουν με κινούμενους στόχους και η ιστορία με κινέζικα κουτιά: όταν ανοίγεις το ένα βρίσκεις ένα άλλο επτασφράγιστο. Γίνονται επτά φόνοι· οι ζωές των θυμάτων παραμένουν διφορούμενες, αν όχι μυστικές· ένας άνθρωπος μαθαίνει να βαδίζει· μια κοπέλα ταξιδεύει ψάχνοντας κάτι και βρίσκοντας κάτι άλλο: τον έρωτα, τον θάνατο· μια τρελή γριά ζει στα βάθη του Μπρούκλυν ανάμεσα σε παράξενα αντικείμενα και αρχαία χειρόγραφα. Μερικά γεγονότα συμβαίνουν μπροστά σ’ ένα μεγάλο παράθυρο που βλέπει στην κινέζικη συνοικία, μερικά σ’ ένα άλλο, εκεί που ξεφορτώνουν τα σφαγμένα ζώα και σ’ ένα τρίτο σε μια ρημαγμένη γειτονιά στο Μπρούκλυν, επίσης, σ’ ένα εργοστάσιο που φτιάχνει κουλουράκια της τύχης, στον υπόγειο της Νέας Υόρκης όπου φημολογείται ότι κυκλοφορούν βρικόλακες. Τα «Κινέζικα κουτιά» είναι θραύσματα της ζωής ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ - του Στούαρτ Μαλόουν - που κυνηγάει μια χίμαιρα. Επίσης, είναι μια περιπλάνηση, μια υπνοβασία, σε μια πόλη που δεν είναι παρά μια κατάσταση του μυαλού.

Εκτύπωση