Easy Rawlins

Συντάχθηκε στις .

Ο Ezekiel "Easy" Porterhouse Rawlins είναι ένας αφροαμερικανός ιδιωτικός ντετέκτιβ, ένας σκληροτράχηλος βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που ζει στη γειτονιά Watts του Λος Άντζελες. Τοποθετημένες χρονικά από τη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 1960, οι περιπέτειες του Rawlins συνδυάζουν τις παραδοσιακές συμβάσεις της αστυνομικής λογοτεχνίας με περιγραφές των φυλετικών ανισοτήτων και της κοινωνικής αδικίας που βιώνουν οι Αφροαμερικανοί και άλλα έγχρωμα άτομα στο Λος Άντζελες εκείνης της περιόδου μέχρι και σήμερα.

Στο τέλος του μυθιστορήματος «Blonde Faith», ο Walter Mosley αποφάσισε ότι ο Easy Rawlins, ο πιο διάσημος χαρακτήρας του, έπρεπε να πεθάνει.

Έτσι, μετά από 11 μυθιστορήματα του Easy Rawlins από το «Devil in a Blue Dress» που έκανε το ντεμπούτο του το 1990, ο Mosley επιφυλάσσει στον Rawlins ένα μοιραίο ατύχημα στο τέλος του «Blonde Faith», το 2007.

Ο Mosley μιλώντας σε ένα ακροατήριο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της κομητείας St. Joseph είπε ότι δεν ήξερε πλέον τι να κάνει με τον Rawlins.

«Το "Blonde Faith" ήταν κατά κάποιον τρόπο ένα πολύ ρομαντικό μυθιστόρημα και αυτό μου άρεσε πολύ», είχε πει. «Το απόλαυσα, αλλά ένιωσα ότι επαναλαμβάνομαι».

Ο Rawlins είχε περάσει χρόνια εξιχνιάζοντας φόνους, βρίσκοντας ανθρώπους και μεγαλώνοντας παιδιά που είχαν αφεθεί στο κατώφλι του, ενώ παράλληλα αντιμετώπιζε τον ρατσισμό του Λος Άντζελες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως ήταν καιρός για τον Rawlins να αναχωρήσει. Εξάλλου, η γυναίκα που αγαπούσε, η Μπόνι, είχε αποφασίσει να παντρευτεί έναν Αφρικανό ιερέα. Ο Rawlins, μεθυσμένος και πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου στην Pacific Coast Highway, προσπερνά τρία αυτοκίνητα προτού στρίψει στην άκρη του δρόμου για να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση με ένα φορτηγό.

Όμως ο δρόμος τελειώνει και μαζί του και ο Easy Rawlins. O Mosley είχε εκμυστηρευτεί κάποτε ότι αυτό δεν ήταν το προγραμματισμένο τέλος του "Blonde Faith" αλλά όταν πλησίαζε στο τέλος του βιβλίου, το οποίο διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1960 κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, ο συγγραφέας υποψιάστηκε ότι η στιγμή ήταν η κατάλληλη.

«Μετά σκέφτηκα ότι ίσως το έγραψα για κάποιο λόγο, γιατί πιστεύω ότι η περισσότερη τέχνη είναι ασυνείδητη, οπότε θα τον αφήσω να πεθάνει και αυτό θα είναι όλο, γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο βιβλίο του Easy Rawlins»,  είχε πει ο Mosley.

Ο Mosley έγραψε και άλλα βιβλία, μυθοπλασίας και μη, μετά την έκδοση του "Blonde Faith" το 2007, μεταξύ των οποίων και αρκετά που περιγράφουν έναν νέο ιδιωτικό ντετέκτιβ με έδρα τη σύγχρονη Νέα Υόρκη, τον Leonid McGill.

Ωστόσο, ο Mosley αποδείχθηκε ότι δεν είχε ξεμπερδέψει με το Easy Rawlins. Ο Mosley ανέστησε τον Rawlins στο μυθιστόρημα «Little Green» του 2013, καθώς αποδείχθηκε ότι ο Rawlins επέζησε πράγματι από κώμα μετά το ατύχημα.

«Μου ήρθε στο μυαλό καθώς κοιτούσα πίσω στο "Devil in a Blue Dress" ότι αυτό διαδραματιζόταν το 1948, τέσσερα χρόνια πριν γεννηθώ», είχε πει σε μια διάλεξη. «Επειδή κανείς στην Αμερική δεν διαβάζει ιστορία, ήθελα να γράψω για την οικογένεια του πατέρα μου και για τους μαύρους που ζουν στο Λος Άντζελες, που χτίζουν το Λος Άντζελες, που καταπιέζονται από το Λος Άντζελες».

Ο  αναβιωμένος Rawlins παραμένει στο Λος Άντζελες, αλλά είναι το Λος Άντζελες των τελών της δεκαετίας του 1960 που ο συγγραφέας γνώριζε και μεγάλωσε. "Θα γράφω για τους ίδιους χαρακτήρες, τα ίδια γεγονότα και τους ίδιους ανθρώπους, αλλά οι ιστορίες θα είναι πια στο ίδιο σκηνικό με μένα, γιατί θα είναι αυτό που ξέρω".

Σε άλλη συνέντευξή του ο Mosley δήλωσε ότι τα μεταγενέστερα βιβλία του δίνουν την ευκαιρία να δείξει πώς εξελίχθηκαν ο Rawlins, ο Jackson Blue και ο Mouse, οι άλλοι βασικοί χαρακτήρες που συναντούν οι αναγνώστες στη σειρά. «Το 1948 αν ήσουν στη Σάντα Μόνικα ή στο Μπέβερλι Χιλς και ήσουν μαύρος, σε σταματούσαν και πιθανότατα σε συνέλαβαν», είπε ο Mosley. «Στα βιβλία που γράφω τώρα είναι 1968, 1969 και μπορείς να είσαι οπουδήποτε και να κάνεις τα πάντα. Ακόμα έχεις προβλήματα, αλλά τα προβλήματα έχουν αλλάξει και ο κόσμος έχει αλλάξει και οι δυνατότητες έχουν αλλάξει».

Ο Easy Rawlins ήταν επιστάτης στο «Devil in a Blue Dress». Ο φίλος του Τζάκσον Μπλου ήταν απατεώνας και ο Μάους ήταν κλέφτης. Στο «Charcoal Joe» του 2016, ο Rawlins είναι ιδιοκτήτης ακινήτων, ο Jackson Blue είναι ο νούμερο 2 άνθρωπος στη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία του κόσμου και ο Mouse είναι μέλος μιας ομάδας που κάνει ληστείες σε όλη τη Βόρεια Αμερική. «Στους τομείς που έχουν επιλέξει έχουν γίνει πολύ καλύτεροι και αυτό μου αρέσει πολύ σ' αυτούς» είχε πει ο Mosley.

Ο Mosley έχει γράψει και δοκίμια αλλά και πολιτικά παρεμβατικά κείμενα, εκφράζοντας αριστερές και αντιρατσιστικές θέσεις ενώ ο ήρωας που δημιούργησε δεν υπολείπεται σε αναγνωρισιμότητα ακόμα και από αυτόν τον μυθικό Φίλιπ Μάρλοου.

Εκτύπωση