Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, «έφυγε» από τη ζωή ο συγγραφέας και μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) Κρίτων Σαλπιγκτής, λίγες μόνον ημέρες μετά την κυκλοφορία του τελευταίου αστυνομικού μυθιστορήματός του «Θρυμματισμένη φρυγανιά» (Εκδόσεις Ίκαρος). 

Ο Κρίτων, που υπήρξε από τα ιδρυτικά και πλέον δραστήρια μέλη της Λέσχης, χαρακτηριζόταν από την ευρυμάθειά του, τις πάντα τεκμηριωμένες απόψεις του, τη βαθιά πολιτική του συγκρότηση, το λεπτό χιούμορ του, την αυθεντική ευγένειά του, τη διαρκή μέριμνα για τους φίλους του. Για πολλές δεκαετίες είχε ενεργότατη συμμετοχή και πολύπτυχη παρουσία στην πολιτιστική ζωή της γενέθλιας πόλης του, της Θεσσαλονίκης, της οποίας ήταν μία από τις πιο γνωστές και αγαπητές μορφές.

Το κενό που αφήνει σε μας, τους φίλους του από την ΕΛΣΑΛ, είναι μεγάλο.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 4.30 μ.μ. από το νεκροταφείο «Η Ανάσταση του Κυρίου» στη Θεσσαλονίκη. 

Η ΕΛΣΑΛ συμμετέχει στο πένθος των οικείων προσώπων του εκλιπόντος με στεφάνι, ενώ θα τηρηθεί και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του κατά την έναρξη των εκδηλώσεων του τριήμερου αφιερώματος στην ελληνική αστυνομική λογοτεχνία, που θα πραγματοποιηθεί στην Στούπα Μεσσηνίας από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου.

Καλό ταξίδι, Κρίτων.

Ποιος ήταν ο Κρίτων Σαλπιγκτής

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1947, όπου και ζούσε.

Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΑΠΘ και βιοπορίστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας, εκπονώντας μελέτες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Διακρίθηκε σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Δίδαξε ως ωρομίσθιος καθηγητής στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (1979-1985).

Έως το 2007 αρθρογράφησε σε περιοδικά (Γιατί, Εντευκτήριο, Κανονάκι, Cine 7), σε κινηματογραφικά φύλλα (Fix Carré, Εξώστης, Πρώτο Πλάνο) και σε εφημερίδες (Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελευθεροτυπία). Υπήρξε δημιουργός της δημοφιλέστατης το 1988-89 στη Βόρεια Ελλάδα χιουμοριστικής εκπομπής «Ο Πατέρας και το Τέρας της Μητέρας» (ΕΡΑ, FM 102).

Τα τελευταία χρόνια διηύθυνε τη σειρά «Αστυνομική Βιβλιοθήκη» των εκδόσεων Αιγαίον της Λευκωσίας.

Είχε δημοσιεύσει τα βιβλία:

Μυθιστορήματα

- Το ξύπνημα του γίγαντα, Νεφέλη, 1991

- Ο τερματοφύλακας που σφύριζε, Παρατηρητής, 1994

- Σφαίρες Σωκράτη, όχι κώνειο (με το ψευδώνυμο Τάσος Κοντέλης), Κέδρος, 2004

- Θρυμματισμένη φρυγανιά, Ίκαρος, 2018

Νουβέλα

- Τελευταίο δρομολόγιο – Μια ιστορία του αστυνόμου Μπέκα, Αιγαίον, 2012

Ιστορική έρευνα

- Καραολής και Δημητρίου – Η πανήγυρις των οδωνυμίων και η τρίτη αγχόνη, Αιγαίον, 2014

Κείμενα σε ανθολογία

- Στα γήπεδα η πόλη αναστενάζει, Ιανός, 1999

- Καραολής και Δημητρίου – Η εκτέλεση που συγκλόνισε την Ελλάδα, Αιγαίον, 2011

Επιστημονικά συγγράμματα

- Υδραυλικόν πλήγμα, Ελληνικό Ίδρυμα Εξυπηρετήσεως Πανεπιστημίου, 1972

- Ασκήσεις Εδαφομηχανικής, Ελληνικό Ίδρυμα Εξυπηρετήσεως Πανεπιστημίου, 1972

Εκτύπωση