Εγχειρίδιο για αστυνομικούς συγγραφείς

Συντάχθηκε στις . Καταχωρήθηκε στο Μικρές Ιστορίες για Συγγραφείς και Βιβλία

(The Crime Writer’s Handbook, Douglas Wynn, 65 ways to kill your victim,1997, Allison & Busby Writers’ Guide)

 

Ο συντάκτης του βιβλίου γράφει στην εισαγωγή του: «Αυτή η εγκυκλοπαίδεια είναι μια προσπάθεια να προσφέρω στους αστυνομικούς συγγραφείς χρήσιμες πληροφορίες. Επίσης να αποφεύγουν τα λάθη. Και να καλύψω όσο μεγαλύτερο θεματικό εύρος γίνεται. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη: Μέθοδοι δολοφονίας, Μέθοδοι εξιχνίασης και Ιατροδικαστική».

Σε κάθε περίπτωση «τρόπου» δολοφονίας, ο Ντάγκλας Ουίν μετράει την διαθεσιμότητα, την αποτελεσματικότητα και την ανιχνευσιμότητα του «μέσου».

Από τους 65 τρόπους επιλέγω την ηλεκτροπληξία (μήπως και αποσβέσουμε κάτι από την  αύξηση της τιμής του ρεύματος). Στην περίπτωση της «ηλεκτροπληξίας» έχουμε: Διαθεσιμότητα 9/10. Αποτελεσματικότητα 5/10.  Ανιχνευσιμότητα 6/10.

«Η ηλεκτροπληξία είναι μια από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους οικιακού φόνου. Μια ηλεκτρική θερμάστρα στην μπανιέρα, η βρύση ή η μεταλλική θήκη σαπουνιού συνδεδεμένη με την κεντρική παροχή, μια πειραγμένη μηχανή του γκαζόν –όλα έχουν δοκιμαστεί. Όχι όμως πάντα με επιτυχία, διότι δεν αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο δολοφονίας».

Ως προς την αποτελεσματικότητα, μας διαφωτίζει ο συγγραφέας μεταξύ των άλλων, παίζει ρόλο η διαδρομή που θα ακολουθήσει το ρεύμα κατά την είσοδο και έξοδο στο σώμα. Μέσα από το ένα πόδι και έξω από το άλλο, είναι λιγότερο επικίνδυνο απ’ ότι από το χέρι στο πόδι ή το κεφάλι στο πόδι, διότι τότε το ρεύμα θα περάσει μέσα από ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά.

Μετά το θάνατο συνήθως υπάρχουν ίχνη καψίματος στα σημεία εισόδου και εξόδου ή απλώς ένα χαρακτηριστικό χλομό σημάδι με ένα ροζ κύκλο στο δέρμα. Μερικές φορές δεν υπάρχουν καθόλου σημάδια.

Στα πραγματικά παραδείγματα αναφέρει την περίπτωση του Πήτερ Έλλις το 1993, ένας κτηματομεσίτης στο Κάρντιφ, που έκανε μια πανάκριβη ασφάλεια ζωής στη γυναίκα του κι έπειτα συνέδεσε την μπανιέρα με την κεντρική παροχή ρεύματος του σπιτιού. Η δόση της ηλεκτροπληξίας ήταν τόσο ισχυρή που η γυναίκα του τινάχτηκε έξω από την μπανιέρα και επέζησε!

Εκτύπωση