Les Fantomes du Chapelier

Συντάχθηκε στις . Καταχωρήθηκε στο Από το Χαρτί στην Οθόνη

Ο Leon Labbe είναι ένας ευκατάστατος, συντηρητικός καπελάς, που ζει σε μια επαρχιακή γαλλική πόλη, μαζί με την κατάκοιτη σύζυγό του και την υπηρέτριά τους. Στο απέναντι σπίτι κατοικεί ο ράφτης Kachoudas, με πολυμελή οικογένεια και καταγωγή από την Αρμενία. Ο Kachoudas φαίνεται να θαυμάζει τον Labbe κι ανάμεσά τους αναπτύσσεται μια περίεργη σχέση. Όλα αυτά, μέχρι μια σειρά φόνων μεσήλικων γυναικών να ταράξει την ησυχία της πόλης και να μονοπωλήσει τις κουβέντες. Ποιος είναι άραγε ο ψυχοπαθής που σπέρνει το θάνατο;

Το κλασικό βιβλίο του George Simenon “Οι Δαίμονες του Πιλοποιού” (χωρίς τον Jules Maigret για πρωταγωνιστή) μεταφέρεται από το Γάλλο maître Claude Chabrol (το 1982), με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο Michel Serrault υποδύεται τον ιδιόρρυθμο καπελά και κουβαλάει στις πλάτες του ολόκληρη την ταινία. Ο Chabrol κινηματογραφεί την καθημερινότητα του ήρωά του στην αγαπημένη του, Γαλλική Επαρχία, παρακολουθώντας τον στο κατάστημά του, στη λέσχη που παίζει χαρτιά με τους αστούς της πόλης, καθώς και στην περίεργη συναναστροφή του με τον Αρμένη μετανάστη.

Αναμενόμενα για ταινία του Chabrol, η δράση και η οπτική βία είναι σχεδόν ανύπαρκτες και το βάρος δίνεται στην ψυχολογική κατάσταση των ηρώων, στις μεταξύ τους σχέσεις και στην αντίδρασή τους υπό πίεση. Η εύρεση του ενόχου δεν έχει την παραμικρή σημασία, αντίθετα οι παρατήρηση της ψυχοσύνθεσης των ηρώων και το πως οδηγούνται στις επιλογές τους αποτελούν αφηγηματικά διαμάντια.

Στο φεστιβάλ "Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου" του 2022, η ταινία προβλήθηκε αμέσως μετά από το κλασικό “O Μαιγκρέ Στήνει Παγίδα” με τον Jean Gabin, με το οποίο μοιάζει μονάχα στο θέμα της ψυχικής ανισορροπίας των δολοφόνων. Οι φίλοι των σύγχρονων Γαλλικών Αστυνομικών, στα πρότυπα των Grange / Kassovitz θα γυρίσουν την πλάτη τους. Αντίθετα, οι υπομονετικοί οπαδοί του Simenon και οι φίλοι της μουντής, υπαινικτικής ατμόσφαιρας θα ενθουσιαστούν.

Εκτύπωση