Δελτίο Τύπου

Από τις 16 Ιουλίου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία το περιοδικό πολάρ, μία έκδοση για την αστυνομική λογοτεχνία (και όχι μόνο). Με καινούργια εκδοτική στέγη και νέο σχεδιασμό, οι συντελεστές και συνεργάτες της επιθεώρησης αστυνομικής λογοτεχνίας The Crimes and Letters Magazine (CLM), καθώς διέκοψε την κυκλοφορία της, συνεχίζουν μέσα από τις σελίδες του πολάρ τις εξερευνήσεις τους στον χώρο μιας λογοτεχνίας, που διαρκώς ανανεώνεται και εμπλουτίζεται σε συγγραφείς, θέματα και ύφος, διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα.

Με την έκδοση του περιοδικού πολάρ επιχειρούμε να συνεχίσουμε σε νέες, ακόμα πιο στέρεες βάσεις το αρχικό εγχείρημα ενός εντύπου που θα συμβαδίζει με τις εξελίξεις και θα παρεμβαίνει στον δημόσιο διάλογο γύρω από την αστυνομική λογοτεχνία, στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς.

Η αλλαγή τίτλου και εκδοτικής στέγης ήταν αναγκαίες προϋποθέσεις για να διευρύνουμε τον αναγνωστικό ορίζοντα, δηλαδή να κερδίσουμε το αρχικό στοίχημα όχι μόνο της οικονομικής επιβίωσης, αλλά, κυρίως, να φτάσει το περιοδικό σε περισσότερους αναγνώστες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ο νέος σχεδιασμός, πολύ πιο κοντά στη μακρόχρονη παράδοση του καλού «αστυνομικού», από τη Serie Noir μέχρι το ιταλικό giallo, ο καινούργιος τίτλος, που παραπέμπει άμεσα στη γαλλική παράδοση του είδους, η μείωση της τιμής (από 10 σε 7 ευρώ) και η αύξηση του τιράζ (από 500 σε 1000 αντίτυπα), αλλά και το ίδιο δυναμικό των συντελεστών και των συνεργατών που πήρε εξ αρχής την πρωτοβουλία της έκδοσης ενός περιοδικού για την αστυνομική λογοτεχνία, παράτολμης, αλλά αναγκαίας, όπως εξελίσσονται τα εκδοτικά και συγγραφικά δρώμενα στον χώρο αυτό, αποτελούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την επιτυχία της νέας προσπάθειας.

Στο τεύχος αυτό παρουσιάζεται το Αφιέρωμα στο Nordic Noir, που συνδέεται άμεσα τόσο με τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» όσο και με τις πρωτοβουλίες των Πρεσβειών και των Μορφωτικών Ιδρυμάτων των Βορείων Χωρών (Δανίας, Ισλανδίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας).

Πρόκειται για την πρώτη, ολοκληρωμένη προσπάθεια στην Ελλάδα να παρουσιαστεί και να ερμηνευτεί το φαινόμενο μιας λογοτεχνίας που έχει κατακτήσει το αναγνωστικό κοινό, διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας. Για τον σκοπό «επιστρατεύσαμε» συγγραφείς, ιστορικούς και μελετητές κυρίως από τις χώρες αυτές, με τη συμβολή των «δικών» μας Α. Αποστολίδη, Ν. Μ. Γεωργιάδη και Α. Καρπετόπουλο.

Ο Τεύκρος και ο Ανδρέας Μιχαηλίδης παρουσιάζουν ένα «μικρό αφιέρωμα» στην εφηβική αστυνομική λογοτεχνία, από τα χρόνια του Έριχ Καίστνερ και της Ένιντ Μπλάυτον μέχρι σήμερα, ενώ συνομιλούν και με 3 Έλληνες συγγραφείς (Ντ. Παπαλιού, Χρ. Σπυροπούλου, Δ. Μαμαλούκας) για το θέμα αυτό.

Παράλληλα, με τα κείμενα των Χ. Παπαδημητρίου, Ευτ. Γιαννάκη και Μ. Βατικιώτη, αναδεικνύεται ένα ενδιαφέρον θέμα, που απασχολεί τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό τη θεωρία γύρω από την αστυνομική λογοτεχνία, αναφορικά με τα στερεότυπα και τις έμφυλες ταυτότητες, ενώ η Ε. Κοτζιά επιχειρεί μία συγκριτική ανάγνωση δύο σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων στο είδος, του Π. Μάρκαρη και του Α. Αποστολίδη. Επίσης, με αφορμή την έκδοση του συλλογικού τόμου BalkaNoir, σε επιμέλεια Β. Δανέλλη και Γ. Ράγκου, οι δύο συνεπιμελητές περιγράφουν το μέχρι πρότινος «άγνωστο τοπίο» μιας λογοτεχνίας από τις γειτονικές χώρες.

Το σταθερό ενδιαφέρον του περιοδικού για τις διεθνείς εξελίξεις τεκμηριώνεται ακόμα μια φορά με δύο σημαντικές συνεντεύξεις: ο Ελβετός εκδότης Daniel Kampa, που αναλαμβάνει πλέον να επανεκδώσει ολόκληρο το έργο του Ζ. Σιμενόν στις γερμανόφωνες χώρες, καθώς και ο Αμερικανός εκδότης της σειράς neopulp Hard case Crimes, Charles Ardai, μιλούν αποκλειστικά στο πολάρ για τις δραστηριότητές τους, που συνδιαμορφώνουν τις εξελίξεις γύρω από την καλή, κλασσική και σύγχρονη, αστυνομική λογοτεχνία.

Στην πλούσια ύλη του περιοδικού, οι μόνιμες στήλες των Β. Δανέλλη (λογοτεχνία), Θ. Μήνα (μουσική), Δ. Παναγιωτάτου (κινηματογράφος) και Ηλ. Καφάογλου (αυτοκίνητο) εμπλουτίζουν τα θέματα και τους προσανατολισμούς του περιοδικού σε σταθερή βάση.

Στο επόμενο τεύχος (Δεκέμβριος 2018) το πολάρ θα έχει αφιέρωμα στο Γαλλικό polar και néopolar, καθώς και ειδικό ένθετο για τη βιβλιοπαραγωγή του 2018. 

Εκτύπωση